U krčkom domu uskoro odjel za dementne osobe i palijativnu skrb

Novi list, 26. rujna 2013.
 
Krčki dom za starije i nemoćne osobe Mali Kartec odavno je izrastao u jednu od najbolje ustrojenih i najuzornije organiziranih ustanova socijalne skrbi koja svojim korisnicima nudi natprosječnu, upravo zavidnu razinu usluga.
Da se tom postignutom razinom ondje ne zadovoljavaju te da se u Malom Kartecu još uvijek razmišlja, planira i kalkulira s mjerama i zahvatima kojima bi se dodatno podigao nivo usluga skrbi o osobama starije životne dobi, posebice o onima koje muče problemi vezani uz demenciju, ali i onim onemoćalima i bolesnima, koji imaju potrebu za uslugama palijativne skrbi, potvrdio nam je jučer ravnatelj prof. Mladen Pokrajčić. Od njega doznajemo da su ovih dana prema nadležnom Ministarstvu socijalne politike i mladih kandidirali, odnosno prijavili više ambicioznih programa, među kojima i projekt izgradnje Odjela za dementne osobe i palijativnu skrb - sadržaja kojih manjka ne samo otoku i u Primorsko-goranskoj županiji već i cijeloj Hrvatskoj. 
    
Nadogradnja kata
 
Podršku našem projektu, odnosno planu izgradnje takvog odjela unutar kompleksa Malog Karteca dobili smo od naših osnivača - Primorsko-goranske županije, a istome se nadamo i od nadležnih državnih institucija bez kojih projekt takvog kalibra teško može ugledati svjetlo dana, naglašava Pokrajčić, dodajući kako bi se novi odjel trebao smjestiti na katu današnjeg domskog stacionara. Radi se o još uvijek prizemnom krilu našeg doma, prostora na čijem bi se novoizgrađenom katu moglo dobiti oko 1.200 kvadrata korisne površine. U spomenutom prostoru, pokazuju naši već izrađeni projekti koje smo već dotjerali do razine finalnog idejnog rješenja, našlo bi se mjesta za prihvat 32 korisnika u domeni demencije te dodatnih pet mjesta u dijelu koji se tiče pružanja usluga palijativne skrbi, ustvrđuje ravnatelj. Pripremajući projekt izgradnje ili, bolje rečeno nadogradnje postojećeg satacionara novim prostorom u kojem bi se ustrojio odjel za dementne osobe i palijativnu skrb, izradili smo detaljni plan uređenja, ishodili potrebne geodetske podloge i predali sve dokumente vezane uz legalizaciju nekih dosadašnjih dogradnji. 
    
Projekt temeljito razrađen
 
Zahvaljujući svemu tome, sad krećemo u postupak ishođenja potrebnih dozvola nužnih za realizaciju samog projekta, naglašava Pokrajčić od kojeg doznajemo i kako prema projektantskim procjenama vrijednost projekta dosiže cijenu od 780 tisuća eura, i to bez opreme. Projekt je dobro koncipiran, temeljito razrađen i pripremljen, imamo podršku svih lokalnih i regionalnih institucija te stoga vjerujem da će naše planove i nastojanja prepoznati i nadležne državne institucije, odnosno tijela koja bi realizaciju projekta trebala podržati osiguravanjem cijelog, ili bar većeg dijela potrebnih sredstava. Županija je, prema informacijama kojima raspolažem, također spremna financijski stati iza našeg plana, a nadamo se i sredstvima koja za takve projekte stoje na raspolaganju iz europskih fondova. Nakon što smo ovih dana odradili prijavu projekta, s optimizmom nastavljamo raditi na dovršetku ishođenja sve potrebne dokumentacije, zaključuje ravnatelj Pokrajčić, dodajući i kako je upravo u tijeku natječaj za izradu glavnog projekta izgradnje novog odjela čija bi realizacija, bude li sve teklo prema planu, mogla krenuti već iduće zime, odnosno početkom 2014. godine.
 
Dvadesetak radnih mjesta 
    
Ravnatelj Doma Mali Kartec kaže da bi začetak realizacije Odjela za dementne osobe i palijativnu skrb donio značajan iskorak na planu brige o starijim osobama, ali jednako tako i na planu zapošljavanja. Nije nebitan podatak kako će se otvaranjem tog sadržaja u našem domu stvoriti potreba za zapošljavanjem 20-ak novih radnika. Da bismo korisnicima usluga u tom segmentu pružili usluge na razini propisnoj europskim standardima, bit će nužno poraditi na kadrovskom popunjavanju, ali i na edukaciji i specijalizaciji naših djelatnika, naglašava Pokrajčić, dodajući kako se i na tom planu već čine potrebni koraci, i to u suradnji s nekim od najemeninetnijih njemačkih stručnjaka koji krčki dom već godinama pohode zahvaljujući odličnoj suradnji Malog Karteca i Njemačko-hrvatskog društva prijateljstva iz Karlsruhea. 
    
U planu i toplinska izolacija 
    
Uz projekt izgradnje novog Odjela za skrb o dementnim osobama i palijativnu skrb, vodstvo krčkog Doma prema nadležnim je državnim institucijama ovih dana kandidiralo i projekt ugradnje toplinske izolacije fasade glavne zgrade te zamjene dotrajale drvene stolarije. Tridesetak godina stari kompleks, kaže Pokrajčić, prigodom nedavnog energetskog certificiranja upravo je zbog manjkavosti fasadne izolacije i dotrajale stolarije svrstan u vrlo nizak - E energetski razred. Stoga ni ne čudi da je popravljanje stanja na tom planu također jedan od naših prioriteta, objašnjava ravnatelj. Projekcije izrađene u sklopu pripreme projekta pokazuju kako bi se tim ulaganjima samo na troškovima energenata godišnje uštedjelo više od 430 tisuća kuna, zbog čega bi se planirani, na nešto više od 2,6 milijuna kuna procijenjeni zahvati ugradnje fasadne izolacije od 10-centimetarskih ploča kamene vune i zamjene stolarije isplatili već za pet godina, zaključuje Pokrajčić uvjeren da će i taj, baš kao i prethodno spomenuti projekt, ovih dana dobiti podršku mjerodavnih državnih institucija. [Mladen Trinajstić]