U čast 69. rođendanu slobode

Tradicionalna proslava 17. travnja, Dana oslobođenja otoka Krka, čiju organizaciju ove godine uz Udrugu antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka potpisuje Općina Omišalj, nakon centralne svečanosti priređene jučer na omišaljskom Trgu Prikešte, nastavljena je polaganjem vijenaca i svijeća na krčka spomen obilježja.

Brojna delegacija vođena predsjednikom UABiA-e otoka Krka Darkom Fanukom, gradonačelnikom Darijom Vasilićem i njegovim zamjenikom Čedomirom Milerom minutom šutnje, pred spomen pločom na gradskom groblju podignutom u čast Krčana koji su svoje živote izgubili u Narodnooslobodilačkoj borbi, odala je počast svim poginulim borcima. Kratak prigodni program započeo je povijesnim izlaganjem Marije Višnjovski, predsjednice krčke podružnice UABiA-e, a nastavljen je gradonačelnikovim govorom te konačno zaključen poezijom.
Već je postala tradicija da se svake godine, 17. travnja, ističe Višnjovska, nađemo na ovom spomen mjestu kako bismo zajednički obilježili godišnjicu oslobođenja našeg otoka i grada Krka u Narodnooslobodilačkoj borbi. Na dašnji dan, daleke 1945. godine, slavila se sloboda, odnosno pobjeda nad fašizmom, a danas se pored toga prisjećamo i svih žrtava palih za cijenu slobode. Znamo da je naš otok najprije bio okupiran od strane talijanskih fašista, a nakon kapitualcije Italije, na ove su prostore došli i Nijemci. Krk je tako 15. travnja 1941. godine pao u ruke talijanske vlasti, a ubrzo nakon okupacije započelo se s antifašističkim aktivnostima koje su intenzivirane nakon sporazuma između Mussolinija i Pavelića kojim se NDH odrekla otoka Krk, kako stoji u Sporazumu, za vječna vremena. Iako su Krčani do Drugog svjetskog rata bili različito politički orijentirani, novonastala situacija gotovo ih je preko noći ujedinila tako da su postali saveznici u borbi protiv okupatora. Stoga možemo biti ponosni da su Krčani u većini bili antifašistički opredijeljeni što dokazuje i broj sudionika u Narodnooslobodilačkoj borbi, ali i nažalost broj poginulih. Iako su njihovi grobovi razasuti po čitavoj Hrvatskoj, kao i ostatku Europe, obzirom da su mnogi ostali u fašističkim logorima, mi smo ovdje, zaključuje Višnjovska, trajno sačuvali uspomenu na njih, podigavši skromne spomenike i spomen ploče gdje se sastajemo te koje s ponosom i ljubavlju održavamo kako bismo im zahvalili na velikom doprinosu u borbi za slobodu.
Kao i svake godine, 17. travnja, ujutro, nastavlja Vasilić, Krčani se okupljaju na spomen obilježju poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata koji su svoje živote dali, kako za slobodu grada i otoka, tako i za slobodu Hrvatske. Čak 69 godina je prošlo od trenutka kad je zadnji put u gradu Krku bila neprijetaljeska okupacija. Srećom, tijekom Domovinskog rata ovi prostori nisu bili okupirani, ali naši su ljudi u njemu sudjelovali, položivši i žrtve na oltar domovine. Iz svega toga proizlazi kako je zaista 17. travanj 1945. godine zadnji dan u povijesti grada i otoka kada su njima vladali neprijateljski vojnici, što znači da danas slavimo 69. rođendan slobode. Zato smatram vrijednim, zaključuje Vasilić, da se na taj dan okupljamo i dostojanstveno ga obilježavamo.