Turistička zajednica Grada Krka nagrađena posebnim Simply the Best 2023. priznanjem za projekt Dar iz Krka

Turistička zajednica Grada Krka, na svečanosti održanoj u Biogradu na Moru, nagrađena je posebnim Simply the Best 2023. priznanjem za projekt Dar iz Krka.

Riječ je o tradicionalnoj godišnjoj nagradi za inovativnost i kreativnost u turizmu koju su, 10. travnja 2024. godine, u okviru 24. međunarodne poslovne turističke burze, kandidatima iz turističkog sektora u kategorijama ugostiteljstvo, putnička agencija, manifestacije, suvenir, propaganda, novi projekt u turizmu, posebna priznanja - izvan kategorija, osoba ili udruga te destinacija godine, dodjeljivali: Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i turistički magazin Way to Croatia.

 

 

U kategoriji posebnih priznanja - izvan kategorija, nagrada je dodijeljena za kreativnu realizaciju projekta Dar iz Krka kojom se potiče oblikovanje i proizvodnja izvornih krčkih suvenira kao osobitih uspomena izrađenih na podlozi lokalne baštine i tradicije.

Podsjetimo, suvenir iz serije Dar iz Krka svojevrsni je prezent grada, ali i odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa. Izvorni krčki suveniri, od 2012. godine, odabiru se na uglavnom tematski definiranim natječajima koje Turistička zajednica Grada Krka provodi jednom godišnje, i to s obzirom na visoko postavljene kriterije, pored kojih se posebice izdvajaju: originalnost, autentičnost, estetika, kvaliteta izrade, kao i korištenje ekoloških te za krčko podneblje karakterističnih materijala i tehnika. Ako zadovolje ove, ali i ostale zadane propozicije, o čemu odlučuje Natječajno povjerenstvo, suvenir postaje ponosnim nositeljem certifikata Dar iz Krka. Stoga, svima koji od materijalne uspomene na destinaciju žele više od onog što tržište najčešće pruža, autentični krčki suveniri nude čitavu paletu umjetnina, različite dekorativno-uporabne predmete i odjeću, gastronomske proizvode, kozmetiku te niz atraktivnih publikacija. Svi certificirani krčki suveniri mogu se nabaviti u izravnom kontaktu s njihovim proizvođačima i autorima, s time da je kompletna suvenirska ponuda dostupna putem posebno dizajniranog, dvojezičnog digitalnog kataloga kojem se pristupa sa sljedeće poveznice: www.tz-krk.hr/hr/dar. Njime je trenutno obuhvaćeno 70 autora, proizvođača i nakladnika te ukupno 159 suvenira. Dodajmo tome kako se uskoro očekuje objava rezultata posljednjeg, 13. natječaja, tako da katalog, u dogledno vrijeme, očekuje dopunjavanje novoizabranim suvenirskim rješenjima.

 

 

Nagradu Simply the Best 2023. u kategoriji destinacija godine - otočna Hrvatska zaslužila je i Turistička zajednica otoka Krka. Riječ je o priznanju koje potvrđuje stalnu predanosti otoka Krka izvrsnosti u turizmu, odnosno izvanredne rezultate u dolascima posjetitelja, kvalitetan smještaj, bogatstvo kulturne baštine, raznolike programske sadržaje i njegovanje održivih turističkih praksi. Otok Krk dosljedno pokazuje liderstvo na ovim područjima, postavljajući pritom standarde za otočne destinacije diljem Hrvatske.

 

 

Pored dva prethodno spomenuta, na otok je pristiglo još jedno vrijedno priznanje, i to ono dodijeljeno Udruzi Sinjali iz Baške u kategoriji udruga godine.

Nagrade su u Biogradu na Moru uručene: direktorici Turističke zajednice Grada Krka Ivani Kovačić, direktorici Turističke zajednice otoka Krka Majdi Šale i direktorici Turističke zajednice Općine Baška Ivana Topić u ime Udruge Sinjali.