TZ Grada Krka: U Krku premašeni prošlogodišnji rezultati; najavljeni Dani smokava

Već do 15. kolovoza ove godine na razini otoka Krka realiziran je ukupan prošlogodišnji promet u komercijalnom smještaju, a jednako dobar rezultat ostvario je i Grad Krk koji brojem svojih gostiju trenutno biva najpopularnija otočna turistička destinacija, poručuju iz Turističke zajednice Grada Krka.

U razdoblju od 01. siječnja do 31. prosinca 2020. ukupno je ostvareno 113.918 dolazaka i 691.318 noćenja iliti 48, odnosno 52 posto prometa u odnosu na 2019. godinu. Međutim, ove je godine na području Grada Krka u razdoblju od 01. siječnja do 15. kolovoza ostvareno čak 121.048 dolazaka i 696.471 noćenja čime je premašeno ukupno prošlogodišnje ostvarenje, a koje je, kada se govori o dolascima, doseglo 74 posto ostvarenja u odnosu na isto razdoblje 2019., odnosno 77 posto ostvarenja kada se govori o noćenjima. Najviše noćenja realizirano je u kampovima, zatim slijede objekti u domaćinstvu i hoteli, a od emitivnih tržišta i dalje je najveći broj gostiju iz Njemačke, Slovenije i Austrije, no značajan je udio i domaćih gostiju čiji broj dolazaka iz godine u godinu sve više raste.

Osim činjenice da je otok Krk mnogima najbliži i najpristupačniji jadranski otok te dobre epidemiološke situacije, zavidne turističke brojke zasluga su i kvalitetne turističke ponude, uključujući i niz atraktivnih programa koji su se, unatoč strogim epidemiološkim pravilima, posljednjih tjedana uspješno odvijali u gradu Krku. Posljednjih dana to su, primjerice, bili Krčki sajam i Krčka jedra, a niz se, pod organizacijskim vodstvom Turističke zajednice Grada Krka, nastavlja Danima smokava koji gastronomskom i sajmenom ponudom te pratećim sadržajima redovito privlače velik interes domaćih i stranih gostiju.

U gradu Krku Dani smokava priređuju se još od 2007. godine. Osim obogaćivanja turističke ponude i promoviranja smokvarstva kao poljoprivredne grane, cilj ove manifestacije biva to nutritivno vrijedno voće uvrstiti na jelovnike krčkih ugostitelja i time doprinijeti gastro-identitetu grada i otoka Krka. Ove je godine, temeljem povratnih informacija dobivenih nakon prošlogodišnje manifestacije, odlučeno kako će trajanje Dana smokava u ugostiteljskim objektima biti produljeno. Naime, tijekom deset dana trajanja manifestacije, od 27. kolovoza do 05. rujna, krčki će ugostitelji nuditi slana i slatka jela sa smokvama, kako tradicionalna, tako i ona originalna. Ugostiteljska ponuda ovog će puta biti uvod u tradicionalni dio programa - trodnevno događanje koje će se odvijati između 03. i 05. rujna, uključujući sajam, radionice i edukativne sadržaje. Tijekom prvog rujanskog vikenda tako je planirana prodajna izložba proizvoda od smokava uz Veli park, ali i podjela čak stotinu smokvinih sadnica uz program savjetovanja o njihovom uzgoju, i to u suradnji s dr.sc. Željkom Prgometom, vodećim hrvatskim stručnjakom za smokvarstvo. Također, u vrtu (vanjskoj terasi) Volsonisa planira se i predstavljanje dviju stručnih publikacija: Smokva, autora dr. sc. Željka Prgometa i Aktualnosti u uzgoju i preradi smokava u svijetu, dr.sc. Ive Prgomet.

Ostane li epidemiološka situacija jednako dobra kao dosad, uz kvalitetnu ponudu i programske sadržaje, grad Krk ima se razloga nadati odličnim turističkim rezultatima i u nastavku sezone.