Štorija o galiji Cristo Ressussitato: proslava 444. godišnjice Lepantske bitke

U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571., u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).

U Europi unatrag nekoliko godina proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj, te se svake godine u Nafpaktosu (Lepantu) okupljaju zemlje saveznice negdašnje Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade. Godine 2007. Hrvatsku je ondje predstavljao grad Krk. Upravo taj boravak u Grčkoj i susret s delegacijama saveznica bio je povodom za detaljnije promišljanje i istraživanje Krka u drugoj polovici 16. stoljeća, njegovog života i stanovništva. Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i prepoznavajući unutar toga iznimno pomorsko nasljeđe 2008. godine Centar za kulturu Grada Krka pokrenuo je projekt Štorija o galiji Cristo Ressussitato, kojim se otad obilježavaju godišnjice Lepantske bitke.
S istočne obale Jadrana u tom slavnom okršaju sudjelovalo je sedam gradova, odnosno sedam galija, pored kojih i krčka. Također, zanimljivo je istaknuti kako su gotovo polovicu snaga hrvatskih gradova u floti i ljudstvu činile upravo krčka galija Cristo Ressussitato pod zapovjedništvom soprakomita Ljudevita Čikute, cresko-osorska galija Sveti Nikola vođena soprakomitom Ivanom Dražićem i rapska galija Sveti Ivan kojom je zapovjedao Ivan de Dominis. Papa Pio V u namjeri da zaustavi prodor Osmanlija i njihovo širenje Mediteranom osnovao je Svetu ligu, savez mediteranskih zemalja, koja je trebala zaustaviti osmansku dominaciju na Sredozemlju. Armada Svetog saveza bila je sastavljena od 209 galija, šest galeaca i 28 transportnih brodova od kojih su većinu činili oni dubrovački. Na brodovima je bilo 80.000 ljudi, a među njima 30.000 vojnika te 50.000 mornara i veslača. Na lijevom krilu nalazila se i galija Cristo Ressussitato, 28 u prvom navalnom redu, a upravo uspjeh koji je ostvarilo to krilo bio je presudan za daljnji ishod bitke. Malobrojne galije na desnom osmanlijskom krilu započele su povlačenje što je lijevom omogućilo da pomogne kršćanskim snagama centra i desnog krila. Već u ranim poslijepodnevnim satima 07. listopada Sveta liga izvojevala je pobjedu, označivši u konačnici kraj turske dominacije na Mediteranu. (Ono što danas znamo o krčkoj galiji jest to da je tijekom borbe potopljena.) 
Proučavajući i sumirajući povijesne činjenice dr. Tea Perinčić, ravnateljica Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, 2008. godine objavila je knjigu Krčka komuna u doba Lepantske bitke, koja je stvorila podlogu za promoviranje i prezentiranje kulturne i povijesne baštine, pruživši mogućnost da se kroz tu priču stvori cjelovit i jedinstven kulturno-turistički proizvod.
 
444. godišnjica Lepantske bitke
 
Krčka proslava 444. godišnjice Lepantske bitke započinje 05., i traje sve do 09. listopada, a ono što iznova program Štorije o galiji Cristo Ressussitato čini atraktivnim suradnja je organizatora, Centra za kulturu Grada Krka s institucijama koje valoriziraju bogatu pomorsku tradiciju istočne obale Jadrana. Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja fundusa riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, ove će godine Krčani, u sklopu programa međunarodne kulturne suradnje, iznova ugostiti stalne suradnike iz Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, i to s etnografskim postavom Blago iz bokeljskih baula, kojim će se prezentirati dio korpusa što ga baštini Boka Kotorska, od knjiga kotorskih notarskih spisa, preko narodnih nošnji, ženskog i muškog nakita, dobrotske čipke, zlatoveza, pa sve do serije portretnih slika. Ubrzani protok vremena često u zaborav potiskuje staro, stoji u predgovoru kataloga. Međutim, kotorski Pomorski muzej i nadalje predano čuva dio bogatog pomorskog i kulturno-umjetničkog nasljeđa Boke, a namjera ove izložbe jest Krčanima predstaviti njegov malen, ali vrijedan, segment koji se u prošlosti pohranjivao u upravo u tamošnjim baulima. Program manifestacije stoga započinje 06. listopada otvorenjem upravo opisane izložbe u Galeriji Decumanus, kojom prigodom će se kotorskoj delegaciji u glazbenom dijelu pridružiti i poljička Klapa Kaštadi.
 
