U prvu boćarsku ligu uz pomoć svetog Petra

Otočni Novi list, 11. kolovoza 2013.
 
Članovi Boćarskog kluba Brzac na najbolji su mogući način okrunili netom zaključenu natjecateljsku sezonu u kojoj to sportsko društvo slavi četvrt stoljeća svog postojanja i uspješnog djelovanja.
Natjecateljska sezona 2012./2013. među boćarima BK Brzac, ali i brojnim poklonicima tog tradicionalnog sporta na području cijelog Šotoventa ostat će, osim po proslavi 25. obljetnice organiziranog boćanja, zapamćena i po činjenici da je upravo te godine ostvaren najveći uspjeh u povijesti tog boćarskog kluba - ulazak u Prvu županijsku ligu! Nakon mnogih natjecanja na području Primorsko-goranske županije, iskusni šotoventinski boćari uspjeli su ostvariti dugo željeni cilj, ulazak u viši natjecateljski rang čime je, ističu predsjednik BK Brzac Branislav Toljanić i voditelj natjecateljske ekipe Radoslav Barić, na najbolji mogući način okrunjen dugogodišnji trud mnogobrojnih generacija boćara s područja krčkih naselja Brzac, Milohnić i Linardić.
Osvajanjem naslova pobjednika Druge županijske lige Rijeka-Primorje-Otoci, naši su boćari napokon stekli pravo natjecanja u Prvoj županijskoj ligi - natjecateljskom rangu u kojem se danas natječu brojne iskusne i jake boćarske ekipe iz svih dijelova županije, ustvrđuju Barić i Toljanić. Netom zaključena Liga imala je 18 kola, od čega su krčki boćari ostvarili 13 pobjeda, dva neriješena rezultata i tek tri poraza. Važno je spomenuti i kako smo se u borbi za prvo mjesto do posljednjeg kola ligaškog natjecanja tukli s jakim ekipama Trsata, Vežice i Donjeg Zagona, pri čemu nam je pošlo za rukom sve te ekipe pobijediti kod kuće, dok se na njihovim terenima igralo neriješeno ili također s pobjedama, naglašava Barić ističući kako taj podatak najbolje ocrtava u kojoj je mjeri naslov ovogodišnjeg županijskog drugoligaškog šampiona zasluženo došao na Boduliju. 
    
Tri predsjednika
 
Svi koji poznaju Brzac i sva okolna mjesta znaju da je boćanje ovdje oduvijek prisutno te da se i znatno prije osnutka kluba ovdje uvijek i na svakom koraku boćalo, naglašavaju čelnici novog otočnog prvoligaša, kluba koji danas među svojih tridesetak članova ima 14 aktivnih natjecatelja. Klub je formalno ustrojen 1988. godine i od tada su na njegovom čelu bila tri predsjednika - moja malenkost, potom danas nažalost pokojni Ive Žgaljić, te konačno, aktualni predsjednik Branislav Toljanić, objasnio nam je Radoslav Barić izražavajući žaljenje što pokojni Žgaljić, jedan od glavnih pokretača svih aktivnosti tog društva, nije doživio velik uspjeh svog kluba. Početak klupskih aktivnosti bio je prilično skroman. Takmičili smo se u krčkoj općinskoj, potom i međuopćinskim ligama PGŽ, da bismo naposljetku stigli do druge županijske lige, koju sad napuštamo ulazeći u viši rang, naglašava voditelj ekipe. Cilj nam je uvijek bio pravi sportski - natjecati se, pobjeđivati i uspinjati se na ljestvicama liga u kojima smo sudjelovali, dodaje predsjednik Toljanić. Dodaje kako se ostvarenje velikog natjecateljskog uspjeha, osim sa spomenutom obljetnicom, sretno poklopilo i s blagdanom Petrove, svetkovine kojom se obilježava dan nebeskog zaštitnika mjesta Brzac. Upravo smo na taj dan igrali završnu utakmicu s Trsatom i očito je da smo ovog puta imali pomoć s neba, našalio se Toljanić, ustvrđujući kako će to ostvarenje sasvim sigurno svim boćarima s područja krčkog Šotoventa biti golem podstrek za daljnje napredovanje i još predanije treniranje. 
 
