Spaljivanjem pusta ispraćeno karnevalsko vrijeme

Prvim krčkim spustom na karati kojem se, na potezu od Vinjole do Velikog parka, ovog vikenda pridružilo dvadesetak za vožnju i dobru zabavu spremnih sudionika, zakoračilo se u posljednje dane ovogodišnjeg karnevala.

Fešta je potom, uz fritaju od 1.000 jaja i 30 kg kobasica, nastavljena na rivi tijekom Mesopusnog utorka kada su nakon gotovo dvomjesečne prevlasti maškara ključevi grada iznova predani gradskim vlastima, točnije gradonačelniku koji ih je uz prigodno opraštanje od fašničkog veselja primio iz ruku karnevalskog meštra.  
Karnevalski program, da se podsjetimo, ove je godine, kao što tradicija nalaže, započeo podizanjem zastave, i to prve nedjelje nakon proslave sv. Tri kralja, a nastavljen je maskiranim vikendima u karnevalskom šatoru gdje su one željne dobrog raspoloženja redom zabavljali Jole, Lidija Bačić, Gustafi, Gazde i Mejaši. Maskirano ludilo svoju je kulminaciju doživjelo prvim krčkim spustom na kareti, koji će obzirom na izvrsnu posjećenost zasigurno postati dijelom fašničke tradicije. 
Osim brojnih Krčana okupljenih na prostoru rive, karnevalsko je vrijeme ispratila i maskirana povorka čije je čelo još jednom zauzeo nesretni pust - Keko Slinić - inače krivac za sve prošlogodišnje nedaće. Da bismo u toplijii, proljetni period krenuli bez tereta što ih on predstavlja, nakon suđenja i osude pust je konačno spaljen, a s njim su, pretpostavimo, grad napustili i već pomalo dosadni duhovi zime. Svoju su potporu ovogodišnjoj karnevalskoj završnici uz organizatore, članove Karnevalskog odbora, dali i krčki limenjaci bez čije je pratnje gotovo nemoguće zamisliti završni mimohod, ali i maskirana grupa Malog Karteca te članovi udruženja Frankopani knezovi Krčki. Nakon spuštanja zastave i čina spaljivanja koji je zaključen vatrometom brojni na rivi okupljeni mještani druženje su i nadalje nastavili, no samo do ponoći jer Čista srijeda prvi je dan četrdesetodnevne korizme.