Galijoti - braća po veslu i Zapisi iz nevremena
 
Na sam dan Lepantske bitke, 07. listopada, u Krčkoj katedrali služiti će se misa za sve poginule u tom povijesno relevantnom okršaju, nakon čega se, 08. listopada, u Maloj gradskoj vijećnici program nastavlja predavanjem Galijoti - braća po veslu Mladena Bastijanića, inače potomka obitelji Čikuta, koji će predstavljajući svoje najrecentnije istraživanje, progovoriti o sudbini naših ljudi koji su stoljećima opsluživali galije Serenissime. Tako se pretpostavlja da je samo u Lepantskoj bitki, od ukupnog broja sudionika, što na venecijanskim, a što na papinskim galijama, bila petina ljudstva s područja Istre, Kvarnera i Dalmacije, koji su sigurno dali značajan doprinos konačnom ishodu tog važnog sukoba na moru. Nakon predavanja, u crkvi sv. Kvirina, uslijedit će hvaljena dokumentarna monodrama Zapisi iz nevremena, splitskog kazališta PlayDrama, u adaptaciji i izvedbi glumca Trpimira Jurkića. Riječ je o nagrađivanoj predstavi nastaloj prema odabranim kolumnama i intervjuima don Branka Sbutege, sabranim u knjizi Kurosavin nemir svijeta. Prerano preminuli svećenik iz Boke, župnik Svetog Eustahija u Dobroti, bio je povjesničar umjetnosti, intelektualac, ali i čovjek koji je duboko proživljavao (ne)vrijeme u kojem se zatekao. Zato njegovi zapisi nisu tek puki dokument vremena, već zapisi srca, koji nam govore o duši mudrog čovjeka, predanog vjernika, nespremnog da odustane od temeljnih ljudskih vrijednosti unatoč svemu što ga je zateklo.
 
Galijotska večer
 
Završnica Štorije o galiji, 09. listopada, donosi Galijotsku večer uz koncertni program jednog od naših ponajboljih klapskih sastava - Klape Sinj, kojoj će društvo na pozornici Volsonis bara, praviti Vokalna skupina Bona forma. Uz to, za vrijeme trajanja manifestacije, od 05. do 15. listopada, uz grob Ljudevita Čikute u Krčkoj katedrali biti će postavljen informativni pano s višejezičnim deskripcijama koje govore o povijesti krčke galije i životu njezinog zapovjednika.
Vezujući se uz obilježavanja obljetnice Lepantske bitke u ostalim istočnojadranskim gradovima, zanimljivo je istknuti kako će se krčka i kotorska delegacija, 07. listopada, pridružiti Rabljanima, gdje proslava, u organizaciji Udruge pomorskih kapetana Grada Raba, započinje bacanjem vijenaca u more i otkrivanjem spomen ploče poginulima u Lepantu, nakon čega slijedi misa i povijesno-znanstveni skup Lepant 444.
 
 
 
Program Štorije o galiji Cristo Ressussitato
Grad Krk, 05. - 09. listopada 2015.
 
06. listopad 2015.
 
Galerija Decumanus, 20.00
Otvorenje izložbe Blago iz bokeljskih baula
Gostovanje Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru
Nastupa: Klapa Kaštadi (Poljica)
06. - 27. listopada 2015.
pon. - pet. 10.00 - 12.00 / 18.00 - 20.00
 
07. listopad 2015.
 
Krčka katedrala, 19.00
Misa za poginule u Lepantskoj bitki
 
08. listopad 2015.
 
Mala vijećnica Grada Krka, 18.00
Predavanje Galijoti - braća po veslu
Mladen Bastijanić, potemak obitelji Čikuta
 
Crkva sv. Kvirina, 20.00
Monodrama Zapisi iz nevremena
Gostovanje Kazališta PlayDrama iz Splita
Tekst: don Branko Sbutega
Izvedba: Trpimir Jurkić
Dramaturgija: Lada Martinac Kralj
Ulaz slobodan!
 
09. listopad 2015.
 
Koktel bar Volsonis, 19.00 - 22.00
Galiotska vecer; gosti Klapa Sinj (Sinj)
Nastupa: Vokalna skupina Bona forma (Krk)
Ulaz slobodan!
 
05. - 15. listopada 2015.
 
Uz grob zapovjednika krčke galije Cristo Ressussitato soprakomita Ljudevita Čikute u Krčkoj katedrali bit će postavljen prigodan info-pano