Svečano obilježen uspjeh krčkog pršutara Vjekoslava Žužića

Središnji dio programa proslave Dana grada Krka održan je 04. lipnja 2015. godine u Kući Krčkog pršuta Žužić, a kojim je, pod geslom U Vrhu, na vrhu europe, obilježen značajan uspjeh našeg pršutara Vjekoslava Žužića.
Naime, njegovom je Krčkom pršutu, kao prvom hrvatskom proizvodu registriranom na zajedničkom europskom tržištu, dodijeljena oznaka zaštićenog zemljopisnog porijekla, a nedavno i ona eko-proizvoda, koja potvrđuje sljedivost od nabave namirnice do početka procesa proizvodnje.
 
 
Pored članova obitelji Žužić te ostalih gostiju i uzvanika ovu su svečanost podržali Božica Rukavina, pomoćnica ministra Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Brankica Ćosić, predstavnica Uprave kvalitete hrane i fitosanitarne politike Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, Ugo Toić, voditelj projekta certifikacije Krčkog pršuta, Ana Marušić Lisac, predstavnica Poduzetničkog centra Biotechnicon kao ovlaštenog certifikacijskog tijela, Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije te domaćin, Darijo Vasilić, krčki gradonačelnik. Moderiranje je bilo povjereno voditelju Nenu Pavinčiću, a u programu su sudjelovali Kulturno-umjetničko društvo Vrh iz Vrha i Klapa Kaštadi iz Poljica.
U svom obraćanju Ugo Toić, kao voditelj projekta certifikacije, okupljenima je ukratko pojasnio proces zaštite naziva ove otočne delicije, koji je, ističe, započeo još u travnju 2010. godine kada je Ministarstvu poljoprivrede Mesnica-market Žužić, Vjekoslava Žužića, dostavila zahtjev za registracijom oznake zemljopisnog podrijetla. Nakon provedene procedure Ministarstvo je u ožujku 2012. donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv Krčki pršut postao zaštićen u Republici Hrvatskoj, da bi, 14. travnja ove godine, objavom Provedbene uredbe Europske komisije, bio konačno i upisan u europski registar zaštićenih oznaka, čime je Hrvatska dobila prvu oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla odnosno prvi proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen na razini Europske unije. Upravo je time još jednom dokazano kako, unatoč početnoj skepsi, sreća ipak prati hrabre i odvažne! Osim Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Krku, zaključuje Toić, ovom se prilikom na suradnji moram zahvaliti i našem Vjekoslavu Žužiću, ponajviše zbog pomoći pruženoj u kompletiranju povijesnih dokumenata, budući da smo, očito uspješno, dokazali tradiciju proizvodnje Krčkog pršuta na ovim područjima, kao i njegovu važnost za lokalnu gastronomiju i otočni turizam.
Prvi hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije jedva smo dočekali, ističe Rukavina! Oznakom zaštićenog zemljopisnog porijekla Krčki pršut odsad je zaštićen u svim europskim zemljama, a kao takav zasigurno će pronaći svoj put prema tom velikom tržištu. Nadam se da će za njim uskoro krenuti i ostali autohtoni proizvodi, a čemu je trenutno najbliže Istarski pršut, kojeg slijedi još sedamnaest proizvoda zaštićenih na nacionalnoj razini, od kojih je dvanaest u raznim fazama registracije pri Europskoj komisiji, dok ih je pet u postupku slanja zahtjeva među kojima je i Krčko maslinovo ulje. I ono što svakako treba istaknuti, zaključuje Rukavina, 14. travanj, dan kada je objavljena Uredba o zaštiti Krčkog pršuta, planiramo proglasiti Danom zaštićenih, autohtonih proizvoda u Rebublici Hrvatskoj, što je kao inicijativa idući tjedan u proceduri Vlade Republike Hrvatske, nakon čega slijedi potvrda Hrvatskog sabora.
Ovo je dan kada moramo biti ponosni, uvodi Fabijanić. Naime, još osamdesetih godina prošlog stoljeća, uvidjeli smo da potražnja za autohtonim proizvodima postoji, međutim bilo je očito da im nedostaje standardizirana kvaliteta, ali i količina. Da dostignemo tu razinu i uspnemo se na vrh Europe trebalo nam je više od trideset godina i zato mi je izuzetno drago da s vama danas mogu podijeti tu sreću, završava Fabijanić.
Nakon što je fra Stjepan Žužić okupljene upoznao sa zavjetom obitelji Žužić kojeg su zabilježili pedantni franjevci iz samostana na otočiću Košljunu, i podjele poklon-košarica s proizvodima Mesnice-marketa Žužić, riječ je preuzeo krčki gradonačelnik Darijo Vasilić. Naš je slogan Krk - grad povijesti i kulture, priznaje Vasilić, grad bogate tradicije i nasljeđa, grad proizvoda na kojima se temelji prosperitet i uspjeh naših destinacija i turizma. To što je prvi hrvatski proizvod certificiran oznakom zemljopisnog porijekla upravo iz Grada Krka, iz malenog naselja Vrh, nastao u obiteljskoj pršutani, za nas predstavlja izuzetan dan, i važan trenutak! Iako sam zadovoljan radi onih koji su certificirali sedamnaest prethodno spomenutih proizvoda, prvi je ipak prvi, tako da me raduje inicijativa Ministarstva poljoprivrede da dan kada je Krčki pršut označen oznakom zemljopisnog porijekla ujedno bude i Dan zaštićenih, autohtonih proizvoda, zaključuje Vasilić.
Na kraju svečanosti, članovi obitelji Žužeić, zajedno s predstavnicima Ministarstva, Županije i Grada, prvim markicama oznake zaštićenog zemljopisnog porijekla, ali i eko-proizvoda, označili su nekoliko pred uzvanicima izloženih Krčkih pršuta.