U Krku i Vrhu započeo pilot projekt Od vrata do vrata

Nakon višemjesečnih priprema, razvijanja sustava, nabave novih kanti i edukacije distributera, Trgovačko-komunalno društvo Ponikve eko otok Krk d.o.o. započelo je pilot projekt akcije podjele kanti po programu Od vrata do vrata.

 
 
Riječ je o isprobanom sustavu koji na području sjeverne Italije već dvadesetak godina daje dobre rezultate, a zasad će u primjeni na Krku biti dvije kante, smeđa za bio i zelena mješani otpad, dok ostale - plava, žuta i siva - ostaju na svojim starim mjestima. Distributeri krčkog komunalca već su krenuli na teren te u svakodnevnom kontaktu prate dinamiku podjele kanti, kao i reakcije stanovnika grada Krka i naselja Vrh, koji su prvi obuhvaćeni novim sustavom odvajanja otpada. Uz kante svako domaćinstvo dobiva brošuru s detaljnim uputama i planom odvožnje otpada te letke namijenjene gostima prevedene na strane jezike. Mislilo se i na obitelji s malenom djecom, koje mogu zatražiti posebne vrećice za pelene, obzirom da one spadaju u otpad koji se ne može reciklirati. 
U prva četiri dana podjele kanti, obzirom da je program u naravi startao 18. listopada, podijeljeno je 629 setova u čak 412 domaćinstava, a u planu je da se do 15. studenog ove godine isporuče kante svim stalno naseljenim korisnicima s područja grada Krka i Vrha. 
Međutim valja istaknuti kako se u starogradskoj jezgri i stambenim zgradama situacija ne mijenja, što znači da se promjene odnose samo na domaćinstva u obiteljskim kućama. Dodjela kanti biti će prilagođena broju članova pojedinog domaćinstva tako da nitko neće ostati zakinut.
Kako bi se korisnici što prije prilagodili novom načinu odvajanja bio i mješovitog otpada važni su rokovi početka primjene i uklanjanja kanti. Naime, sva stalno naseljena domaćinstva svoje će kante, kao što je prethodno spomenuto, dobiti do 15. studenog, odkad će započeti i uklanjanje postojećih zelenih i smeđih kanti s ulica, a između 03. i 15. studenog otpad će se odvoziti po starom i novom sustavu.
Kao i dosad sve važnije informacije, vezane uz ovu, ali i ostale teme, mogu se pronaći na službenim stranicama te blogu i Facebook profilu samog društva.