Svojom autorskom predstavom glumica i komičarka Sandra Silađev uvela u kazališni dio ovogodišnjih Ljetnih priredbi

U kazališni dio 66. Ljetnih priredbi uvela je popularna autorska predstava Dejt glumice i komičarke Sandre Silađev, održana 30. lipnja 2022. godine, pred u cijelosti popunjenim auditorijem Scene Zidine.

Sandra Silađev tako se unijela u ulogu sredovječne gospođe i samohrane majke Olivere Živković koja je izašla na zakazani ljubavni sastanak, ali njezin se dejt jednostavno ne pojavljuje. Olivera je čekala…, a publika je, pritom, iščekivala hoće li ona: saznati rezultate svojih zdravstvenih nalaza, otkriti koji je smisao braka i zaklinjanja na vječnu ljubav, shvatiti zašto je dužina haljine i visina štikle obrnuto proporcionalna jačini morala, doznati jesu li kafići prilagođeni potrebama osoba s invaliditetom, dokučiti je li svijet sigurno mjesto za tinejdžerke, spoznati je li bolje biti plaćena ili neplaćena domaćica te naučiti kako samohrana majka u isto vrijeme doji bebu i ide na posao...

Olivera Živković u isto se vrijeme osjećala kao dama, usidjelica, raspuštenica, pa čak i kao udovica mada joj nije nitko preminuo. Izluđena kategorizacijama i čudnim odnosima među ljubavnicima u ovome, po mnogočemu specifičnom, stoljeću, publici je priznala kako ne traži puno od života, samo ono najbazičnije što svaki odrasli pojedinac za sebe želi, a to je pronalazak srodne duše. No, njezin je autorski glas bio kritičan i ciničan, precizno detektirajući najopasnije floskule i sustave mišljenja koji su iznimno djelatni u našim tranzicijskim kulturama: od uloge žene, preko disproporcije u konzumaciji prava, pa sve do uloga u kojima preuzima glas onih po kojima se izruguje cinična kulturna scena.

 

 

U nastavku kazališnog dijela Ljetnih priredbi, već u ponedjeljak, 04. srpnja, slijedi komedija Stambeno pitanje Gradskog kazališta Scena Gorica, a u srijedu, 06. srpnja, popularna predstava za djecu Pale sam na svijetu nastala u produkciji iste kazališne kuće.

Ulaznice za programe ovogodišnjih Ljetnih priredbi kupuju se na prodajnom mjestu u Galeriji Decumanus, Josipa Jurja Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 22.00 sata (od 24. lipnja, između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 23.00 sata). U suprotnom, ulaznice se mogu rezervirati telefonom na 051 220 041.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.