Slikovnica Đir po Krku odsad dostupna u četiri jezične varijante

Sveukupna povijest grada Krka, iako je često bila predmetom mnogih stručnih publikacija, nikada nije sistematizirana na način prilagođen djeci. Edukativnom slikovnicom Đir po Krku koja je prvi put publicirana još 2014. godine, i kao takva u čitavoj nakladi podijeljena krčkim mališanima, dobilo se upravo to.
Naime, izvrsne povratne informacije koje su uslijedile nakon njezine objave, potaknule su Centar za kulturu Grada Krka, ovog puta u ulozi izdavača, da krene u projekt publiciranja novog izdanja, što znači da od konca kolovoza taj zanimljiv i sadržajan vodič namijenjen prvotno Krčanima, obzirom na njegovu višejezičnost, stoji na raspolaganju i najmlađim turistima koji dolaze s engleskog, njemačkog i talijanskog govornog područja. Sadžajem slikovnice, čiji tekst potpisuje Denis Lešić, ilustracije Saša Lončarić, a prijevode Jelena Bogović (engleski jezik), Anton Mohr (njemački jezik) i Antonio Battistella (talijanski jezik), obuhvaćen je period od naseljavanja grada, pa sve do danas, a o tom 3.000 godina dugom putu, još uvijek svjedoče brojni lokaliteti, koji ujedno čine okosnicu same slikovnice. Međutim, središnji dio priče tvori povijest obitelji Frankopan, za što je uporište pronađeno u činjenici kako je upravo grad Krk bio njihovo prvo otočno sjedište, a nije na odmet spomenuti ni višestoljetni perod njihove vladavine. 
Namjera je da novo izdanje slikovnice Đir po Krku (u prijevodu A Walk Around Krk, Rundgang durch Krk ili Un giro per Veglia), kroz 20 jasno koncipiranih poglavlja (Krušija, Luka, Ime grada i jezik, Park, Zidine, Kula na obali, Gradska vrata, Terme, Katedrala, Algarottijeva zbirka, Kamplin, Park na Kamplinu, Vrata slobode i ulice, Samostani, Krčki natpis, Palača, Središnji gradski trg, Placa, Stara gradska vijećnica, Sat na kuli stare gradske vijećnice) mladom čitatelju, zadržavajući se na najznačajnijim lokalitetima, približi bogatu gradsku povijest, zajedno s kulturnom i tradicijskom baštinom, naglašavajući pritom izuzetan značaj loze Knezova Krčkih. Na takav način kreiran je kvalitetan edukativni materijal, kojim će se mnoga djeca, na primjeren način, možda i po prvi put susresti s lokalnom povijesnom baštinom. Jer jedino pravovremenom edukacijom možemo doći do odgovornih ljudi, koji poznaju i cijene sve ono vrijedno što nam je povijest ostavila u nasljeđe. 
I za kraj, valja spomenuti kako se slikovnica Đir po Krku, čije su izdavanje pomogli Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka, može nabavati u krčkoj Galeriji Decumanus u njezino redovno radno vrijeme (od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00, te 19.00 i 21.00 sat), s time da cijena hrvatskog izdanja iznosi 40,00 kn, a cijena izdanja na stranim jezicima (engleskom, njemačkom i talijanskom) 50,00 kn. Sve ostale informacije mogu se dobiti telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net (Centar za kulturu Grada Krka).