Riječka autorica Dorija Valković slikama i slikarskim instalacijama iz različitih rakursa istražila pojam rada

U organizaciji Udruge Kreativni Krk i Studentskog kulturnog centra Rijeka, a uz podršku Centra za kulturu Grada Krka, u krčkoj Galeriji Decumanus, 22. rujna 2023. godine, otvorena je slikarska izložba pod nazivom Interpretacija rada u genre slikarstvu: rad kao proces, promjena i razvoj mlade riječke umjetnice Dorije Valković.

Izložbu su, uz autoricu, predstavili Luka Adžić-Kapitanović, predsjednik Udruge Kreativni Krk i Katarina Kožul, jedna od voditeljica Galerije Studentskog kulturnog centra Rijeka, dok su kao posebni gosti, otvorenje začinili Grapevine Babies acoustic.

Interpretacija rada u genre slikarstvu: rad kao proces, promjena i razvoj serija je slikarskih radova velikih formata nastalih tehnikom ulja na platnu, u kojima se slikarstvo prepleće s instalacijom i scenografijom. Riječ je o djelima koja prikazuju radnike umetnute u scene svakidašnjeg rada, i to onog distanciranog od čisto fizički određenog posla, podrazumijevajući pritom prihvaćanje odgovornosti i mogućnost generiranja promjena u vlastitoj okolini - promjena za bolju budućnost. Izložene instalacije prikazuju figure same autorice odjevene u radnu odjeću, u trenutku rada, tj. slikanja slika koje se pred njima nalaze. Umjetnica ovdje namjerno donosi svoj autoportret kao podsjetnik da budućnost ovisi i o njoj, njezinom zalaganju te preuzimanju odgovornosti i kontrole.

 

 

Doria Valković (Rijeka, 1996.) magistrirala je diplomski studij likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, 2022. godine. Slikarskim radom sudjelovala je u programu povodom otvorenja Rijeke - Europske prijestolnice kulture. Autorica je dvaju mozaika koji se nalaze u zgradi Filozofskog  fakulteta u Rijeci. Zajedno s Leom Labrović potpisuje dva murala u Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka. Asistirala je u izradi javnog mozaika Mehanizam na Riječkom lukobranu, autora Radovana Kunića. Volonterski je vodila likovne radionice u sklopu Matice umirovljenika te asistirala i vodila slikarske radionice u programu Sveučilišta za treću dob. Sudjelovala je u projektu Rusak (pun) kulture - umjetnost i kultura u vrtiću i školi te na slikarskoj koloniji posvećenoj Vladimiru Matiljeviću. Izlagala je na izložbama Pul Kaštela (Trsat), Kulturna baština kao zajednički nazivnik (FFRI), One su tu (Vinkovci) i Art Zagreb. Također, sudjelovala je u umjetničkoj rezidenciji u sklopu projekta Rise Of Woman, Sajmu studentskih radova (SKC) te u ilustriranju SKC kalendara za 2022. godinu.

Izložba Interpretacija rada u genre slikarstvu: rad kao proces, promjena i razvoj Dorije Valković posjetiteljima je na raspolaganju svaki radni dan, od 10.00 do 12.00 te od 19.00 do 21.00 sat, a može se pogledati i uz prethodnu najavu Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.

Fotografije: Nikola Abramušić i Igor Gržetić.