U Krku izložena suvremena crnogorska grafika

Nakon što je predstavljena u riječkom Državnom arhivu, labinskom Narodnom muzeju i pulskoj Galeriji Cvajner, izložba Aktualnosti u crnogorskoj suvremenoj umjetnosti stigla je i u krčku Galeriju Decumanus. 

Postav koji sjedinjuje recentne primjere novije crnogorske grafike nastale između 1971. i 2011. okupljenima su predstavili organizatori - Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka, te Ljubo Radović, predsjednik Zajednice Crnogoraca Primorsko-goranske županije. Parentić je tom prigodom istakla kako ova vrijedna izložba predstavlja ekstenziju uspješne suradnje prošle godine započete krčkim gostovanjem Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora, što će ove biti nastavljena posjetom Krčana Kotoru, gdje će se najesen prezentirati izložbeni projekt Komunicirajmo baštinu. Nadovezavši se na prijateljski odnos Kotora i Krka, Radović je naglasio kako se najčvrće veze između dviju država ostvaruju upravo kulturnim manifestacijama. 
Naime, Zajednica Crnogoraca Primorsko-goranske županije ovakvim projektima želi podsjetiti na višestoljetne kulturne veze između Hrvatske i Crne Gore, odnosno protagoniste istih koji su stvaralačkim duhom ostavili obostrane tragove na raznim poljima društvenog tkiva, zaključuje Radović. 
Na izložbi postavljenoj u Galeriji Decumanus, po odabiru povjesničarke umjetnosti Ljiljane Zeković, predstavljeno je četrnaest umjetnika različitih generacija, poetika, estetskih i idejnih referenci, te ukupno dvadeset i jedan rad realiziran u zavidnoj paleti grafičkih tehnika - od bakropisa, akvatinte, litografije, serigrafije, kolografije, suhe iglie monotipije, pa sve do računalne grafike i ostalih hibridnih formi. Od cijenjenih autora starije generacije na izložbi su prisutni velikan fantastičnog i vizionarskog slikarstva svjetskoga glasa Miodrag Dado Đurić, zatim Dimitrije Popović, Anka Burić, Mirko Toljić i Veljo Stanišić. Srednju generaciju predstavljaju Ozana Brković, Admir Bambur, Irena Lagator Pejović i Igor Rakčević, a mlađu Ilija Nikčević, Jelena Jovančov, Zorica Lakić, Milena Živković i Maja Mirković. Sam postav obuhvaća gotovo pola stoljeća crnogorske grafičke umjetnosti, koja je svoj pravi procvat doživjela nakon što je 1988. otvoren Odsjek za grafiku na Fakultetu likovnih umjetnosti u Cetinju, gdje se većina ovdje okupljenih umjetnika i školovala. Međutim, tu su i studenti ostalih akademija snažne grafičke prakse, poput one sarajevske, a neki od autora Crnu Goru su predstavljali i na prestižnom Venecijanskom bijenalu. Ovako koncipirana izložba pruža mogućnost sagledavanja dominantne pojave u suvremenoj grafici Crne Gore koja polako broji sve više poklonika. Njezini učenici, stvaraoci respektabilnih kreativnih potencijala, predstavljeni su djelima koja svojim vrijednosnim referencama nadilaze okvire lokalne sredine, te sve smjelije pokazuju spremnost ka upuštanju u nove izazove. 
Izložba Aktualnosti u crnogorskoj suvremenoj umjetnosti ostaje otvorena do 06. travnja.