Punionice za električna vozila - doprinos održivom razvoju otoka Krka

Od lipnja ove godine na Krku je u funkciji jedanaest punionica za električne automobile raspoređenih duž čitavog otoka. Investicija vrijedna gotovo milijun kuna zajednički je projekt svih otočnih lokalnih samouprava, ostvaren uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Brigu o funkcioniranju i održavanju punionica preuzelo je Trgovačko-komunalno društvo Ponikve eko otok Krk kojem je zadaća provođenje svih strateških komunalnih projekata. Nakon uspješno odrađenih kapitalnih investicija povezanih s vodoopskrbom, odvodnjom i zbrinjavanjem otpada, na našem otoku u punom je zamahu još jedan iznimno važan projekt iz područja energetike - ENO Krk - kojem je cilj do 2030. godine postići da Krk bude u cijelosti energetski neovisan i održiv otok. Na tom tragu već su pokrenuti brojni programi povezani s javnom rasvjetom, energetskom učinkovitošću, obnovljivim izvorima energije, elektroničkom komunikacijskom infrastrukturom i e-mobilnošću. Najrecentniji među njima tako potiče čistiji transport, a zaživio je uoči turističke sezone, kada su u pogon puštene punionice za električne automobile postavljene na jedanaest lokacija diljem otoka. U projekt je ukupno uloženo 944.871,26 kn (s PDV-om), od čega potpora Fond iznosi 60%, dok su ostatak osigurale sve jedinice lokalne samouprave, i to sukladno broju punionica na njihovom području. Ulaskom u tu zajedničku inicijativu krčki čelnici još su jednom pokazali jedinstvo iznimno važno za budući razvoj otoka.
Iako su priključene na električnu energiju, iz sigurnosnih i komercijalnih razloga ePunionice su bez napona do trenutka identifikacije korisnika, što je moguće realizirati na tri načina: putem RFID kartice, SMS poruke ili kreditne kartice. Ukratko, ako se korisnik odluči za RFID karticu može je preuzeti osobno u sjedištu krčkog komunalca, odnosno poslati zahtjev e-mailom nakon čega će mu kartica biti poslana na kućnu adresu. Istu je, pri korištenju, potrebno prisloniti na čitač magnetskih kartica na samoj punionici (Login), obaviti punjenje, te se na kraju odjaviti, ponovnim prislanjanjem kartice na čitač. Korištenje punionice putem SMS poruke također je vrlo jednostavno. Identifikacija se provodi tako da korisnik u tekst poruke unese ID kod punionice i pošalje ga na broj 709090. S računa pošiljatelja skida se iznos na ime troška punjenja. Završetak punjenja označava se odjavom na LCD zaslonu punionice. Što se pak tiče korištenja kreditne kartice, korisnik mora preuzeti aplikaciju PlugSurfing na svoj pametni telefon, a da bi dovršio identifikaciju, potrebno je pokrenuti QR code scener unutar aplikacije, zatim skenirati QR kod na punionici, te naposljetku odabrati kreditnu karticu za terećenje troškova punjenja. Na kraju punjenja također je potrebno odjaviti se na LCD zaslonu punionice. Međutim, odlukom članova Skupštine ovog komunalnog društva korištenje ePunionica na otoku Krku za sve je korisnike - do daljnjeg - besplatno. 
Iako ova inicijativa predstavlja velik korak ka održivom razvoju, to ipak samo po sebi nije dovoljno. Kako nam poručuju iz tvrtke Ponikve, potrebno je što intenzivnije provođenje i ostalih aktivnosti koje vode prema nultoj emisiji stakleničkih plinova. Naposljetku dodajmo kako su Ponikve s Fondom sklopile ugovor o sufinanciranju nabave deset električnih vozila, s time da ih je za pet, krajem srpnja, već napravljena primopredaja. Informacije radi, pribavljena električna vozila jednim punjenjem mogu prijeći oko 140 km, a maksimalna brzina koju postižu je 130 km/h. Sama investicija trebala bi se isplatiti unutar pet do šest godina, jer električna vozila za prijeđenih 100 km troše svega 7,00 kn.
 
Točna mjesta krčkih ePunionica možete pronaći: ovdje ili ovdje.