Publika svjedočila lekciji optimizma

Nakon komične monodrame Bankar anarhista, krčka je publika, 13. srpnja 2015. godine, na Sceni Zide, iznova imala priliku pogledati dobar monodramski komad, no ovog puta nezavidna hrvatska svakodnevica mjesto je ustupila životnom optimizmu. Riječ je o hvaljenoj predstavi Život je čudo, zagrebačkog Teatra Rugatino, nastaloj prema tekstu književnika Ivice Ivaniševića.

Svu raskoš glumačkog talenta u ovoj je igri demonstrirao Siniša Popović, prvak drame zagrebačkog HNK, dok glazbu potpisuje Darko Rundek, scenografiju Miljenko Sekulić, a kostimografiju Elvira Ulip.
Predstava Život je čudo, prije svega govori o umijeću radovanja životu. Njezin junak, vremešni Splićanin Fabijan, samo je na prvi pogled sit svega, no on je zapravo gladan, on hoće još, njegov je apetit neutaživ, on i nadalje teži svjedočiti čudu života. Naime, klesar Fabijan svoj je životni put prošao u dramatičnim povijesnim okvirima, od fašističke okupacije, preko odlaska u El Shatt, pa sve do socijalističke izgradnje i tranzicijske razgradnje. U retrospektivnom pogledu na vlastitu prošlost, kroz niz simbola, jezičnih igara i uzrečica on pripovijeda o prošlosti u kojoj su povijesna zbivanja tek kulise njegove osebujne biografije, a unatoč životu obilježenom brojnim nedaćama nije ga napustio optimizam i želja za životom. Stoga, u vremenu koje je depresiju na ljestvici svih bolesti plasiralo na prvo mjesto Fabijanov duh za sve je nas itekako ljekovit!
Tekst za ovu predstavu pisan je po narudžbi velikana hrvatskog glumišta i osnivača Teatra Rugatino Ivice Vidovića, a upravo je stoga ambijentiran u predjele koji su ga možda i presudno odredili te dodatno začinjen epizodama iz njegovog života. Život je čudo Teatar Rugatino posvetio je upravo svome utemeljitelju, glumcu koji je dugi niz desetljeća u kazalištu, na filmu i televiziji stvarao nezaboravne uloge.