Raspisan natječaj za najbolje fotografske uratke ekološke tematike

Devetu godinu za redom Trgovačko-komunalno društvo Ponikve eko otok Krk d.o.o. raspisuje nagradni natječaj za radove ekološke tematike. U odnosu na prošlu, kada je pozornost bila usmjerena prema rukotvorinama izrađenim od otpada, ove su u fokusu fotografska istraživanja djece, mladeži, odraslih, ali i profesionalnih fotografa.

Prijavljene fotografije, kako stoji u propozicijama natječaja, moraju obrađivati (1) motive vezane uz krčki model ekološkog prikupljanja i zbrinjavanja otpada, odnosno (2) motive vezane uz vodu kao najdragocjeniji prirodni resurs o kojem ovisi kvaliteta življenja, ali i opstanak života na Zemlji, s time da potencijalni sudionici imaju priliku sami odabrati motiv kojeg će na fotografijama zabilježiti ili, s ciljem što kreativnije interpretacije, izabrati neku od ponuđenih tema, poput: (1) Eko otok Krk - najčistiji dio Hrvatske; Otpad može biti smeće, a može i dragocjena sirovina; Kako pravilno postupati s otpadom; Važno je razvrstavati otpad!; Moj doprinos čistijem Krku; Stop! Zabranjeno ponašanje!; Misli zeleno - budi in; Kako ja mogu spasili planet od smeća; Kažimo NE smeću, kažimo DA otpadu ili (2) Voda je izvor života; Pazimo na čistoću vode; Čuvajmo okoliš jer tako čuvamo vodu; Zagađena voda - opasnost za zdravlje; Kako spriječiti bespotrebnu potrošnju vode; Podržimo primjere vodene ekologije; Pokaži primjerom kako očuvati vodne resurse. Pored motiva vezanih uz prikupljanje i zbrinjavanje otpada te vodu kao najdragocjeniji resurs, moguće je pozabaviti se i bilo kojom drugom ekološkom temom važnom za održivi razvoj otoka Krka.

Sam natječaj je javan, a pravo natjecanja imaju svi stanovnici otoka Krka, kao i njegovi gosti, odnosno turisti. Fotografije koje se prijavljuju trebaju biti snimljene fotoaparatom, mobitelom i slično, a mogu biti crno-bijele ili u boji. Jedan autor može prijaviti najviše tri motiva, s time da svaki od njih može biti obrađen jednom ili s najviše tri fotografije (ako iste pružaju zaokruženu priču). Svaki prijavljeni rad mora imati naslov ili kratki popratni tekst (ne duži od tri rečenice), a dostavlja se isprintan i pohranjen na CD/DVD. Autori uz radove također trebaju napisati svoje ime i prezime, godinu rođenja, zanimanje, adresu i kontakt telefon te navesti u kojoj se kategoriji natječu.

Radove prispjele na natječaj naposljetku će pregledati posebno ocjenjivačko povjerenstvo te izabrati po tri najbolja, i to u dvije kategorije - amaterska i profesionalna/umjetnička fotografija, dok će se u prvospomenutoj posebno vrednovati radovi djece do 15 godina starosti te radovi mladeži i odraslih. Autori najboljih radova bit će novčano nagrađeni.

Natječaj je otvoren do 20. svibnja 2018. godine, a radove je potrebno dostaviti na adresu: Trgovačko-komunalno društvo Ponikve eko otok Krk d.o.o., Vršanska 14, 51500 Krk. Rezultati će biti objavljeni i nagrade podijeljene na prigodnoj svečanosti koja se 25. svibnja, s početkom u 19.00 sati, planira održati u krčkoj Galeriji Decumanus.