Sportsko-rekreacijska renesansa Krka dolazi iduće godine. Ovako će izgledati kompleksi koje se planira graditi

Ulaganja u igrališnu i sportsko-rekreacijsku infrastrukturu, dio kojih je već pokrenut u ovoj godini, nedvojbeno će biti jedan od glavnih naglasaka investicija Grada Krka u 2024. godini.

Nakon godina, zapravo desetljeća ulaganja truda i financijskih sredstava u temeljnu komunalnu infrastrukturu, mahom u podzemlje ukapanih vodovodnih i odvodnih cijevi, kao i telekomunikacijskih vodova te dovršetka niza drugih sličnih, iznimno važnih, ali i uglavnom neatraktivnih sadržaja, na red je napokon došlo i mnoštvo onih ljepših, očima ugodnijih i vidljivijih sadržaja. Na red su došli objekti koji će, uvjereni su u upravi tog otočnog grada, ne samo pridonijeti kvaliteti i sadržajnosti igrališne i sportsko-rekreacijske infrastrukture, već i cjelokupnoj slici grada kao uređene i sadržajima iznimno bogate sredine.

Jedno od takvih ulaganja je ono koje bi se uskoro trebalo početi oživotvorivati u zoni Svete Lucije, točnije na velikom, neizgrađenom zemljištu u vlasništvu Grada, u neposrednom susjedstvu Krčanima dobro znanog, ondje smještenog servisnog i prodajnog motosalona, predstavili su nam krčki gradonačelnik Darijo Vasilić i voditelj Odsjeka za gospodarstvo Grada Krka Igor Hrast.

 

 

Izrađena je projektna dokumentacija, i za realizaciju sad već u potpunosti pripremljena investicija gradnje i uređenja tzv. multi-sport zone s dječjim igralištem, zonom za rekreaciju odraslih i piknik-zonom s klupama, stolovima i kaminima te nizom drugih igrališnih i sportsko-rekreacijskih sadržaja. Neki od njih su umjetno brdo, asfaltni pump track za bicikliste, skejtere i rolere te tartanske staze za brzo hodanje oko cijelog parka. Na istom sportskom lokalitetu prostora bi se trebalo naći, kažu Vasilić i Hrast, i za manji park namijenjen kućnim ljubimcima i parkiralište za nekoliko vozila.

 

Multisport zone
 

– Plan je do sljedeće sezone realizirati prvu fazu te investicije, uz stvaranje uvjeta za njezin nastavak i dovršetak u skoroj budućnosti, ustvrdio je Hrast predstavljajući vizualizacije iz kojih se jasno razaznaje sadržajnost i atraktivnost kompleksa koji će sportsko-rekreacijskom i igrališnom infrastrukturom zadovoljiti potrebe žitelja najistočnijeg dijela naselja Krk, onog u kojem do sad takvih sadržaja zapravo i nije bilo. Istočni dio naselja, onaj bliži moru, u zoni Poratpisane do iduće sezone svjedočit će završnoj fazi ulaganja u dječje igralište smješteno pored istoimenoga gradskog kupališta, u kompleksu na kojem je prošle godine uspješno bila odrađena prva faza ambiciozno osmišljenih ulaganja, nastavlja Hrast.

– Ta igrališna površina bi, zahvaljujući u proračunu osiguranim sredstvima, također do idućega ljeta trebala dobiti više atraktivnih igrala. Najveće među njima je čak osam metara visok objekt s toboganima uz koji će se naći mjesta i za u tlo ugrađene trampoline te niz manjih, ali ne i manje atraktivnih igrališnih sprava. Cijeli parter koji je za sad privremeno bio prekriven oblucima dobit će pokrov od protuklizne antistres gumirane podloge namijenjene upravo dječjim igralištima, upućuju naši sugovornici.

 

 

– Nedaleko tog kompleksa na Portapisani, u šumici blizu plaže Dražica smješten je i krčki Centar aktivnosti, sportsko-rekreacijski kompleks na otvorenom namijenjen razvoju spretnosti i bazičnih ljudskih sposobnosti kao što su snaga i pokret. Centar će se - zahvaljujući potporama koje smo dobili od Ministarstva turizma i sporta, Primorsko goranske županije i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ali i nekih drugih tijela - do iduće sezone primaknuti završnoj fazi dobivanjem niza kvalitativnih nadopuna, uz obnovu i zamjenu već dotrajalih elemenata, ističe Hrast. Podsjeća također da je u neposrednom susjedstvu tog iznimno korištenog uličnog vježbališta već izgrađen i opremljen tzv. Ninja warrior park, kompleks namijenjen aktivnostima vježbača dječjeg uzrasta.

