U sklopu hrvatske turneje film Ljubav oko svijeta prikazan i u gradu Krku

Kao jedini filmsko-književni program 65. Ljetnih priredbi, predstavljanje dokumentarnog filma i knjige Ljubav oko svijeta (Love Around the World) Anđele i Davora Rostuhara, održano je 13. srpnja 2021. godine, s obzirom na vremenske (ne)prilike, u osnovnoškolskoj sportskoj dvorani smještenoj nadomak Sceni Zidine, uobičajenom poprištu kulturnih događanja.

Od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola, zapanjujući dokumentarac Ljubav oko svijeta (Love Around the World), pred 100-tinjak krčkih posjetitelja, donio je 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, stvarajući tako jedinstvenu cjelinu koja je iznova podsjetila kako ljubav nije jednostavna, ali i kako je tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi! Ovaj emotivan film nastao je iz putopisnog projekta Davora Rostuhara i njegove supruge Anđele, čiji je cilj bio istražiti ljubav i intimne veze u različitim društvima i kulturama. Tako su u filmu, ali i istoimenoj knjizi, stvorili bogati mozaik ljudskih iskustava koja slave različitosti, a promiču prihvaćanje i toleranciju.

Godinu dana, od siječnja do prosinca 2019., Anđela i Davor putovali su svijetom intervjuirajući različite parove o značenju ljubavi. Razgovarali su s mladim parovima, kao i s onima koji su proslavili dijamantne obljetnice, razgovarali su s heteroseksualnim i gay parovima, s ljudima koji žive u tradicionalnim poligamnim, kao i s onima koji imaju poliamorne veze. Razgovarali su s ljudima koji su razvedeni, čiji su supružnici preminuli, s onima koji još uvijek tragaju za srodnom dušom, ali i onima koji su u ljubavi pronašli sve... Svima njima postavljali su sličan set pitanja: kako su se upoznali i osjećali na početku veze, kako bi sada opisali svoje osjećaje, što očekuju od svojih partnera i partnerica, koje su njihove snage i slabosti, kako pristupaju problemima i izazovima te na kraju - što za njih znači ljubav. Po povratku s putovanja, ovo su inspirativno iskustvo prenijeli u film i knjigu koji demonstriraju svu složenost ljubavi u 21. stoljeću.

Knjiga Ljubav oko svijeta nalazi se među ovogodišnjim najprodavanijim knjiga u Hrvatskoj, dok je film svoju svjetsku premijeru doživio pred milijunskim auditorijem na poznatom francusko-njemačkom televizijskom kanalu ARTE.

–  Film Ljubav oko svijeta prvo je kino-prikazivanje doživio na nedavno održanom ZagrebDoxu, gdje mu je dodijeljena i Nagrada publike, nakon čega smo krenuli na turneju po cijeloj Hrvatskoj, a tijekom koje ćemo skupljati i ljubavne priče s našeg područja. Dakle, trenutno istražujemo i dokumentiramo kako se ovdje predstavlja ljubav, što ona ljudima i njihovoj okolini znači te kako se naše kulture odnose prema ljubavi te romantičnim i intimnim odnosima, istaknuli su autori filma tijekom kraćeg razgovora s publikom po održanoj projekciji.

Dodajmo, na kraju, kako su svi posjetitelji imali priliku razgledati mini izložbu sazdanu od fotografskog materijala s pridodanim pričama, ali i pribaviti potpisani primjerak knjige.

Davor Rostuhar rođen je u Zagrebu 1982., gdje od 2001. radi kao pisac, novinar i fotograf, a 2008. godine dobiva status samostalnog umjetnika pri Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika. Radio je kao suradnik za brojne časopise, poput National Geographic Hrvatska, Meridijani i Geo, a od 2013. više je fokusiran na vlastite višegodišnje projekte unutar Kluba za ekspedicionizam i kulturu, čiji je suosnivač i predsjednik. Autor je brojnih izložbi, osam knjiga i dva dokumentarna filma: Polarni san (2018.) i Ljubav oko svijeta (2020.).

Anđela Rostuhar rođena je u Zagrebu 1985. gdje završava studij Ekonomije poduzetništva na Sveučilištu Vern. Nakon deset godina rada u turističkom sektoru, 2015. godine zapošljava se u Klubu za ekspedicionizam i kulturu, gdje se bavi organizacijom kulturnih događanja i marketingom. Izvršna je producentica dokumentarnog filma Polarni san (2018.) i koautorica filma Ljubav oko svijeta (2020.).

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka i Vinarija Katunar.