Stipendije ulog u budućnost

Otočni Novi list, 11. siječnja 2015.
 
Grad Krk niti ove po mnogo čemu, a posebice po planiranim prihodima lokalnih samouprava, izazovne godine neće odustati od izdvajanja namijenjenih pomaganju i nagrađivanju svojih najdarovitijih, najuspješnijih i reklo bi se - najizvrsnijih mladih ljudi. 
Da program stipendijskog praćenja ponajboljih srednjoškolaca i studenata nije tek mrtvo slovo na papiru i jedan od onih projekata koji dobro zvuče u teoriji, a manje u stvarnosti potvrđuje sad već dobro uhodani gradski program pomaganja mladića i djevojaka koji bi, zahvaljujući svojem znanju, vještinama i profesionalnim kvalitetama, trebali biti osloncem budućeg razvoja te male, ali još uvijek žive i žilave otočne sredine. Tome svjedoči i brojnost stipendista okupljenih na nedavnom, sad već tradicionalnom blagdanskom druženju s krčkim gradonačelnikom Darijom Vasilićem jednako kao i što prestiž statusa krčkog stipendista potvrđuju svi oni nimalo laki ili pak labavi kriteriji koje moraju zadovoljiti svi koji pretendiraju uživati pravo korištenja mjesečne nagrade iz Gradske kase. 
    
Učenici
 
Unatoč visoko postavljenoj letvici broj krčkih učenika i studenata s pravom na mjesečne potpore već je godinama na visokoj i ujednačenoj razini što, naglasio je tijekom druženja sa stipendistima i sam gradonačelnik Darijo Vasilić, raduje sve koji razmišljaju o budućnosti te otočne sredine, njenih stanovnika i posebice njenog gospodarstva koje se i do sad nastojalo oslanjati upravo na sve one najbolje, najuspješnije, a time i najobrazovanije. 
Nakon što je proteklih mjeseci u djelo proveden još jedan postupak prikupljanja i vrednovanja pristiglih prijava za učeničke i studentske stipendije, objavljena je i službena lista stipendista za obrazovnu odnosno akademsku godinu 2014./2015. u kojoj, temeljem odredbi važeće Odluke o stipendiranju učenika i studenata, pravo na stipendiju ostvaruje četrdesetpetero od četrdesetdevetero pravovremeno prijavljenih kandidata. Pravo na učeničku stipendiju tako su ostvarile gimnazijalke i gimnazijalci Mia Bušljeta, Laura Karabaić, Antonio Tonković, Antonela Bogdanić, Rozalija Šajn, Mara Parentić i Sanja Bjelobradić, potom još i buduća ekonomistica Ivona Mršić, učenici hotelijersko-turističkog smjera Darinka Čutul i Karlo Brusić, polaznica riječke Škole za primjenjenu umjetnost Katarina Šušnjara te Renato Lukarić, učenik Elektrotehničke škole u Rijeci. Uz njih, na učeničku stipendiju u mjesečnoj vrijednosti 500 kuna sve do ljeta mogu računati i polaznici proizvodnih srednjoškolskih programa - Ivan Mrakovčić (Graditeljska škola za industriju i obrt), buduća frizerka Jelena Linardić, autolimar Đani Žužić kao i automehaničari Dominik Radić i Vedran Purić. Svi oni, počevši od 1. studenog prošle, pa do 1. srpnja ove godine zahvaljujući postignutom uspjehu primat će sasvim solidan džeparac koji, obzirom na vremena u kojima živimo, i nije zanemariv. 
    
Studenti
 
Pravo na 700 kuna vrijednu studentsku stipendiju svojom je izvrsnošću pak ostvarilo troje studenata prve godine, te 25-ero polaznika druge i viših godina studija. U red najboljih budućih akademskih građana Grada Krka ušle su tako brucošice Sara Marijan (PMF Zagreb - smjer kemija), Martina Nenadić (Studij biotehnologije i istraživanja lijekova) te Iva Žužić, studentica psihologije na riječkom Filozofskom fakultetu. Uz njih, na Gradsku mjesečnu nagradu za izvrsnost moći će računati još i Silvija Lušić, Margareta Karabaić, Carla Butković i Sandro Zahija s riječkog Pomorskog fakulteta, Martin Katunar i Iva Frančišković s Pravnog fakulteta, studentice Učiteljskog fakulteta Matea Dminić i Bruna Petrov, Mario Zahija s Građevinskog te Ines Pavičić s Geodetskog fakulteta, Matea Kosić, Marina Petrov, Marin Marijanić, Anamarija Žic, Tomislav Ručević, Monika Radivoj, Antonela Štefanić i Ines Jelenović s Filozofskog fakulteta, Krešimir Vido s Medicinskog te Kristina Marinković, studentica Odjela za matematiku pri Sveučilištu u Rijeci. Stipnediju će primati i Anita Mršić, polaznica Američke visoke škole za management i tehnologiju u Zagrebu, Lovro Žužić s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci kao i Karla Kosić, polaznica zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, studentica vinarstva Ana-Marija Mrakovčić, odnosno Ana-Marija Tomljenović, polaznica Studija upravljanja u kriznim situacijama pri Veleučilištu Velika Gorica. 
    
