U krčkom vrtiću podignuta Zelena zastava

Dječjem vrtiću Katarina Frankopan 10. svibnja, ove godine, obnovljen je status međunarodnog Eko vrtića, što znači da se naši mališani, vođeni odgajateljicama, od najranije dobi osvještavaju o važnosti očuvanja okoliša.

Obnova ovog statusa, sukladno protokolu, potvrđena je od strane međunarodne Zaklade za odgoj i obrazovanje (Foundation for Environmental i Education) sa sjedištem u Lisabonu temeljem izvješća koje međunarodnom koordinatoru dostavlja nacionalni koordinator iz Udruge Lijepa naša na čelu s predsjednikom tog udruženja i čelnikom Hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš.
Svečanost dodjele certifikata i Zelenih zastava eko vrtićima i školama održana je u Zagrebu, a istoj su prisustvovale delegacije iz cijele Hrvatske, među čijim je redovima svoje mjesto pronašla i ona krčka, vođena ravnateljicom ustanove Irenom Žic Orlić.
Kako bi se obnavljanje ovog prestižnog statusa proslavilo na primjeren način u krčkom vrtiću, 14. svibnja, priređena je svečanost u čijem su glazbeno-recitatorskom programu sudjelovale sve vrtićke skupine, da bi na kraju u auli bila podignuta Zelena zastava koja će osim krčkog krasiti interijere i ostalih područnih vrtića. Svečanosti su tom prigodom nazočili predstavnici gradskih institucija, ustanova i poduzeća koji su tako podržali nastojanja mališana u njihovoj predanoj brizi o okolišu.
Status Eko-vrtića ili škole predstavlja sustav nagrađivanja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini što je osobitost ovog prepoznatljivog i kvalitetnog modela odgoja i obrazovanja. Vrtići koji ispune postavljene kriterije i koji brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu Eko-vrtića i Zelenu zastavu. Ovo prestižno međunarodno priznanje dodjeljuje se na dvije godine, a nakon toga slijedi prijava za obnovu statusa. Vrtić tako izvješćem mora dokazati da je u provedbi programa, prema zacrtanim smjernicama otišao korak dalje, odnosno produbio i proširio rad na temama vezanim uz ekologiju i održivi razvoj.