Svjetlo u tami - predstavljena blagdanska izložba Udruge Rukotvorine Krk; slijede četiri besplatne kreativne radionice namijenjene djeci

U krčkoj Galerije Decumanus, 08. prosinca 2023. godine, postavljena je i otvorena blagdanska izložba članica Udruge Rukotvorine Krk pod nazivom Svjetlo u tami na kojoj su predstavljene brojne zanimljive rukotvorine inspirirane tradicijom adventa.

Izložbu su javnosti predstavile svojevrsne glasnogovornice ovog vrijednog, kontinuirano aktivnog, kreativnog kolektiva Zdenka Doma i Renata Vojnić koje zajedno potpisuju i postav.

– Jako mi je drago, ističe Doma, da Krčanima iznova možemo predstaviti značajan dio onog što smo kreirale tijekom ove godine, a što sigurno ne bi bilo moguće bez podrške koju su nam uzastopno pruža Centar za kulturu Grada Krka. Iako u Decumanusu nije izloženo sve čime raspolažemo (ostatak se može vidjeti u sjedištu udruženja na adresi Trg sv. Kvirina 1!), za ono što jest smatramo da nas zaista kvalitetno prezentira. A izloženo je mnogo zanimljivih radova, dodaje Vojnić, inspiriranih blagdanskim temama i nastalih različitim tehnikama, od reciklaže krčke vune i ostalih prirodnih materijala, pa sve do dekorativnih i uporabnih predmeta kreiranih u zahtjevnom mediju keramike, s posebnim naglaskom na zanimljiva rasvjetna tijela i svijećnjake kojima je motiviran sam naziv izložbe. Posjetiteljima će sigurno posebno zanimljiva biti centralna instalacija - grane ukrašene brojnim keramičkim ukrasima (mahom minijaturnim ribicama i brodicama) te stol ispunjen oslikanim keramičkim šalicama od kojih su neke postale iznimno atraktivni svijećnjaci koji mogu biti iznimno domišljat božićni poklon.

 

 

Kako je primarni cilj udruženja koje stoji iza ove izložbe koristiti prirodne i otpadne materijale s našeg otoka, u tom smjeru, i s tom idejom izrađivan je i najveći dio rukotvorina namijenjenih izlaganju. Ovčja vuna, keramika, tekstil i drvo materijali su što su ih autorice primijenile kako bi uprizorile zaista najčarobnije doba u godini.

 

 

 

Postav ove prodajne izložbe ostaje otvoren sve do 22. siječnja 2024. godine, a javnosti je dostupan svakim radnim danom između 10.00 i 14.00 te 17.00 i 19.00 sati. Izložbu pratiti i serija besplatnih kreativnih radionica oslikavanja (prethodno pripremljenih) keramičkih šalica namijenjenih djeci od 6 do 15 godina, a koje su na rasporedu: 11., 12., 21. i 22. prosinca, od 16.00 do 18.00 sati. Sudjelovanje na radionicama koje će se odvijati pod vodstvom članica Udruge Rukotvorine Krk nije potrebno prethodno prijaviti.