Kriteriji
 
A da krčke Gradske stipendije uistinu treba zaslužiti najbolje potvrđuju pravila natječajnog postupka kojima je propisano da za taj vid financijske pomoći mogu konkurirati isključivo učenici, srednjoškolci koji u svim prethodnim razredima ostvaruju prosjek ocjena od najmanje 4,7. Jednako tako, istome se mogu nadati i učenici, polaznici programa proizvodnih zanimanja s ostvarenim prosjekom od minimalno 4,0, a slično su letvice postavljene i za studente pa se tako mjesečnoj nagradi za izvrsnost mogu nadati tek oni koji su u prethodnim godinama studiji ostvarili ocjenovni prosjek od najmanje 4,0 odnosno minimalno 55 ECTS bodova. Govoreći o programu stipendiranja ali i očekivanjima od djevojaka i mladića koji će sve do idućeg ljeta uživati financijsku podršku Grada gradonačelnik Vasilić nije propustio naglasiti da je, unatoč tome što se ponekad iz mladalačke perspektive čini drugačije, ulaganje u znanje najbolja i najisplativija investicija te da će uprava Grada Krka činiti sve kako bi se i u doglednoj budućnosti na području grada i otoka Krka stvarali uvjeti zapošljavanja najboljeg i najobrazovanijeg kadra, mladih ljudi koji će na svojim leđima nositi razvoj i prosperitet Bodulije, sada i u okvirima snažnog i otvorenog tržišta Europske unije.
 
Za stipendije 280.000 kuna 
    
Za program stipendiranja učenika i studenata u proračunu Grada Krka ove godine (kao i prethodne) osigurano čak 280 tisuća kuna, a tom iznosu valja pridodati i 320 tisuća kuna kojima krčka Gradska uprava sufinancira troškove prijevoza učenika i studenata od njihovih domova, pa do otoku Krku najbliže prekomorske stanice - Kraljevice (odakle troškove, sve do njihovih škola i fakulteta, podmiruje resorno ministarstvo op.a.). Uz sve spomenuto, posebnim se pravilima i kriterijima dodjeljuju i tzv. socijalne stipendije, njih devet (u iznosu od 400 kuna mjesečno), a temeljem istih kriterija četvero mladih Krčana ostvaruje i pravo na korištenje pogodnosti gradskog plaćanja cjelokupnih troškova njihova prijevoza do škola i fakulteta koje pohađaju. Svemu tome može se pridodati i 150 tisuća kuna koje Gradska uprava izdvaja za sufinanciranje troškova nabavke udžbenika osnovaca i srednjoškolaca. 
    
Korisno i motivirajuće 
    
Što o stipendijama misle sami stipendisti, koliko im takve potpore znače u financijskom, a koliko u moralnom smislu doznali smo u neobaveznoj ćakuli s Ines Pavičić i Anamarijom Žic, studenticama koje imaju najdulji, čak sedmogodišnji stipendistički staž, najprije kao izvrsne srednjoškolke a sad i kao više nego uspješne studentice. 
Krčanka Pavičić, studentica prve godine diplomskog studija geodezije pri zagrebačkom Geodetskom fakultetu kaže da je gradska stipendija veseli te kako cijeni trud i izdvajanja sredine u kojoj je odrasla za njeno akademsko obrazovanje. Sad mi, kad sam studentica, stipendija puno više znači nego srednjoškolki s obzirom da sam tada živjela kod kuće s roditeljima koji, naravno, sve plaćaju. 
Slično razmišlja i Vršanka Žic, polaznica treće godine preddiplomskog studija povijesti i povijesti umjetnosti na Sveučilištu Rijeka koja primjećuje i promjenu u načinu odnosno ciljevima trošenja stipnedijskog novca. Kad si srednjoškolac dobiveni ti novac dobro dođe za neka sitna zadovoljstva, izlaske i slično dok sad, a kao studentica, taj novac uglavnom trošim na autobusne karte, prehranu i druge slične nakane koje baš i nemaju veze s razonodom. 
Obje su se naše sugovornice složile i u ocjeni da im je stipendijsko nagrađivanje njihova rada i rada ujedno i dobra motivacija za ulaganje dodatnog truda. Pomisao da te netko nagrađuje te da cijeni ono što i kako to radiš znade biti momentom koji nam pomaže u prevladavanju kriznih situacija kojih svaki student ima, zaključile su mlade otočanke. [Mladen Trinajstić]