 

Uz Vrata slobode
 

– Iako smo zbog nesuglasica s predstavnicima nadležnog Konzervatorskog odjela u Rijeci privremeno stopirali realizaciju izgradnje i uređenja atraktivnog košarkaškog terena uz Vrata slobode, na izlazu iz starogradske jezgre na plažu Portapisana, uvjereni smo da će i taj projekt nakon dodatnih razgovora s čuvarima baštine uskoro dobiti njihovo zeleno svjetlo. I tako u konačnici stvoriti novu vrijednu i atraktivnu sportsko-rekreacijsku točku na jednom od najfrekventnijih krčkih poteza, koji današnjim oblikovanjem sigurno ne pridonosi ljepoti i urednosti te obalne zone. Ono što će uskoro ipak biti realizirano i kod čega nema nikakvih dvojbi, ulaganje je u uređenje i obogaćenje sportskih sadržaja krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir. Već otpočeli radovi šire i sadržajima dopunjavaju zonu na kojoj se danas nalazi pomalo dotrajalo vanjsko košarkaško igralište, koje će dovršetkom ulaganja, za koje smo osigurali sredstva, dobiti još jedan malonogometni teren i niz sadržaja namijenjenih vježbanju na otvorenome. Dovršetkom tog ulaganja u idućoj godini novim će se sadržajima ondje moći koristiti otočni srednjoškolci, ali i svi ostali vježbači i rekreativci, kažu naši sugovornici.

 

 

Dječja igrališta
 

Nedaleko tog područja smješten je i Dječji vrtić Katarina Frankopan u čijem se susjedstvu, u zoni Smokvik, dogodine također planira graditi, urediti i opremiti dječje igralište. Hrast i Vasilić podsjećaju i da je u sjevernoj zoni grada Krka, na predjelu Sveti Petar, u planu izgradnja dvoetažnog dvoranskog kompleksa namijenjenog borilačkim sportovima. Ishođena je građevinska dozvola za dvorane koje će biti na raspolaganju karatistima i judašima, te se očekuje početak izgradnje u 2024. godini, a dovršetak i stavljanje u pogon u 2025. godini.

 

 

Doznali smo i da je u projektiranju dječje igralište u dvorištu Društvenog centra Krk, objekta u koji su nedavno vraćeni sadržaji predškolskog odgoja, zbog čega je ondje nužno osigurati prikladnu igrališnu oazu. Ulaganja se planiraju i u sportsko-rekreacijske komplekse zapadnog dijela grada, posebice na području buduće Sportske zone Lunta koja bi, kad u idućim godinama budu gotovi radovi, trebala dobiti velik, atraktivan i umnogome inovativan sportsko-rekreacijski sadržaj.

– Nastojat ćemo da se već do iduće sezone u inicijalnom dijelu radova ondje uredi zemljani pump track poligon za bicikliste, otkriva Hrast, naglašavajući da je u tijeku priprema dokumentacije za izgradnju pristupnih puteva, ceste koja će voditi do buduće sportske zone. U tijeku je ishođenje lokacijske dozvole, nakon čega kreće projektiranje Xtreme parka koji će biti sastavni dio zone Lunta, objašnjava čelnik Odsjeka za gospodarstvo, u čijem se okrilju pripremaju i razrađuju svi ti projekti.

Zaključujući prezentaciju već pokrenutih, ali i tek planiranih ulaganja, većina kojih će se oživotvoriti u idućoj godini, naši sugovornici nisu zaboravili spomenuti i radove koji se već neko vrijeme obavljaju na opremanju nedavno izgrađenog novog sjedišta krčkih jedriličara, članova JK-a Plav. Taj najstariji jedriličarski klub u našoj zemlji će na istoimenom dijelu krčkog priobalja uskoro uživati u sadržajima svog novog, funkcionalnog klupskog i trenažnog sjedišta. Ulaganja se odvijaju i na području Sportskog centra Josip Uravić Pepi gdje se, uz već pokrenute radove na obnovi i preuređenju sadržaja kojima se koriste nogometaši, za dalju budućnost priprema i razrađuje projekt podizanja cijelog niza novih sportskih i društvenih sadržaja. Sve u svemu, moglo bi se reći da je Krk na pragu prave sportsko-rekreacijske renesanse koja će, kad se razmašu projekti - dio kojih smo ovdje predstavili - žiteljima i posjetiteljima grada Krka donijeti mnoštvo dobrodošlih, zdravom i aktivnom životu namijenjenih novina.

 

 

U mnogim susjednim naseljima
 

Vasilić i Hrast kažu da se sportsko-rekreacijski i igrališni sadržaji planiraju i u mnogim gradu Krku susjednim naseljima.

– Dio tih ulaganja već je dovršen, poput onih u Salatićima i Kosićima, odnosno Korniću, gdje je igralište na predjelu Mekotine izgrađeno tijekom srpnja. Osigurana su sredstva i za uređenje igrališta Područnog vrtića u Milohnićima, a razrađuje se i planira niz novih investicijskih ulaganja i radova koji će biti izvedeni u Multi-sport zoni Vrh, djelom radovima već načetom kompleksu koji će dovršetkom ulaganja u skoroj budućnosti imati košarkaško i malonogomentno igralište te sadržaje namijenjene rekreaciji, vježbanju na otvorenome i dječjem igranju, uz koje će uređena biti i piknik-zona, nabrojio je Hrast. [novilist.hr, Mladen Trinajstić]