Tanac na zelenon, multimedijalna izložba krčkih srednjoškolaca

U krčkoj Galeriji Decumanus, 21. svibnja 2014. godine, otvorena je izložba radova učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Tanac na zelenon, kao svojevrsna završnica dvaju cjelogodišnjih školskih projekata, a ujedno i početak bogatog programa ovogodišnje proslave Dana škole. Izložbu su pored talentiranih srednjoškolaca, pjesnika, pjevača i svičara, otvorile ravnateljica Đurđica Cvitkušić i profesorica Ana Pasarić.

Tijekom čitave godine Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, navodi Cvitkušić, radila je na dva projekta, jedan Eko škola za eko otok Krk, a drugi Pazi, snima se. Izložba pred nama tako predstavlja rezultat obiju inicijativa, a naziv Tanac na zelenon posve je pogođen. Oni koji prate rad krčke srednje škole znaju da smo već godinama vjerni tradiciji, kulturnoj baštini, i to od čakavštine, preko maslina, leptira, suhozida i gromača, pa sve do ovog zanimljivog postava. Prvi dio izložbe tako je posvećen ekologiji, budući da krčka srednja škola ima status međunarodne eko škole, dok drugi čine fotografije učenika posvećene otoku Krku, njegovim šarenim krajolicima čija nas ljepota uvijek iznova iznenađuje. Ako te fotografije pomnije pogledamo vidjeti ćemo da svaka od njih kazuje svoju priču, otkrivajući fascinacije naših učenika kada su se našli pred pojedinim motivom. Ovaj kratak uvodni program, zaključuje Cvitkušić, završiti ćemo filmom koji također bilježi otočnu tradiciju i baštinu, nešto čime se svakako moramo ponositi, a to je jedna od krčkih delicija - vrbnički ovčji sir.
Istražujući korjene, spajajući tradiciju našeg prostora i vrijeme u kojem živimo, ističe Pasarić, uz Mirjanu Komadinu Mergl voditeljica školskih projekata, nastao je Tanac na zelenon, spoj tradicije i ekologije. I ekologiji, i tradiciji suština je ista, povratak prirodi, odnosno iskonskom, narodnom životu, uz osnovno poštivanje održivog razvoja. Od prapovijesti do danas, na ovom škrtom otočnom tlu, ovca je bila i ostala zlatni izvor, darežljiva hraniteljica, narodni simbol. Bez ovce čovjek nije mogao opstati i održati se. Stoljećima, ovca nam je davala sve od sebe. Hranila nas je mlijekom, skutom, sirom i mesom. Darivala nas je vunom, runom i kožum. U ovcu smo se odijevali i obuvali, ovcom smo se pokrivali. Solju začinjeno otočno raslinje, nastavlja Pasarić, prepuno mediteranskog koncentrata bogatog eteričnim mirisima, tajna je posebnosti otočne ovce, slasti njezina janjeta i neodovilja okusa njezina sira, skute i presneca koji svojim prepoznatljivim okusima zavičaja bogate gastronomsku i turističku ponudu otoka. Neodvojiva povezanost s tradicionalnim načinom života, briga oko zbrinjavanja otpada, odraz je društvene i kulturne posebnosti ovog kraja i kao što su naši stari znali iskoristiti ovcu u cijelosti tako smo i mi ovim projektom našu bodulsku skrb prenijeli na recikliranje otpada. Time je stvoren prostor za Tanac na zelenon, i to u tradicionalnim narodnim nošnjama. Maštovitim instalacijama, fotografskim, likovnim i video radovima posvećenim ljubavi prema bioraznolikosti otoka Krka udružili smo se u igri stvaranja. Pritom je najvažnijom postala upravo igra, proces stvaranja, eksperiment. Plastična ambalaža s kojom se svakodnevno susrećemo bila je inspirativna podloga za kreativni izričaj polaznica likovne radionice, a krčki ambijent za naše mlade fotografe koji su svojim inovativnim ostvarenjima potvrdili širinu potencijala fotografskog medija. Štorijom od ovac i sira, zaključuje Pasarić, polaznici video radionice, uz stručno vodstvo Ivice Brusića Bruje, odali su počast njegovanju tradicije u proizvodnji vrhunskog otočnog ovčjeg sira, ističući pritom bogatstvo baštine, vrednovanje i očuvanje običaja, kao i etnologije kulturne prošlosti.
Izložba Tanac na zelenon ostaje otvorena do 30. svibnja, a postav je moguće razgledati od ponedjeljka do subote između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 21.00 sat ili uz prethodnu najavu Centru za kulturu Grada Krka na 051 220 041 ili kultura@gradkrk.net.
Proslava Dana škole nastavlja se 02. lipnja promocijom e-knjige Štroligi - priča iz vrbničke usmene tradicije, autora Petra Trinajstića, 03. lipnja, projekcijom amaterskog dokumentarnog filma Krčki sir - žuto zlato otoka Krka, 04. lipnja, otvorenjem izložbe radova od reciklirane plastične ambalaže Mašta reciklira svašta, 05. lipnja, podizanjem Zelene zastave i 06. lipnja, glazbeno-scenskim programom Tanac na zelenon, sve u kompleksu krčke srednje škole.