Rad s mladima i dalje jedan od prioriteta krčke UABiA-e

U Velikoj vijećnici Grada Krka, 22. veljače 2014. godine, održana je izvještajna Skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka (UABiA) kojoj su pored stotinjak članica i članova ovog najbrojnijeg otočkog udruženja nazočili odnedavni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske žuapnije (SABA PGŽ) Dinko Tamarut te domaćin, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

Nakon službenog otvaranja skupa i formiranja radnog predsjedništva (u koje su imenovani Franjo Mijatović, Marija Tudor, Slavko Karabaić, Ankica Kalčić i Kata Panić) predsjednik krčke UABiA-e Darko Fanuko podnio je izvješće o prošlogodišnjem radu udruženja, istaknuvši na početku kako je udruga u razmatranom razdoblju okupljala 596 članova (danas ih broji nešto više), od čega 340 žena i 256 muškaraca, čije je djelovanje vezano uz devet otočnih podružnica, Forum žena i Forum mladih. Brojne aktivnosti UABiA-e započele su već u siječnju, nastavlja Fanuko, kada je u sklopu nacionalnog programa Noći muzeja u Puntu otvoren Muzej Narodnooslobodilčke borbe. Tijekom veljače krčka delegacija sudjelovala je u Zimskom memorijalu mira 26 smrznutih partizana koji se tradicionalno priređuje u Mrkoplju, dok je u travnju organizirana svečana proslova Dana oslobođenja otoka Krka kojoj je prošlogodišnji domaćin i pokrovitelj bila Općina Punat. Nakon što se, pored ostalog, posjetilo Jasenovac, Lukovo, Kordun, Podhum, Praprot, Brinje i Lepoglavu, krajem listopada Krčani su u Otočcu nazočili svečanoj akademiji organiziranoj povodom 70. obljetnice prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH). Početkom ove godine, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, u Omišlju, u tamošnjoj Galeriji Lapidarij, bila je postavljena prigodna izložba U paklu su zvijezde ravnodušno sjale, koju su u vrijeme njezina trajanja posjetili mnogi školarci, naglašava Fanuko, a da udruga puno ulaže upravo u rad s mladima, kako bi što vitalnijom održala antifašističku tradiciju, svjedoči i činjenica što je četvero predstavnika Foruma mladih, kao dio županijske delegacije, prošle godine posjetilo ozloglašeni logor Auschwitz. Tome u prilog govori i izlaganje organizirano u krčkoj srednjoj školi na temu sve većeg problema neonacizma u Europi i fenomena desničarskih opcija u Hrvatskoj. Uz sve to, u Galeriji Decumanus priređena je izvrsno posjećena izložba rukotvorina Vridne ruke, u Korniću jubilarne, desete po redu Sportske igre antifašista, a što se nakladničke aktivnosti tiče, zaključuje Fanuko, održana je promocija knjige Neverini i bonace (Krčki boduli i antifašizam - sjećanja i povijest) pok. Ivana Kosića koji je devedesetih godina dao značajan doprinos u očuvanju našeg udruženja.
Riječ je potom preuzela Marija Tudor, predsjednica Foruma žena, istaknuvši kako Forum danas okuplja veliki broj žena i djevojaka, u rasponu od 15, pa sve do 101 godine, koje, unatoč različitim generacijama, povezuje antifašizam kao pokret koji širi ravnopravnost, toleranciju, jednakost i poštenje. U prošloj godini Forum bilježi pozitivne rezultate vezane uz pomlađivanje članstva, ponajviše zahvaljujući angažmanu članova Foruma mladih. S ciljem poštivanja tradicije antifašističke borbe, dodaje Tudor, važno je našim precima osigurati trajnu zahvalnost zato što su svojim sudjelovanjem u Narodnooslobodilačkoj borbi idućim generacijama osigurali svjetliju budućnost. Međutim, ne smijemo zaboraviti kako su i naše otočanke u vrijeme rata dale svoj obol, i to ravnopravnim učešćem. U prošloj godini, zaključuje Tudor, Forum je gotovo u cijelosti realizirao planirane aktivnosti, sudjelujući u gotovo svim događanjima što ih je organizirala UABiA.
