Teo Mandžuka i Maria Keck pred publiku donijeli flamenco u njegovom najstrastvenijem izdanju

Nastavak glazbenog programa 67. Ljetnih priredbi, 27. srpnja 2023. godine, na Scenu Zidine donio je koncert pod nazivom Flamenco kojeg su zajednički izveli gitarist Teo Mandžuka te plesačica, pjevačica i udaraljkašica Maria Keck.

Vatra. Pulsiranje. Ritam. Strast... Ovaj zanimljivi duo publiku je oduševio nizom autorskih kompozicija inspiriranih flamencom koje su isprepleli tradicionalnim primjerima tog uzbudljivog glazbenog žanra kojeg karakteriziraju snažan, ritmički ton (toque), praćen izražajnom pjesmom (cante), a često i strastvenim plesom (baile). Neke od izvedenih numera, bez izuzetka nagrađene snažnim aplaudiranjem, bile su: Niebla, Entre Cielo en Tierra, Dame, Tu Mechon de Pelo, Atrapaita, Crni Mol, Bulerias, Manana, Impression Flamenca, Agua, Aire, Como No Romper…

 

 

Teo Mandžuka gitarist je rođen u Rijeci. S glazbom se počeo baviti u ranom djetinjstvu, s time da učenje gitare započinje kod lokalnih profesora u crikveničkoj osnovnoj školi. Flamencom se bavi već više od deset godina, a sklada i vlastite kompozicije. Redovno nastupa u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji te surađuje s brojnim plesačima i pjevačima flamenca. Također, nastupao je i kao solist u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu Flamenco Festivala Zagreb. U siječnju 2019. godine izdao je petnaest skladbi na albumu Spanish Spirit kojeg je objavila njemačka diskografska kuća Sonoton.

Maria Keck diplomirala je suvremenu koreografiju na Mađarskoj plesnoj akademiji, potom magistriravši glazbenu terapiju na Sveučilištu Alcala de Henares. Flamencom se bavi više od 20 godina, a devet ih je provela upravo u Španjolskoj, predstavljajući se i nastupajući na najprestižnijim madridskim pozornicama, surađujući pritom s mnogim domaćim i stranim umjetnicima. Inicirala je mnoge tradicionalne i fusion flamenco projekte, kao što su: De Cobre, Miguel Reyes Sextet, Pellizco del Foro, Ex Auro. Svoje projekte je provodila, a radionice i seminare izvodila u Španjolskoj, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Finskoj, Estoniji, Latviji, Japanu, Argentini i Meksiku. Već šest godina vodi vlastitu školu flamenca u Madridu pod nazivom Flamenco Nuevo. Trenutno je i voditeljica slovenske flamenco zajednice Luna Gitana.

 

 

Sljedeće poglavlje glazbenog programa ovogodišnjih Ljetnih priredbi na redu je već 06. kolovoza kada će, s početkom u 21.30 sati, u Krčkoj katedrali, uslijediti prava glazbena poslastica, koncert proslavljene španjolske sopranistice Núria Rial u pratnji ansambla Les Cornets Noirs kojeg čine: Gebhard David (cornetto), Frithjof Smith (cornetto), Patrick Sepec (violončelo), Magnus Andersson (teorba) i Johannes Strobl (orgulje). U interijeru jedne od najvelebnijih otočnih crkava, oni će izvesti sakralni program s djelima: Alessandra Grandija, Ignatija Donatija, Giuseppea Scaranija, Domenica Gabriellija, Francesca Uspera, Giovannija P. Palestrine, Giovannija Kapsbergera, Darija Castella, Francesce Caccini, Girolama Frescobaldija, Benedetta Rea i Maurizija Cazzatija, koja su obilježila glazbenu scenu 16. i 17. stoljeća.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.