U Galeriji Decumanus predstavljena filatelistička povijest Krka

U krčkoj Galeriji Decumanus otvoren je postav Filatelističkog društva Krk koji svim zaljubljenicima u filateliju, profesionalcima i amaterima, nudi rijetku mogućnost uvida u filatelističku povijest otoka Krka te poštansku povijest Rijeke vezanu uz 19. i 20. stoljeće, praćenu starim razglednice Krka i Malinske.

Izložbu su zajednički otvorili predsjednik društva Damir Crnčić, tajnik Milan Radić te Ivan Martinaš, člank krčkog i riječkog filatelističkog udruženja. 
Damir Crnčić ovom je prigodom zahvalio Centru za kulturu Grada Krka i Gradu Krku na podršci koju pružaju radu društva, dodavši kako se postav pred nama, u koji je uloženo mnogo vremena i truda, pomno planirao i pripremao da bi konačno upravo u krčkoj galeriji postao dostupan javnosti.
Riječ je potom preuzeo Milan Radić primjetivši kako se u gradu Krku nakon dužeg vremenskg perioda prezentira jedna filatelistička izložba. Naime, nekada je to bilo puno češće, no u posljednjih dvadesetak godina sličnih događanja gotovo da uopće nije bilo. Međutim zahvaljujući entuzijazmu Damira Crnčića i Ivana Martiniša, koji su filatelističkoj javnosti poznatih i izvan otoka Krka, izložba je unatoč značajnim pripremama organizirana. Prema Radićevim riječima, krčko filatelističko društvo osnovano je 1951. godine, kao jedno od starijih društava na otoku, odnosno u gradu Krku, koje kontinuirano sve do danas djeluje iako uz primjetne oscilacije tipične za takve asocijacije. Nakon stanke od petnaestak godina, iako se društvo nije nikada posve ugasilo, ponovo se aktiviralo što predstavlja značajan trenutak obzirom da su Krčani bili jedni od vodećih u hrvatskoj filateliji, o čemu svijedoči i 1970. kada je krčko društvo na rang-listi Hrvatskog filatelističkog saveza zauzimalo četvrto mjesto. Tada je društvo brojalo više od stotinu članova, što nas na neki način zadužuje tako da i danas popularizacijom filatelije težimo povećati članstvo, iako smo danas suočeni s padom interesa vezanim uz ovu aktivnost.
Ivan Martinaš zatim je pojasnio kako su filatelisti uglavnom ograničeni na teme kada se govori o kolekcioniranju maraka, tako da su i ovdje predstavljeni izlošci većinom vezani uz povijest, a kao najvrijedniji dio izložbe izdvaja se, po prvi put sistematizirana, poštanska povijest grada Krk. Uz to treba spomenuti prigodne koverte društva, stare kartoline Malinske i Krka, ali i poštansku povijest Rijeke, njezin sažeti pregled od 19. stoljeća pa sve do kraja Drugog svjetskog rata s posebnim naglaskom na međuratno razdoblje.
Izložba Filatelističkog društva Krk ostaje do 22. ožujka, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu Centru za kulturu Grada Krka (051 220 041 ili kultura@gradkrk.net).