Super vijesti s Krka: Bodulija na pragu petmilijunitog noćenja

novilist.hr, 14. prosinca 2018.

Na posljednjoj ovogodišnjoj, ali i posljednjoj sjednici Skupštine Turističke zajednice otoka Krka u aktualnom sazivu, njena direktorica Majda Šale članove je izvijestila da je ovogodišnji otočni turistički rezultat na pragu dosizanja 5-milijuntog noćenja.

S posljednjim obrađenim statističkim pokazateljima, onima s konca listopada, iščitavamo da je ova, na cijelom otoku rekordna godina, Krku donijela 6-postotni porast na planu broja posjetitelja i 4-postotni rast broja noćenja, a s trenutnim pokazateljima s ponosom se možemo pohvaliti da ovaj otok, kao jedinstvena i već dobro poznata turistička destinacija, nosi čak 37 posto ukupnog turističkog prometa naše županije te oko 7 posto nacionalnog turizma, napomenula je Šale.

Istaknula je pritom i da sve involvirane u razvijanje krčkog turizma veseli spoznaja da se ostvaruju i neki od važnijih ciljeva zacrtanih Strategijom razvoja turizma otoka Krka, posebice u segmentu nastojanja produljenja sezone i jačanja ostvarenja u pred i posezonskom razdoblju. U tom smislu Šale je ukazala da su rekordnim brojkama 2018. godine posebno pridonijeli izvanredni rezultati ostvareni u proljetnom razdoblju, kao i oni iz posezone, dok je ona uobičajena gužva i strka iz same špice ostala na razini lanjskih parametara, u pojedinim lokalnim destinacijama čak i ispod rezultata prošlogodišnjeg turističkog zenita.

 

Na dobrom putu

 

To je nedvojbeno ohrabrujući pokazatelj koji govori da smo na dobrom putu te da sve one manifestacije, programi i promidžbeno-promotivne kampanje koje udruženi, zajedničkim snagama već neko vrijeme provodimo, donose ploda i doprinose našim nastojanjima da najvažniju gospodarsku granu otoka gradimo na temeljima održivog, ali i cjelogodišnjeg turizma - poručila je direktorica TZO-a Krka.

Čelnica te, u regionalnim, ali i nacionalnim okvirima umnogome jedinstvene turističke institucije, ovo je okupljanje skupštinara (predstavnika svih krčkih lokalnih jedinica i TZ-a te svih segmenata turističkoga gospodarstva) iskoristila i da ih informira o budućnosti njihovog sveotočnog TZ-a vezano uz donošenje niza novih, s turizmom i turističkim institucijama povezanih zakonskih rješenja. Te novine, istaknula je Šale, prema svim njoj trenutno poznatim saznanjima, ipak neće onemogućiti daljnji nastavak rada TZO-a Krka, jedine takve područne institucije u našoj zemlji, od čega su mnogi strahovali.

U stalnom smo kontaktu s predstavnicima Ministarstva turizma i HTZ-a te smo u više navrata, iako zasad još uvijek neslužbeno, od najodgovornijih ljudi svih tih državnih tijela, odnosno predlagača novog paketa turističkih zakona, dobili uvjeravanja da će se u postupku definiranja konačnih odredbi uvažiti specifičnosti otočne dobre prakse turističkog povezivanju unutar TZ-a otoka Krka, kao i dokazane koristi od takvog našeg dobrovoljnog zajedničkog djelovanja, posebice u smislu razvijanja novih proizvoda te promocije i brendiranja otoka kao jedinstvene destinacije. Stoga, naglasila je Šale, otočani u ovom trenutku nemaju razloga ne vjerovati mjerodavnima da će i novim Zakonom o turističkim zajednicama, kao i svim ostalim s njime povezanim formalno-pravnim rješenjima, biti zadržana mogućnost organiziranja rada TZ-a otoka Krka, te možda čak i otvoreni neki novi kanali financiranja rada i projekata koje ta institucija provodi.

 

Cijene po starom

 

Šale je također naglasila da se, prema njenim saznanjima, niti u vezi zakonskih novina koje se odnose na boravišne pristojbe i »turističke poreze«, u većini otočnih turističkih destinacija u idućoj godini zapravo ništa ne bi trebalo promijeniti.

Iako neformalno, kroz razgovore s otočnim lokalnim čelnicima - predsjednicima TZ-a informirana sam da se po tom pitanju na Krku ništa bitnije u 2019. ne bi trebalo mijenjati. Što će biti dalje, tek nam ostaje vidjeti, ali je za sve otočane, kako one koji pružaju usluge smještaja u domaćinstvima, tako i za turističke i hotelske kompanije, bitno znati da bi po pitanju pristojbi njihove već objavljene cijene smještaja za iduću sezonu trebale držati vodu te da neće biti opterećene novim davanjima, barem ne u dijelu u kojem utjecaj imaju lokalne uprave i TZ-i - ustvrdila je Šale.

Rezimirajući 2018. godinu, posebno je naglasila i iskorake koje je institucija kojoj je čelu u posljednje vrijeme napravila u on-line marketingu, apostrofirajući i niz novih interaktivnih alata, aplikacija kojima je obogaćena te bitno osuvremenjena otočna outdoor ponuda (npr. besplatne mobilne aplikacije namijenjene biciklistima i šetačima). Također, najavila je i novosti u načinu organiziranja sveotočnog Krk Food Festa koji će, dogovorenom suradnjom s predstavnicima udruge Gastronaut, iduće godine, uz dosadašnju praksu prezentacije aduta tradicijske gastronomije, poprimiti i znatno edukativniju notu, posebice kroz obogaćenje znanja i kulinarskih vještina otočnih ugostitelja u spravljanju i prezentiranju takvih jela. U tom pogledu Krčanima će, zaključila je Šale, pomoći upravo iskusni poznavatelji kulinarstva i suvremenih gastrotrendova okupljeni u gastronautu.

 

Juranić umjesto Vasilića

 

Ova Skupština održana 13. prosinca 2018. bila je ujedno i posljednja kojom je predsjedao dosadašnji predsjednik TZ-a otoka Krka, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić. Već na sljedećem, izbornom okupljanju tog tijela (u siječnju 2019.), uz imenovanje novih članova Skupštine, predsjedavanje otočnim TZ-om, sukladno dogovorenom hodogramu, od Vasilića će i formalno preuzeti njegov bašćanski kolega Toni Juranić. [Mladen Trinajstić]