Radionica sakupljanja, čišćenja i čuvanja sjemena uz projekciju filma Neuništivo sjeme

Kao dio Akcije za sjeme, hranu i demokraciju u svijetu (Act for Seed, Food, and Earth Democracy) što ju je u sklopu međunarodne inicijative Sloboda sjemenu (Seed Freedom) inicirala znana indijska aktivistica dr. Vandana Shiva, Savjet za politiku prehrane Grada Krka poziva na radionicu sakupljanja, čišćenja i čuvanja sjemena uz projekciju filma Neuništivo sjeme.

Zadaća ovog edukativnog programa, koji se 14. listopada 2014. godine s početkom u 18.00 sati, organizira u prostoru krčke Male vijećnice, jest potaknuti raspravu o važnosti očuvanja domaćih sorti u našim vrtovima i poljima uz demonstraciju praktičnih tehnika kako napraviti selekciju i izdvojiti kvalitetno sjeme, odnosno kako ga sakupiti, očistiti i sačuvati da zadrži klijavost. Vodstvo radionice povjereno je Sunčani Pešak, članici ZMAG-a te izvrsnoj poznavateljici sjemenarstva i jednoj od organizatora Foruma za prehrambeni suverenitet Hrvatske.
Dokumentarac Neuništivo sjeme (Resillient Seeds) producirala je europska Inicijativa za suverenitet sjemena, a bavi se utjecajem koji europsko zakonodavstvo o sjemenu i sadnom materijalu te međunarodni trgovinski ugovori imaju na opstanak tradicionalnih poljoprivrednih sorti. Organizacije za zaštitu okoliša u Europi i svijetu, kao i brojne udruge poljoprivrednika, posljednjih godina sve glasnije upozoravaju da postojeće zakonodavstvo predstavlja ozbiljnu prijetnju poljoprivrednoj bioraznolikosti jer je gotovo isključivo orjentirano na masovnu, industrijaliziranu poljoprivredu, dok s druge strane postavlja praktički nepremostive birokratske prepreke malim proizvođačima koji bi htjeli čuvati i distribuirati sjeme i sadni materijal tradiocionalnih poljoprivrednih sorti. Dokumentarac je sniman tijekom prosvjeda za slobodu sjemena organiziranog u Bruxellesu 2011. godine, dajući ujedno i prikaz različitih inicijativa usmjerenih na očuvanje ekološke poljoprivrede.
 
Plakat [.pdf]
 
Inače, Akcije za sjeme, hranu i demokraciju u svijetu ove se godine odvija između 20. rujna i 20. listopada, a cilj joj je pozvati zainteresirane da oslobode vlastitu kreativnost i pridruže se ovom pokretu niza zajednica koje stvaraju alternative dominantnom ekonomskom i poljoprivrednom modelu.