Sv. Kvirinu u čast: Bogat program u Krku trajao je cijeli tjedan

Nizom prigodnih događanja, kulturnih, znanstveno-stručnih ali i vjerskih zbivanja Krčani su obilježili i proslavili dan svoga grada, ali i biskupije. Programom posvećenom svetom Kvirinu, nebeskom zaštitniku najvećeg krčkog lokalnog središta i biskupije koja u njemu već stoljećima stoluje, u suorganizaciji Grada Krka, Centra za kulturu Grada Krka, Biskupije Krk, ali i nekoliko lokalnih udruga, i ovog se puta protegnuo na gotovo cijeli protekli tjedan.

 

Glazbeno naslijeđe

Slavljenički slijed zbivanja tako je započeo premijernim predstvljanjem multimedijalnog projekta Škoj ili ne? - neobičnog kulturnog, turističkog i umjetničkog sadržaja oslonjenog na pripovijedanje priču o dugoj, bogatoj i zanimljivoj povijesti otoka Krka i njegovih stanovnika, a kojeg su osmislili i priredili otočni turistički vodič i zaljubljenik u krčku povijest, Alen Karabaić, te Laura Gržančić i Miodrag Žužić. Multimedijalnu prezentaciju projekta koji bi u narednim tjednima trebao biti predstavljen i na području drugih otočnih turističkih središta, a koji je u ovoj prilici predstavljen na Trgu krčkih glagoljaša, glazbom je obogatio poznati glazbenik Mak Murtić dok je za filmsku pratnju zaslužan bio Dinko Čvorić-Doringo, vrsni snimatelj, fotograf i glazbenik. Na sam Dan Grada i Krčke biskupije, u petak, 04. lipnja, u krčkoj je prvostolnici svečano misno slavlje predvodio mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osiječki, a po završetku mise na Veloj placi i rivi promenadnim su nastupom taj dan uveličali i članovi KUD-a Vrh. Iste su večeri na Kamplinu nastupom Krčankama i Krčanima njihov dan uljepšali i članovi ansambla Acoustic Project koji su izveli atraktivan program sastavljen od klasika argentinskog tanga, obrada jazz standarda, te autorskih skladbi Dubravka Palanovića i Srđana Berdovića, inspiriranih hrvatskim glazbenim nasljeđem.

 

Antifašistički otpor

I naposljetku, jučerašnje se prijepodne svojim programom Poklon Gradu Krku obogatile i članice Udruge Rukotvorine Krk koje su na Trgu sv. Kvirina upriličile besplatnu radionicu izrade Frankopanske kule u tehnici keramike. Istovremeno, Velika gradska vijećnica jučer je bila mjestom održavanja znanstveno-stručnog skupa organiziranog povodom stogodišnjice prvog uspješnog antifašističkog otpora na hrvatskom prostoru (1921. - 2021.). Zadaća događanja nazvanog Danuncijada na otoku Krku iza kojeg organizacijski stoji Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, kako je u toj prilici istaknuo čelnik spomenutog udruženja, prof. Darko Fanuko, bila je prikazati društveno-političke okolnosti i zbivanja u Rijeci i na otoku Krku uoči i nakon raspada Austro-Ugarske monarhije odnosno u vrijeme dolaska talijanske vojske i okupacije od strane Gabriela D’Annunzija i njegovih ardita. Skupom i izlaganjima kojima je, i kao domaćin, i kao izaslanik u dolasku spriječenoga predsjednika Zorana Milanovića, nazočio krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, nakana je bila javnosti približiti vrijeme arditskog dvomjesečnog prisustva na otoku kao i predstaviti žestok otpor Krčana, a koji se može smatrati prvim uspješnim antifašističkim otporom na hrvatskom prostoru. Na skupu su izlagali Tea Perinčić, Tvrtko Božić, Anđelo Žic, Diego Deklić, Franjo Velčić, Ivan Martinaš i Gordija Marijan. [Mladen Trinajstić, novilist.hr]