Tjedan edukacije u Ponikvama

Pod geslom Discover Eco Lifestyle On The Island Of Krk, krčke Ponikve, između 23. i 27. travnja 2018. godine, organiziraju Tjedan edukacije za građane otoka Krka, čija je svrha još jednom skrenuti pozornost na strateške projekte koji se provode na otoku Krku te najširu javnost dodatno informirati o potrebi održivog načina života, očuvanja okoliša i pravilnog iskorištavanja prirodnih resursa.

Ovaj Edukativni tjedan otvara se 23. travnja, i to posjetom glavnom vodocrpilištu Ponikve, a nastavlja se sve do 27. travnja čitavim nizom predavanja i radionica organiziranim u otočnim vrtićima i školama. U krčkim dječjim vrtićima tako će se provesti petodnevna edukacija predškolaraca, s  naglaskom na pravilno odvajanje otpada, u sklopu inicijative Informiraj, educiraj i recikliraj.

Istodobno, edukativne radionice organizirat će se i za polaznike nižih razreda krčkih osnovnih škola, i to prvi put u suradnji s Hrvatskim vodama. Na tim radionicama fokus će biti stavljen na teme povezane s vodom, kao što su korištenje i zaštita voda, poplave ili otpadne vode. Njihova je primarna zadaća djecu upozoriti na važnost očuvanja vodnih resursa te racionalnog korištenja i zaštite vodnoga blaga, pri čemu je razumijevanje prirodnih procesa i ljudskih potreba preduvjet za stvaranje ispravnih navika i upravljanje vodama na održiv način. Iako Republika Hrvatska raspolaže s dovoljnim količinama voda po glavi stanovnika, važno je da se svaki pojedinac odgovorno i štedljivo odnosi prema tom resursu jer je to jedini način da se i budućim naraštajima osiguraju preduvjeti za normalan život i razvoj. Krčke Ponikve itekako su svjesne važnosti očuvanja vodnih potencijala te stoga sustavno, već godinama (od 2005.), provode razne edukativne akcije na području otoka Krka, ne samo o očuvanju vode, već i o otpadu, štednji energije i slično. Osobitu pozornost posvećuju upravo edukaciji najmlađih Krčana, vrtićara i osnovnoškolaca, što potvrđuju i ovim najrecentnijim nastojanjem. Tijekom petodnevne edukacije, bit će obuhvaćeni svi osnovnoškolci, polaznici nižih razreda, za koje će se, pored prezentacije, osigurati i obilazak laboratorija u upravnoj zgradi Ponikava, a svim će se sudionicima podijeliti i edukativna slikovnica kojom je na zanimljiv i djeci dostupan način pojašnjeno kako treba postupati s vodom. Kao što je prethodno navedeno, partner u ovom projektu krčkim Ponikvama su Hrvatske vode, koje ovakve edukativne aktivnosti sustavno provode od 2013. godine. Prema tome, Hrvatske vode dosad su u vrtićima i osnovnim školama diljem Hrvatske priredile više od 180 prezentacija i educirale oko 7.000 mališana.

U završnici Edukativnoga tjedna, 26. travnja, u Velikoj gradskoj vijećnici održat će se prezentacija EU projekta kanalizacije koji se trenutačno provodi na otoku Krku. Prezentacija je otvorena za najširu javnost: građane, gospodarski sektor, predstavnike lokalne zajednice, civilni sektor, ukratko - za sve zainteresirane otočane.

Sve navedena događaja budnim će okom pratiti i maskota Ekotok, u čijem se društvu promoviraju svi ekološki razvojni projekti na otoku Krku.