U Decumanusu predstavljeni radovi slovačkog kipara Pavola Šteska

U Galeriji Decumanus, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, 21. lipnja 2018. godine, u neformalnoj atmosferi, otvorena je izložba Pleasure [in sculpture] znanog slovačkog kipara Pavola Šteska, a što će posjetiteljima krčke galerije na raspolaganju biti sve do 12. srpnja.

Bogat umjetnički rad Pavola Šteska može se definirati na isti način kao što je definirano cjelokupno razdoblje povijesti čovječanstva - determiniranošću određenim materijalima i tehnologijama. Bronca, kamen i drvo te ostali kiparski mediji pod Šteskovom rukom pretvaraju se u bezvremene statue, reljefe i slike. Djela su to koja ne nastaju prema suvremenim trendovima, već prema osobnom osjećaju autora, ne kopirajući nikoga, već se najčešće koncentrirajući na zaista visok oblikovni standard. Materijali, tehnika i način na koji se u konačnici formiraju Šteskova djela, iako govore u prilog suvremenom pristupu oblikovanju uvijek otkrivaju odlike i vrline prošlih razdoblja, zadržavajući sve drevne kiparske vrline. Jer on ih poštuje, ali i pretače u jedan novi, jedinstven oblik. Njegov rad, stoga, predstavlja sintezu supstancije i geometrijskih formi, a njegova plastika, posebice statue, ne sjede, ni ne stoje, već se uvijaju, uzdižu, skaču, lebde, čak se vješaju ili slobodno vise. Štesko ne traži nikakvo vanjsko opravdanje za svoj umjetnički rad. Ni narativno, ni ilustrativno, niti filozofsko. Jer primarna zadaća skulpture jest da traje, a na taj način na trajanje su primorani čak i pokret, vibracija, uzdizanje ili pad, kao i sve ono što uopće nije materijalno...

Pavol Štesko rođen je 1968. u Banskoj Bistrici, Slovačka. Kiparstvo u kamenu pohađao je u Umjetničkoj školi u Bratislavi, s time da je nakon školovanja radio u Mađarskoj (Budimpešti), Njemačkoj (Berlini) i Italiji (Portofino), i to kao restaurator antičkih skulptura i arhitekture. Na tim je poslovima upoznao i usvojio drevno kiparsko umijeće, stekavši ujedno i sigurnost pri korištenju primordijalnih materijala poput bronce, mramora, drva ili zlata. U svojoj kiparskoj praksi Štesko se zadržava na različitim figurativnim i nefigurativnim oblicima, dok samu figuru - torzo, uzima kao najstariji kiparski fenomen uopće, poštujući, međutim, u svim svojim djelima staru (kiparsku) mudrost i tehnike, ali istovremeno tražeći i istražujući nove pristupe. Šteskovi radovi danas se mogu naći u mnogim javnim i privatnim zbirkama u Slovačkoj i inozemstvu, a intenzivna izlagačka aktivnost dosad ga je odvela u Urugvaj, SAD, Italiju, Francusku, Srbiju, Češku i Hrvatsku. Pavol Štesko trenutno živi i radi u Banskoj Bistrici.

Zanimljivo je, uz ostalo, spomenuti i kako se kiparski radovi Pavola Šteska osim u Krku trenutno mogu razgledati i u Veneciji gdje su, u sklopu prestižne međunarodne izložbene smotre Biennale di Venezia, dijelom izložbe Time Space Existence postavljene na tri atraktivne lokacije, i to u Palazzo Bembo, Palazzo Mora i Giardini Marinaressa.

Izložbu Pleasure [in sculpture] moguće je razgledati svakim danom (izuzev nedjelje), između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 iliti mailom na kultura@gradkrk.net.