Škraping i 5. Sajam otočnih proizvoda u Tkonu na otoku Pašmanu

Popularni Škraping zajedno s 5. Sajamom otočnih proizvoda, koji se svake godine priređuje u Tkonu na otoku Pašmanu, održati će se 08. ožujka 2014., i to u zajedničkoj organizaciji Javne komunalne ustanove Prvenj, Općine Tkon i Atletskog kluba Soline. Zadaća ovog projekta je organizirati turističko događanje izvan glavne turističke sezone, inzistirajući pritom na podizanju ekološko-športske svijesti.

Škraping je inače trekking utrka po oštrom otočkom kamenju i kao takva dio je službene Trekking lige. Kako bi sudjelovali u ovoj pustolovini mnogi posjetitelji i sportaši iz susjednih i europskih zemalja dolaze u Tkon, na taj način neposredno promovirajući otoke i Hrvatsku. Svake godine u zahtjevnom programu sudjeluje više od 800 natjecatelja, posjetitelja i novinara. (Krajnji rok za prijavu sudjelovanja na samoj utrci je 28. veljače.)
Pored centralnog događanja utrke Škraping, čitav Škraping tjedan, od 02. do 09. ožujka, pratiti će niz zanimljiv događanja među kojima valja izdvojiti nastup legendarne Tovareće mužike s Dugog otoka, različita edukativna izlaganja i demonstracije među kojima se ističe predavanje alpiniste i putopisca Stipe Božića ili ono Ljubice Ajduković Ugarković o proceduri kandidiranja za oznaku Hrvatski otočni. Ovom nizu valja pridružiti različite eko-akcije čišćenja okoliša i podmorja otoka Pašmana, Sajam otočnih proizvoda, a kao novina tu su dječji Škraping - Škrapić i snimanje milenijske fotografije.
Sajam otočnih proizvoda već tradicionalno prati Škraping kao svojevrstan poticaj razvoja otočne proizvodnje i očuvanja izvornosti podrijetla, bivajući ujedno i impuls otočnim proizvođačima da se kandidiraju za dobivanje prestižne oznake Hrvatski otočni proizvod, koju Škraping nosi još od 2010. godine. Na ovogodišnji 5. po redu Sajam otočnih proizvoda prijavilo se rekordnih 45 izlagača, s otoka Pašmana, Hvara, Visa, Brača, Cresa, Dugog otoka, Šolte, Murtera, Silbe, Paga i polutoka Pelješca, među kojima je i šestero izlagača iz Biograda na Moru, Zadra i Sv. Filipa i Jakova, što ove godine nastupaju kao gosti Sajma.
Sve ostale infromacije o ovom događanju, kao i prijava za utrku, dostupni su ovdje.