Prvomajski inkubator publiku pridobio koncertom, višednevnim performansom i izložbom

Prvomajski vikend u gradu Krku, 29. i 30. travnja 2022. godine, iznova je bio u znaku glazbeno-vizualnog festivala Prvomajski inkubator. Naime, nakon dvije godine prilagođavanja programskih aktivnosti epidemiološkim mjerama, najrecentnije izdanje festivala vratilo se svojim korijenima.

U organizaciji članova Udruge Kreativni Krk, program je, 29. travnja, u Galeriji Decumanus, startao predstavljanjem performansa i izložbe Radna soba, da bi dan kasnije, 30. travnja, kulminirao alternativnim koncertnim sesijama na plaži Plav.

Ovogodišnja tema performativno-vizualnog djela festivala jedna je od trenutno najaktualnijih, a podrazumijeva suočavanje s posljedicama pandemije. Jer u situaciji novog normalnog, došla je i prilagodba na rad od kuće. Dakle, namjera višednevnog performansa i izložbe kojom je isti rezultirao demonstriranje je načina na koje su umjetnici različitih profila, u ovom slučaju likovnjaci i glazbenici, stvarali unutar svoja četiri zida, odnosno stvarne ili simboličke radne sobe. S obzirom na prethodno publiciran javni poziv, performansu je pristupilo šestero autora: Ivan Car, Josipa Baljak, Lucija Morić, Igor Gržetić i Luka Adžić Kapitanović. Oni su prihvatili zadatak da jedan dan, posvećen osobnim stvaralačkim aktivnostima, provedu u krčkoj galeriji, tj. simuliranoj ranoj sobi, te dokumentiraju kako svoj kreativni proces tako i proces oblikovanja prostora. Prema tome, usporedno s odigravanjem performansa kreiran je i konkretan postav budući da su autori svoja djela po njihovom nastanku odmah i izložili, transformirajući, pritom, galerijski prostor, tj. prostor radne sobe u svojevrsni zajednički atelijer ispunjen prepoznatljivim inventarom, ali i slikama, crtežima, skulpturama, objektima i instalacijama... Te će neobične kreacije javnosti biti dostupne, od 05. - 12. svibnja, svakim radnim danom, od 10.00 do 13.00 sati.

 

 

Koncertna završnica festivala uspješno je odrađena 30. travnja, a solidno popunjen auditorij, tijekom višesatne svirke uz plažu i more, mogao se prepustiti dobrom ritmu, najprije uz koncerte Marinade i posebno zanimljive Barbare Munjas, nakon kojih je atmosferu dodatno zagrijao glazbeni dvojac Ana Antonova i Morikone.

 

 

Dodajmo kako Prvomajski inkubator bilježi već desetljetnu tradiciju što ga čini jednom od esencijalnih manifestacija u kontekstu kulturno-umjetničkog života grada Krka. Njegova specifičnost leži u naglašavanju aktivističkih koncepata i spajanju različitih umjetničkih grana, a Udruga Kreativni Krk uspješno ga priređuje još od 2010. godine.

Sve ostale informacije o ovom glazbeno-vizualnom festivalu možete potražiti na Facebook profilima Udruge Kreativni Krk i Prvomajskog inkubatora.

 

Fotografije: Borut Brozović (glazbeni dio) i Igor Gržetić (performativno-vizualni dio festivala).