U Krku zaključena proslava 180. obljetnice utemeljenja Matice hrvatske

U Velikoj vijećnici Grada Krka održanim okupljanjem zaključena je tijekom proteklih dvanaest mjeseci diljem Lijepe naše, ali i svijeta, obilježavana 180. obljetnica utemeljenja Matice hrvatske.

Čast ugošćavanja i domaćinstva posljednjeg u nizu tom vrijednom jubileju posvećenih skupova članovi ne tako davno ustrojenog, krčkog ogranka najstarije hrvatske ustanove, organizacije koja, doznali smo, danas broji preko 4.000 članova i više od 120 ogranaka ustrojenih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te diljem svijeta opravdali su ne samo iznimnim interesom i posjećenošću svečanog skupa, već i sadržajnošću ondje upriličenih događanja koje je svojim zanimljivim izlaganjem o baštini, tradiciji, ali i budućnosti Matice hrvatske zaključio upravo jedan njen krčki sin, ugledni znanstvenik te ujedno pročelnik Odsjeka za povijest Matice hrvatske, prof.dr.sc. Tomislav Galović.

U uvodnom je djelu krčkog skupa okupljenim sugrađanima progovorila predsjednica 2021. godine osnovanog Ogranka Matice hrvatske u Krku, prof. Gordija Marijan, ujedno i ravnateljica Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir koja je ustvrdila da taj otok, zbog bogatstva svoje kulturne baštine prozvan kolijevkom hrvatske pismenosti i kulture, nije i ne bi bio potpun bez postojanja i djelovanja svoga ogranka Matice hrvatske, ustanove od neupitnog nacionalnog značaja.

Napomenula je i da se s proslavom 180. jubileja Matice hrvatske na Krku slavi i obilježava prva godišnjica rada njena krčkog ogranka koji, iako još u pelenama, aktivnostima svog članstva pokazuje želju i ambiciju doprinošenja hrvatskoj kulturi, znanosti i gospodarstvu.

S njenim se navodima složio i predsjednik najstarije domaće kulturne ustanove, književnik Miro Gavran koji je, sažimajući 18 desetljeća dug put te organizacije, a posebice njeno djelovanje u slavljeničkoj, 180. godini njena postojanja, predstavio da je upravo u toj godini Matica hrvatska pokazala pun značaj svoga djelovanja, uz ostalo i kroz više stotina upriličenih skupova i manifestacija, znanstvenih, kulturnih pa tako i književnih događanja.

– Kad smo nedavno u našoj središnjici odnosno na Glavnom odboru Matice najavili da će upravo u Krku biti održan završni skup cjelogodišnjeg obilježavanja ove impresivne godišnjice, svima je zbog toga bilo i više no drago, najviše zbog toga što se radi o gradu, ali i otoku iznimno bogate kulture, jednako kao i lokalitetu na kojem djeluje jedan od najmlađih odnosno najnovije osnovanih naših ogranaka, rekao je Gavran. Godinu iza nas zajedničkim radom i trudom svih matičara učinili smo radnom i plodonosnom pa smo tako za čak 300 posto uspjeli povećati broj naših članova u odnosu na prethodnu godinu, a za čak 400 posto uspjeli smo povećati prisutnost naše organizacije u medijima. Pokrenuli smo i prvi festival knjige u okviru Matice hrvatske u sklopu kojeg se u svega četiri dana dogodilo 39 promocija, četiri koncertna događanja te jedna izložba slika, uz sudjelovanje 28 ogranaka iz Hrvatske i BiH. Krenuli smo pridobivati mlade članove u čemu smo, moram priznati, također bili uspješni te su tako prezentacije Matice hrvatske upriličene na brojnim fakultetima u Osijeku, Rijeci i Zagrebu. Slavljeničku godinu smo zaključili s 155 događanja održanih u našoj središnjici, te preko 560 zbivanja upriličenih u svim našim ograncima, a što je fascinantno, zaključio je predsjednik Matice hrvatske.

 

 

Program kojeg je obogatila prigodna projekcija dvadesetominutnog filma 180 godina Matice hrvatske kojeg redateljski potpisuje Leon Rizmaul, uveličan je i uljepšan prigodnim nagrađivanjem mladih otočanki koje su u prošloj godini sudjelovale u književnim odnosno poetskim natječajima i u sklopu njih ostvarile zapažene uspjehe. Zaslužene diplome iz ruku predsjednika Matice hrvatske primile su tako Sanja Bjelobradić, Lucija Kvasić, Paula Kirinčić i Lucija Saftić, a uz njih i mentorica dviju posljednjespomenutih osnovki, prof. Maja Polonijo. Proslavu su svojom nazočnošću podržali i govorima pozdravili krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, te njegov malinskarski kolega, općinski načelnik Robert Anton Kraljić. [novilist.hr, Mladen Trinajstić]