Revijalno-retrospektivnom izložbom Foto klub Krk obilježio desetogodišnji jubilej

U krčkoj Galeriji Decumanus, 01. travnja 2022. godine, otvorena je revijalno-retrospektivna izložba Foto kluba Krk kojom je obilježen desetogodišnji jubilej ovog aktivnog udruženja osnovanog s ciljem da na jednom mjestu okupi sve otočane, zaljubljenike u fotografiju, kako bi mogli razmjenjivati svoja iskustva, a pritom se i educirati.

Ovom revijalnom izložbom tako su predstavljeni radovi 11-ero fotografa amatera, i to redom Marijane Kirasić - Nekić, Karmele Kosić, Sebastijana Sindičića, Anice Žic, Blanke Žluticky, Stjepana Janekovića, Mire Šebalj, Miriam Volarić, Antona Žužića i Magdalene Pupovac, s time da su osobitu pažnju zaslužili mlađi autori, s obzirom na to da je njihovim uključivanjem u rad Kluba zadovoljen jedan o njegovih primarnih zadataka - predano i kvalitetno populariziranje fotografskog stvaralaštva.

O izložbi su kazivali Igor Gržetić, predstavnik Centra za kulturu Grada Krka i Marijana Kirasić - Nekić, predsjednica Foto kluba Krk, a podršku krčkim fotografima svojom su pojavom iskazali i najmlađi članovi Kulturnog društva Kornić.

– Ova izložba, ističe Kirasić - Nekić, kojom je okupljeno 11-ero autora, koncipirana je tako da predstavi najuspjelije radove članova Foto kluba Krka, ali i ukaže na neke od brojnih aktivnosti odrađenih u prethodnom, desetogodišnjem periodu. Iz te je retrospektivne pozicije jasno kako se djelovanje kluba razvijalo, i još uvijek razvija, u tri smjera. Prvi je edukativni koji se ogleda u velikom broju priređenih fotografskih tečajevima s naglaskom na razvijanje medijske kulture kod djece i mladih. Drugi je izložbeni koji podrazumijeva organizaciju i sudjelovanje članova Kluba na brojnim domaćim i inozemnim izložbama. U ovome kontekstu, pored nekolicine uspješno odrađenih tematskih natječaja, posebice smo ponosni na šest dosad organiziranih međunarodnih fotografskih salona motiviranih geslom Ljeto, more, sunce (Summer, Sea, Sun), a koji se provode u skladu s propozicijama stručnih međunarodnih asocijacija. Takve se smotre na nacionalnoj razini organiziraju izuzetno rijetko, priređuje ih jedino Foto klub Zagreb, i to svake dvije godine, a na njih se znaju odazvati kreativci iz više od 70 zemalja svijeta. Treći, medijski, smjer djelovanja Kluba, podrazumijeva bilježenje različitih događaja na području čitavog otoka. U sklopu svojih aktivnosti, nastavlja Kirasić - Nekić, dosad smo surađivali s mnogim ustanovama i udrugama poput Krčkih knezova Frankopana, Katedre Čakavskog sabora Kornić, Rukotvorina Krk ili kulturnih društava Kornić i Šoto, a najviše nas ponosnim čini rad s djecom i organiziranje Male škole fotografije koju su podržale gotovo sve otočne osnovne škole. Dodala bih, za kraj, kako fotografi sebe vole predstavljati kao lovce na svjetlost ili svjetlopisce, kazao bi fra Dragutin Antun Parčić, pionir otočne fotografije, no mi smo ujedno i lovci na smisao i istinu, što nam potvrđuje i misao slavnog američkog fotografa Ansela Adamsa: Kad riječi postanu nejasne, ja ću se usredotočiti na fotografije. Kad slike postanu neadekvatne, ja ću biti zadovoljan s tišinom..., zaključila je Kirasić - Nekić.

Revijalno-retrospektivna izložba Foto kluba Krk bit će otvorena do 14. travnja, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.