Toš iz vremena Tiberija i Kaligule pronađen na ulazu u grad Krk

Otočni Novi list, 08. lipnja 2020.

Kako to često biva u povijesnim i arheološkim ostacima prebogatim područjima naše obale u koju, sasvim sigurno, kontinuitetom života unutar svojih povijesnih središta spada i otok Krk, prilikom izvođenja građevinskih radova na izgradnji nove benzinske postaje koju je na samom ulazu u grad Krk nedavno krenula podizati tvrtka Trgovine Krk, na svijetlo dana isplivali su zanimljivi povijesni nalazi.

Iako je zbog blizine objekta kapelice svetog Roka na tom lokalitetu, u očekivanju mogućnosti postojanja ostataka nekih srednjovjekovnih sakralnih građevina, prilikom izvođenja radova investitorima bila propisana obveza provedbe arheološkog nadzora, već i početna, plitka zagrebavanja u zemlju ondje lociranog maslinika znalačkom su oku angažiranog otočnog arheologa Matije Makaruna dala naslutiti da bi se na tom gradilištu, na ulazu u grad, moglo skrivati nešto mnogo starije ali i zanimljivije od onog što se očekivalo.

– Naznake postojanja ostataka kamenog zida građevine na koju smo odmah po začetku radova naišli prvotnu ideju zakonom propisanog arheološkog nadzora brzo su usmjerili ka provedbi druge, zahtjevnije i dugotrajnije vrste postupka - arheoloških istraživanja. A njih smo, naslućujući vrijednost i zanimljivost samog lokaliteta, potom proveli temeljem spoznaja dobivenih izvedbom čak 15 probnih sondiranja tog areala, objasnio nam je otočanima već dobro poznati arheološki stručnjak kontinuirano angažiran na brojnim radovima te vrste diljem Bodulije.

 

Gotovo dva tisućljeća maslinarstva na području grada Krka

 

– Pažljiva iskapanja i raščišćavanja slojeva vjekovima ondje nakupljane zemlje brzo su potvrdila da je naš pronalazak značajno starija građevina, u antiku datirani gospodarski kompleks, predstavio nam je naš sugovornik istaknuvši da je pronalaskom razlomljenih ostataka kamenog postolja toša (sklopa za meljavu maslina) jasno i nedvosmisleno zaključeno da je u današnjoj zoni svetog Roka, uz crkvicu posvećenu tom svecu koja datira iz 16. stoljeća, na lokalitetu poslovno uslužne zone između sjedišta GP Krka i županijske ceste pronađen rimski pogon za proizvodnju maslinovog ulja. Možda do sad na Krku i najstariji toš, otkriva nam Makarun, na svijetlo dana izronio je u punom sjaju i u svom do danas sačuvanom obliku nakon što je zemlja u potpunosti uklonjena s tristotinjak kvadrata istražnim radovima zahvaćene površine. U samom početku radova pronađeni ulomci toša, zajedno s pozicijom tog područja udaljenog od središta grada i pozicioniranog u zoni u kojoj i danas rastu masline, ukazala nam je da se ovdje radi o gospodarskom objektu i vjerojatno s njim i povezanoj ruralnoj vili kakvih je, sudeći po ostacima s više okolnih lokaliteta razasutih na periferiji tog otočnog grada, u davnim vremenima bilo podosta. Istražni su radovi, nastavlja nam prezentirati zaključke svojih, odnosno gotovo dva mjeseca dugih aktivnosti ekipe arheologa čiji je rad Makarun ondje koordinirao i vodio, pokazali su da se u utrobi novootkrivenog arheološkog lokaliteta na do danas očuvanoj površini od kojih 150 četvornih metara među ostalim skrivala i jedna od ukopanih, vjerojatno podrumskih prostorija te krčke antičke uljare. U tom djelu kompleksa za kojeg smo utvrdili da se sastojao od najmanje sedam prostorija, u podrumu dimenzija 3,5 x 4 metra pronađeni su i razmjerno dobro uščuvani ostaci sustava bazena i kanala kojima su međusobno bile povezane te, vjerojatno taloženju ondje proizvedenog ulja namijenjene bazenske posude.

