U preuređenje vatrogasnog doma ulaže se milijuna kuna

novilist.hr, 20. listopada 2017.
 
Ususret velikoj i vrijednoj obljetnici - 110. godišnjici osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krk, krčki su DVD-ovci pokrenuli ostvarenje dugo čekanog, a za njih i vrlo važnog projekta.
Pred koji dan u krugu sjedišta Javne vatrogasne postojbe Grada Krka počeli su radovi na temeljitoj rekonstrukciji vatrogasnog doma koji znače izgradnju i proširenje prostorija kojima se dobrovoljni krčki vatrogasci služe. U djelu kompleksa unutar kojeg je tamošnjim DVD-ovcima još donedavno na raspolaganju bio tek jedan manji prostor, u narednih će nekoliko mjeseci niknuti prostraniji i funkcionalniji skup prostorija unutar kojih će se, kaže predsjednik DVD-a Krk Mario Udina, osim za redovna radna okupljanja dobrovoljaca napokon naći mjesta i za smještaj dvaju njihovih vozila i pohranu vatrogasne opreme.
 
Prva faza radova
 
U tijeku je prva faza prilično zahtjevnih radova vrijedna nešto više od 600 tisuća kuna (s PDV-om), ističe čelnik DVD-a Krk napominjući da su spomenuta sredstva osigurana izdvajanjima Grada, ali i samog DVD-a, u jednakom omjeru. Netom započeta etapa predviđa izvedbu onih grubljih radova odnosno izgradnju nove građevine te njeno stavljanje pod krov, nastavlja naš sugovornik ističući i da će, odmah po dovršetku građevinskih zahvata koje ondje izvode djelatnici GP Krk-a, krenuti izvedba i onih, 400 tisuća kuna teških završnih radova u sklopu kojih bi, izdvajanjima krčke gradske uprave, novi vatrogasni dom već do idućeg proljeća trebao biti stavljen u funkciju.
Zahvalni smo Gradu što je, uviđajući značaj onog što radimo, kao i kvalitetu naših aktivnosti kojima pridonosimo zaštiti grada i cijelog otoka od požara, stao iza ovog za nas prevažnog projekta, ustvrdio je Udina napomenuvši i da je novac u gradskom proračunu za ovu nakanu osiguran na račun toga što se radi o, u financijskom smislu, najmanje zahtjevnom projektu u krugu onih za koje su Krčanima na raspolaganju sredstva iz EU fondova.
 
Modernizacija DVD-a
 
Naime, lokalna uprava u pripremi ima još nekoliko ništa manje važnih društvenih projekata, između ostalog i onaj vezan uz uređenje Multimedijalnog kulturnog centra na Kamplinu te izgradnju novog sjedišta Jedriličarskog kluba Plav, a koji su znatno veći i financijski zahtjevniji u odnosu na ovaj naš plan, naglašava Udina ističući da je, s obzirom na to da Grad može računati na kandidaturu samo dvaju takvih projekata prema europskim fondovima, u dogovoru s lokalnim vodstvom odlučeno da se novi vatrogasni dom kao najjeftiniji među njim) realizira oslanjanjem na vlastite potencijale.
U svakom slučaju, pred nama je ostvarenje vrlo bitnog iskoraka koji će, napominje čelnik krčkog DVD-a, pridonijeti daljnjem razvijanju i unapređenju našeg djelovanja, ali i modernizaciji te članskom omasovljavanju Društva unutar kojeg, uz njegovo matično - krčko, danas djeluju i dva njegova nedavno osnovana izvojena odjeljenja - ono u Puntu te Malinskoj. Nov, prostran, dvoetažni vatrogasni dom unutar kojeg će DVD-ovcima na raspolaganju biti oko 150 četvornih metara korisnog prostora, zaključio je Mario Udina, omogućit će uključenje većeg broja novih dobrovoljnih vatrogasaca u aktivnosti društva koje danas uspješno vodi njihovih 40-tak aktivnih, operativnih članova.
 
Otvorena vrata DVD-a
 
Svi koji nam se žele priključiti i pridonijeti aktivnostima i zadaćama kojih, posebice u ljetnoj - požarnoj sezoni uvijek ima napretek, dobro su došli i pozvani su da se jave u prostorije kompleksa kojeg dijelimo s našim profesionalnim kolegama, vatrogascima JVP-a Krk, zaključio je prvi čovjek krčkog DVD-a istaknuvši da su vrata društva koje će dogodine spremno ući u 12 desetljeće kontinuiranog rada uvijek otvorena svima, a posebice mladima. [Mladen Trinajstić]