TZ Kvarnera: Tijekom 2021. na Kvarneru ostvareno 80 posto noćenja iz rekordne 2019. godine

Tijekom 2021. godine na području Kvarnera ostvareno je 2.35 milijuna dolazaka i 15.2 milijuna noćenja, što u odnosu na 2020. predstavlja povećanje od 38 posto, a ujedno i 80 posto ostvarenja iz rekordne 2019. godine. Sukus je to turističkih rezultata koje su na novinarskoj konferenciji priređenoj u sjedištu Primorsko-goranske županije nedavno predstavili župan Zlatko Komadina i direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić-Živadinov.

Gosti iz susjednih zemalja tako su ostali vjerni Kvarneru kao najbližoj turističkoj destinaciji, posebice oni iz Njemačke koji su realizirali gotovo isti broj noćenja kao 2019. godine. Slijede domaći gosti, zatim Slovenci i Austrijanci. Najposjećenije subregije bile su otok Krk, Cresko-lošinjski otoci, Crikveničko-vinodolska rivijera i otok Rab. Gorski kotar istaknuo se kao jedino područje s gotovo jednakim brojem noćenja kao i 2019. godine. Najtraženiji bio je privatni smještaj, potom kampovi i hoteli, a najbolje rezultate zabilježili su objekti s pet zvjezdica.

– Turistički rezultati Kvarnera u uvjetima pandemije koronavirusa vrlo su dobri o čemu svjedoči i ostvarenih 80 posto noćenja iz rekordne 2019. godine. Pokazali smo da je upravo struktura smještaja - najprije privatni smještaj koji je ostvario najbolju popunjenost, a potom kampovi i hoteli - omogućila turizam u vrijeme pandemije. Gosti su dolazili na destinacije gdje su se osjećali sigurno i mirno, što je demonstriralo vitalnost našeg turizma, posebice kroz sinergiju s kvalitetnim turističkim proizvodima. Također, primjerenu potporu turističkoj priči dao je i naš zdravstveni sustav, kazao je župan Komadina, zahvalivši, potom, svim turističkim djelatnicima na iznimnim pokazateljima i ostvarenim turističkim prihodima.

– Od faktora koji su utjecali na izvrsne turističke rezultate prije svega moram izdvojiti činjenicu kako je Hrvatska, općenito gledano, uspjela očuvati status jedne od najsigurnijih destinacija Mediterana te smo, nakon što su europske zemlje krenule s popuštanjem epidemioloških mjera, postali poželjna tj. visoko pozicionirana destinacija za odmor. Također, na uspjeh Kvarnera zasigurno je utjecala i kvalitetna suradnja na razini destinacije koja je uvelike doprinijela dobrim rezultatima. Zato još jednom hvala svima - turističkim i zdravstvenim djelatnicima, javnim službama iz domene sigurnosti, gospodarstvu, ali i građanima, istaknula je ovom prigodom direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić-Živadinov.

Kao što izdvojeno, Kvarner bilježi i iznimnu posezonu u kojoj je ostvareno 90 posto noćenja iz 2019., godine dok je predsezonu, očekivano, obilježio pad turističkog prometa. U ukupni broj noćenja i dolazaka na Kvarneru treba pribrojiti i gotovo 23 tisuća dolazaka tj. više od 155 tisuća noćenja ostvarenih u nautičkom prometu, s time da je božićno i novogodišnje vrijeme ostvarilo čak 20 posto bolje rezultate od najavljivanih.