Turistički promet na Krku na dvije trećine lanjskog, ovog ljeta pravi hit su OPG-ovi koji nude smještaj

novilist.hr, 28. srpanj 2020.

Da se na području Grada Krka, u okolnostima u kojima protječe ovo ljeto, zasad bilježi i više no solidna posjećenost, odnosno turistički promet, potvrdila je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka Ivana Kovačić, predstavivši nam najsvježije statističke pokazatelje izvučene iz sustava e-Visitor.

Prema navodima čelnice krčkog TZ-a, na području tradicionalno najposjećenije destinacije na tom kvarnerskom otoku tijekom prvih 25 dana srpnja ostvareno je tek nešto manje od 195 tisuća noćenja, što čini 67,5 posto lanjskog ostvarenja. – Između 01. i 25. srpnja, dakle u razdoblju koje obuhvaća onaj prvi dio sezonske špice, na području grada ostvareno je 186,5 tisuća noćenja stranih turista te 8,3 tisuće noćenja domaćih posjetitelja, pri čemu je u toj brojci postotak domaćih gostiju koji su boravili u Krku čak neznatno veći (0,2) u odnosu na datumski usporediv broj prošlogodišnjih domaćih noćenja.

 

Prednjače Nijemci

 

Iako će ove godine lanjska ostvarenja ostati nedostižna te nitko nigdje niti ne računa na mogućnost dostizanja brojki iz rekordne 2019. godine, trenutno stanje stvari Krčane s razlogom čini sretnima i razmjerno zadovoljnima jer se u turističkom ljetu za koje se još donedavno nije niti znalo hoće li ga uopće biti, pokazuje da je krčki turistički promet, barem onaj fizički, iznad nacionalnog prosjeka te u okvirima rezultata onih, u ovoj godini najuspješnijih domaćih ljetovališnih odredišta.

Čelnica krčkog TZ-a u istoj nam je prigodi iznijela i podatak da su po pitanju broja gostiju, pa tako i noćenja koja se u Krku i okolici u ovom času ostvaruju, najveći doprinos i ovog srpnja dali uvjerljivo najbrojniji Nijemci. Za njima na listi top tržišta slijede Slovenci, Austrijanci, Česi, Poljaci i Mađari, a potom i gosti iz naše zemlje koji su ove godine, zapravo kao nikad dosad, visoko plasirani na listi najzastupljenijih posjetitelja grada Krka.

 

Kampovi na čak 70 posto

 

Od 01. do 25. srpnja najveći broj noćenja na području Grada Krka ostvaren je u objektima smještaja u domaćinstvu. Krčki su iznajmljivači u spomenutom razodblju uknjižili 96,4 tisuće turističkih noćenja te time dostigli 68 posto od svojih lanjskih srpanjskih rezultata.

Kampovi su, sa svojih 81,3 tisuće noćenja, drugi najposjećeniji receptivni segment u kojemu je tijekom tog razdoblja ostvareno čak 70,5 posto od lanjskih brojki. Hoteli su sa svojih tek nešto više od 11 tisuća srpanjskih noćenja dosegnuli svega 45 posto lanjskog prometa, a interesantno i indikativno je da je na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja pružaju usluge turističkog smještaja, a koja ukupnom turističkom prometu još uvijek pridonose simbolično, ovog srpnja s ostvarenih 3,2 tisuće noćenja ostvareni rezultat gotovo za četvrtinu bolji od lanjskog! [Mladen Trinajstić]