U kratkoj prezentaciji odrađenog, Vilim Papa, predsjednik Foruma mladih, naveo je kako se prošle godine uglavnom radilo na omasovljavanju članstva, a od realiziranih aktivnosti izdvojen je posjet poljskom Auschwitzu i talijanskom Gonarsu, pomoć u realiziranju Sportskih igara antifašista te suradnja s Udrugom demo bendova grada Krka u organizaciji Prvomajskog inkubatora. Kako bi se aktivnosti Foruma, ali i čitave udruge, što više približile javnosti, osobito mladima, otvoreni su Facebook profili: Antifašisti otoka Krka i Forum mladih antifašista otoka Krka. 
Nakon što je predstavljanjem plana rada i aktivnosti za tekuću godinu iscrpljen dnevni red, okupljenima se obratila nekolicina gostiju. Predsjednik SABA-e RH Franjo Habulin tom je prigodom istakao zadovoljstvo radom krčke UABiA-e ponajviše zbog napora uloženih u sada već kontinuirani rad s mladima. Naime, još 2005. godine imali smo 29.500 učesnika Narodnooslobodilačke borbe, ističe Habulin, međutim početkom ove taj se broj sveo na svega 8.500 boraca, među kojima ih je sigurno polovica u nezavidnoj zdravstvenoj situaciji. Prema tome, ako ne budemo radili s mladima postoji mogućnost da u jednom trenutku naša udruženja ostanu bez članova. No, kako se to ipak ne bi dogodilo, pored ostalih htijenja, postoji ideja da se na području Primorsko-goranske županije tijekom ljetnih mjeseci formira Kamp mladih antifašista kojeg bi u tri smjene punili srednjoškolci i studenti s područja čitave Hrvatske. Ondje bi se mladima prenosila povijest Drugog svjetskog rata, educiralo o metodologiji rada udruga i njihovoj organizaciji, ali i raspravljalo o aktualnim temama. Takvi bi edukativni sadržaji naravno bili praćeni i onim neformalnijim, zabavnim. Osim pomlađivanja udruga, valja se pozabaviti još jednim bitnim problemom, nastavlja Habulin, a to je naš kontakt s javnošću posredstvom medija. Iako razloge njegovog izostanka možemo tražiti u nedovoljnoj zanimljivosti onoga što radimo, ipak se čini da je u pitanju to što su mnogi mediji postali desni. Upravo zato, zaključuje Habulin, u pripremi je portal na kojem bi se plasirale aktualne informacije s područja čitave Hrvatske, a možda jednog dana, kada se za to steknu uvjeti, on preraste u tiskovinu. 
Ono što bi se od krčkog udruženja svakako dalo naučiti, ističe Dinko Tamarut, predsjednik SABA-e PGŽ, jest bezbolna promjena vlasti, a potom i sve intenzivnija suradnja sa školama, u čemu su Krčani sve bliže opatijskim kolegama. Dobro koordiniranje tako velike asocijacije što djeluje na području čitavog otoka možemo generalizirati i na samu županiju koja se u mnogim segmentima, ako pratimo načine rada naših udruga, razlikuje u usporedbi s ostalim sredinama. Od programa koji se planiraju realizirati ove godine, zaključuje Tamarut, jedan od najznačajnijih svakako je obilježavanje 70. godišnjice stradanja mjesta Lipa u Općini Matulji, 30. travnja, na što možemo gledati kao na još jedan dobar primjer angažiranja i suradnje županijske i općinske vlasti.
Moramo priznati, navodi krčki gradonačelnik, kako naša UABiA ponajviše zbog članova koji su prihvatili temeljna načela antifašizma - nenasilje, toleranciju i solidarnost - vrlo lijepo funkcionira u cijelom kontinuitetu postojanja. Tako se u nas, od samog početka uspješno stapaju aktivnosti anifašista, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, lokalnih samouprava i javnosti, što vodi zaključku kako je opće raspoloženje ovdje antifašističko, a antifašizam itekako vitalan.