Uz natkriveno boćalište, gdje bi im bio kraj! 
    
Jedna od još uvijek nedosanjanih želja i neostvarenih potreba članova BK Brzac (ali svih ostalih bodulskih boćara) jest natkriveno boćalište. Natkrivanje makar jednog boćališnog kompleksa na ovom otoku, ne nužno našega, bilo bi ogroman podstrek daljnjem razvoju boćarskog sporta na Krku, naglašava Barić. Posebice tijekom zimskih mjeseci otočni su poklonici tog lijepog sporta zbog loših vremenskih prilika često suočeni s nemogućnošću treniranja što, kaže Toljanić, ostavlja traga na njihovoj formi, ali i na klupskom budžetu iz kojeg se tada, kad financije to omogućavaju, podmiruju troškovi povremenog treniranja u riječkim boćarskim dvoranama. Ostvare li se planovi natkrivanja boćališta u nama susjednom gradu Krku, bio bi to dobitak za sve otočne boćare jer bismo svi tad mogli tijekom cijele godine trenirati na svom otoku, zaključuju naši sugovornici izražavajući nadu da će Grad ali i sve ostale lokalne jedinice otoka Krka smoći snage i u doglednom vremenu zajedničkim snagama realizirati taj važan projekt. 
 
Preokret nakon doma
 
Ponosni smo na činjenicu da naš sastav gotovo u potpunosti čine domaći ljudi, natjecatelji iz Brsca i okolnih mjesta. Uzmemo li obzir da sva ta tri mjesta broje svega 300-tinjak duša te stavimo li to u odnos s spoznajom da smo se u godini koju zaključujemo natjecali s velikim klubovima poput Trsata ili Vežice, dakle klubova koji imaju znatno veću bazu od naše, ovaj je uspjeh još veći i značajniji, zaključuje Toljanić. Radoslav Barić nije pak propustio naglasiti kako je pravi sportski uzlet BK Brzac doživio prije pet-šest godina, u vrijeme kad je nakon dugotrajnog rada i zahtjevnih priprema realiziran projekt izgradnje velebnog boćarskog doma u tom mjestu. Nakon što je, uz ogromnu pomoć Grada Krka, u Brscu izgrađen kompleks četverostaznog boćališta, brojni prateći sadržaji, kao i sustav reflektorske rasvjete samih jogova, stvoreni su uvjeti boljeg i »ozbiljnijeg« rada, rada čije plodove sad ubiremo, zaključuju naši sugovornici. Danas imamo vrlo d obre uvjete za razvijanje ovog kluba i boćarskog sporta općenito koji danas čini neizostavni dio svakodnevice Šotoventina, zaključuje Toljanić. 
Osim krčke Gradske uprave koja je, na čelu sa gradonačelnikom Darijom Vasilićem uvijek, naravno u granicama mogućeg i ostvarivog, čvrsto stajala iza uspješnih boćara s područja Brsca, neizostavnu kariku u lancu uspjeha i napretka tog društva oduvijek čine i brojni sponzori i donatori, bez čijih doprinosa i pomoći, naglašavaju predstavnici klupskog vodstva, mnogo toga ne bi bilo ostvrivo. Posljednjih nas godina sve snažnije podupire turistička tvrtka Glavotok, odnosno vlasnici tamošnjeg kampa koji u našim nastojanjima i trudu prepoznaje vrijednost i društveni značaj iza kojeg je vrijedno stati, kako financijski, tako i materijalno, zaključuju čelnici BK Brzac. 
 
Memorijal 17. kolovoza 
 
Prvu subotu po Velikoj Gospi članovi BK Brzac već tradicionalno organiziraju memorijalni turnir Josip Zec, natjecanje kojemu se uvijek iznova priključuju brojne boćarske ekipe iz cijele zemlje, čak i susjedne Slovenije. Tako će i ove godine, 17. kolovoza na Memorijalu nastupiti mnoga znana imena hrvatskog boćanja. [Mladen Trinajstić]