 

Pečati rimskih careva

 

U kontekstu toša, pretpostavljamo i da smo ondje naišli na proizvodnu prostoriju kompleksa u datiranju i upoznavanju kojeg su nam od velike pomoći bili brojni očuvani, ondje pronađeni pokretni arheološki nalazi, ističe naš sugovornik. Upravo zahvaljujući njima, ponajprije pečatima proizvođača označeni ostaci tegula iliti antičkog crijepa pokazali su nam da je taj objekt nedvojbeno postojao i u kontinuitetu radio od prve polovice 1. pa sve do najmanje konca 3. ili čak početka 4. stoljeća, nastavlja Makarun. Iako je dio pronađenog materijala još uvijek u obradi, ono što već sad znamo i što nam prilično precizno govori o tom objektu spomenute su dobro očuvane oznake na tegulama koje nose markice Tiberija (drugog rimskog cara koji je vladao od 14. do 37. godine poslije Krista) ali i Kaligule koji je ga je naslijedio. Pokretni nalazi koji su nam također pomogli u datiranju ali i proučavanju pronađenog objekta su i novčići, među ostalim i onaj s likom Marka Aurelija, rimskog cara koji je vladao u drugoj polovici 2. stoljeća. Arheolog Makarun nam je rekao i da će, nakon što se odradi sve što u dokumentacijskom kompletiranju svakog takvog istraživanja zapravo i mora biti odrađeno, u skorijoj budućnosti s tim ali i mnoštvom drugih, također zanimljivih nalaza pronađenih u posljednje vrijeme u gradu Krku javnost upoznati na nekom od planiranih predavanja kakvima je i prethodnih godina običavao informiranom održavati za povijest i arheologiju zainteresirani dio lokalne javnosti.

 

Koštice ulika (maslina) poslane na analizu

 

Spomenuti nalazi nisu jedini pokretni arheološki materijali pronađeni i sačuvani s područja koje se, po procjenama arheologa, od ranog novog vijeka zapravo transformiralo u običnu poljoprivrednu površinu. Čak ni oranje kao ni sve ostale ondje očito u kasnijim stoljećima redovito odrađivane poljodjelske radnje nisu uništile niti skriti uspjele mnoge ondje pronađene sitnice koje sve redom svjedoče o svakodnevici krčkih antičkih uljara, samih maslinara pa tako i žitelja tadašnjeg grada Krka. Pronašli smo tako i jedan prsten, metalne odnosno bakrene dijelove konjskih uzdi, ostatke antičkih sigurnosnih igli ali i što je, čini mi se posebno zanimljivo i vrijedno - čak i koštice ondje tada prerađivanih maslina. Danas zapravo pougljenjene, gotovo dva tisućljeća stare koštice poslane su na analizu u Zagreb i nadam se da će iz njih, pokaže li se da su uistinu tako stare kako držimo, analizom biti moguće preciznije izmjeriti njihovu starost ali možda čak i dobiti saznanja o vrsti odnosno sorti ploda kojeg su antički Krčani uzgajali i ondje prerađivali. To bi, zaključuje naš sugovornik, uistinu bio kuriozitetan podatak odnosno saznanje koje bi nas posebno veselilo, završio je Makarun napomenuvši da taj lokalitet sad zapravo vrlo egzaktno odnosno opipljivo potvrđuje ono se i do sad znalo - a to je da krčko maslinarstvo ima bogatu te čak (najmanje) dva milenija dugu povijest.

 

Sve pronađeno bit će u postavu budućeg muzeja grada Krka

 

Iako ništa od ondje pronađenog, iskopanog i spašenog nije senzacionalno niti u pogledu stjecanja nekih novih spoznaja o povijesti ovog grada revolucionarno, pronađeni i istraženi lokalitet ipak je vrijedan i zanimljiv kamenčić u ukupnom mozaiku duge, bogate, sadržajne i zanimljive povijesti ovog grada i otoka kojeg, vrlo vjerojatno, nikad nećemo u potpunosti moći sklopiti. Sve ono što je na tom lokalitetu pronađeno, nakon dovršetka znanstvene obrade, bit će na raspolaganju budućem muzeju grada Krka koji bi u skorijoj budućnosti trebao biti uređen u središtu grada. A siguran sam da će njegov odjeljak posvećen ovom nalazu odnosno lokalitetu krčkog antičkog toša žiteljima ali i posjetiteljima ovog povijesnim nalazima prebogatog grada na koncu biti vrlo zanimljiv, završio je naš sugovornik.

 

Zaštićeno i ponovo zatrpano

 

Upitan o tome što je i kako učinjeno po pitanju očuvanja ondje pronađenih nepokretnih nalaza arheolog Matija Makarun nam je predstavio i da će sve što je ondje locirano odnosno pronađeno i istraženo, nakon što je propisno zaštićeno geotekstilom i debelim slojem pijeska, ostati nedirnuto u utrobi tog novog gospodarskog kompleksa, sačuvano za neka buduća vremena. Doznali smo i da je, sukladno zakonskim propisima, financiranje svih istražnih i zaštitnih zahvata na arheološkim nalazima pronađenim pod benzinskom postajom (u nastajanju) bila obveza investitora. Nije na odmet spomenuti i da je u jeku istraživanja na tom lokalitetu bila angažirana prilično brojna ekipa arheoloških stručnjaka, u nekim fazama njih i do dvanaest. Svi radovi provodili su se tijekom veljače i ožujka ove godine. [Mladen Trinajstić]