Tko je protjerao tišinu? Srca venu Damira Babića u krčkom Decumanusu

U Galeriji Decumanus od 03. srpnja 2014. godine može se razgledati izložba slika Tko je protjerao tišinu? Srca venu riječkog autora Damira Babića, kao pretposljednja u izložbenom nizu obuhvaćenom projektom Linkin6 [art] što ga je Centar za kulturu Grada Krka pokrenuo u suradnji s kustosicom Višnjom Slavicom Gabout kojoj je pored vizualnog umjetnika Igora Gržetića bilo povjereno kuriranje.

Kako u predgovoru kataloga tumači Gabout, Damir Babić svojim slikarskom cjelinom daje osobni, misaono-kontemplativni pristup razumijevanju zbilje, pri čemu je naglasak na pojmu tišine i motivu stabla. U autorovoj zbilji pozicija tišine u odnosu na buku ista je kao ona ljepote u odnosu na ružnoću. Tišina upućuje na okretanje sebi i svojoj unutrašnjosti, pa kroz spoznaju sebe, spoznavanje istinske zbilje, do koje dolazimo umom, ali i emocijama (srcem). Takva tišina je prisutnost. Prisutnost u prirodi. A Babićeva prisutnost očituje se tu kroz motiv stabla, šume, lišća… Njegovi meditativni narativi prirode, s ponegdje smještenim ljudskim likom, traže zainteresiran pogled, što onda pokreće naša čula. Međutim, ta minuciozna figuracija prikazuje zbilju stvarniju od stvarne i premda je sve prepoznatljivo - sve je krajnje irealno: i prostor i vrijeme i motiv (koji je na prvi pogled akromatski, a ustvari prepun boje). Zato je Babićev svijet tišine njegova autorska transformacija zbilje, pri čemu se motiv može iščitavati asocijativno, metaforički i simbolički (stabla i šume su mjesta osluškivanja i spoznaje te mjesta gdje se meditira i doživljava prosvjetljenje), ali i kao otisak autorova ritma disanja, duktusa i unutarnje energije.
U eseju Metafizika povezivanja Gržetić ističe kako Damira Babića zaokuplja Tišina kao jedan od najprisutnijih segmenata čovjekove metafizičke biti. Svojim monokromnim ambijentima on ukazuje na moguću posljedicu kontemplacije: shvaćanje kako je zamjedba svijeta, uglavnom opterećena gustom koncentracijom naših iskusatava (o čemu potom ovise ideje, mišljenja i znanja), u dubokoj koliziji s onime što istinska (zen) pojavnost jest. Upravo Tišina, iz koje se budi potreba za samospoznajom, otvara mogućnost razbijanja debelih stjenki holograma i poticanja katarze nakon koje ostajemo sami sa stvarnošču; sami sa sobom.
Izložba Tko je protjerao tišinu? Srca venu ostaje otvorena do 17. srpnja, a postav je moguće razgledati između ponedjeljka i subote od 10.00 do 12.00 te od 20.00 do 22.00 sata ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka na 051 220 041 ili kultura@gradkrk.net. Nakon Damira Babića, u sklopu projekta Linkin6 [art], Krčanima će u drugoj polovici srpnja, kao posljednja, predstaviti Emanuela Santini.