Prvomajski inkubator - PI2023.: Ovogodišnji program, u organizaciji Kreativnog Krka, donosi koncert, izložbu, radionice i film

Prvomajski inkubator je glazbeno-likovno-edukativno događanje koje se, sada već tradicionalno, odvija u gradu Krku uoči Međunarodnog praznika rada, i to s ciljem okupljanja, druženja, izražavanja i razvijanja rasprave među mladim umjetnicima. Prvomajski inkubator prvi je put organiziran 1998., a nakon poduže stanke iznova je aktiviran 2006., s time da Udruga Kreativni Krk njegovu organizaciju preuzima 2011. godine. 

U želji da se opravda naziv INKUBATOR, kao i namjera da Kreativni Krk postane svojevrsna platforma za promociju i rad mladih umjetnika, prihvaćen je i razrađen model smotre i natjecanja mladih umjetnika. Tako će u glazbenom dijelu ovogodišnjeg programa svoje sviračke i pjevačke vještine demonstrirati pet bendova, dok će u likovnom dijelu stvarati i izlagati čak sedmero vizualnih umjetnika!

 

Glazbeni dio programa
 

Glazbeni segment programa Prvomajskog inkubatora najstariji je i najprepoznatljiviji dio ovog festivala, a održat će se u subotu, 29. travnja, na plaži Plav, s početkom u 21.00 sat. Organizatori su ove godine odlučili ponoviti koncept iz 2011. godine (kada su, podsjetimo, i preuzeli organizacijsku palicu), što znači da su glazbeni program podijelili u dva dijela: natjecanje mladih bendova i nastup renomiranog glazbenika. Nakon objavljenog natječaja i mnoštva zaprimljenih prijava, povjerenstvo sastavljeno od članova Kreativnog Krka, odlučilo je kako će u natjecateljskom dijelu nastupiti: Smrdljivi Martini (Zagreb), Lei (Rijeka), Mire Marenda (Krk), Kranks (Varaždin) i Those Herds (Krk). Nakon podjele nagrada za prva tri mjesta, točku na i stavit će mladi progresivni rock trio iz Bjelovara Them Moose Rush.

 

 

Likovni dio programa
 

Likovni segment programa Prvomajskog inkubatora odnosi se na izložbu u krčkoj Galeriji Decumanus. Ovogodišnji koncept nadogradnja je prošlogodišnje izložbe Radna soba osmišljene s namjerom poticanja kreativnog stvaralaštva umjetnika u novim okolnostima. Tijekom trajanja izložbe, Galerija Decumanus pretvara se u radnu sobu u kojoj na natječaju odabrani mladi umjetnici provode gotovo 24 sata stvarajući, bez prethodno izrađenih skica, te koristeći materijale, predmete i alate koje ondje pronađu. Pred autore tako se stavlja zadatak umjetničke reakcije, tj. istraživanja drugačijeg pristupa radu u izmijenjenim radnim uvjetima, a što je i potencijalni iskorak od uobičajenog načina likovnog djelovanja. Kroz ovaj projekt, proces stvaranja postaje integralnim dijelom izložbe, s naglaskom na prezentiranje rada mladih autora i pružanje jedinstvenog izlagačkog iskustva. Ovogodišnja izložba, uz podršku Centra za kulturu Grada Krka, provodi se u suradnji sa Studentskim kulturnim centrom Sveučilišta u Rijeci. A nakon provedenog žiriranja temeljem objavljenog natječaja, za izlaganje je odabrano sedmero umjetnika: Tena Palijan, Tina Tus, Antonio Matijević, Manuela Pauk, Sarah Klešin, Lovro Mirth i Valerija DjanješićOtvorenje izložbe održat će se u petak, 21. travnja, s početkom u 19.00 sati, uz nastup DJ-a Morikone, dok će galerija na raspolaganju posjetiteljima biti sve do 10. svibnja. 

 

 

Radionice

 

U posljednje dvije godine Udruga Kreativni Krk sve se intenzivnije bavi organiziranjem različitih edukativnih radionica namijenjenih mladima, pa je upravo ta inicijativu ugrađena i u ovogodišnji festivalski program. Kao idealni suradnici pokazale su se udruge Filmaktiv i Delta iz Rijeke koje provode projekt Otoci 2023. usmjeren ka djeci i mladima od 12 do 30 godina starosti. Riječ je programu koji se na našim otocima provodi još od 2005., a čija je zadaća, pored osnaživanja lokalnih organizacija civilnog društva, prenijeti mladima vještine i znanja potrebna za kreiranje vlastitih dokumentarnih, angažiranih i/ili eksperimentalnih video radova. Pet planiranih besplatnih radionica u Maloj vijećnici Grada Krka odvijat će se u petak, subotu i nedjelju, 22. i 23. te 28., 29. i 30. travnja, a svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti mailom na: kreativnikrk@gmail.com, s time da pritom moraju dostaviti svoje ime i prezime, dob te naznačiti radionicu koju žele pohađati.

 

Raspored radionica:

 

Subota, 22. travnja, od 10.00 - 16.00

Radionica za osobe koje rade s mladima

Edukacija za neformalni obrazovni rad s manjim grupama mladih pod vodstvom Sare Sušanj iz Udruge Delta. Radionicom su obuhvaćene teme poput psihologije mladih, rada s mladima na lokalnoj razini, načela rada s mladima ili oblika i metoda rada s mladima s naglaskom na aktivizam i sudjelovanje u razvoju zajednice.

 

Nedjelja, 23. travnja, od 10.00 - 16.00

Radionica za mlade

Edukacija za mlade s ciljem da ih se osnaži za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina, i to kroz videoaktivizam, a sve u namjeri osvještavanja konkretnih problema u lokalnoj zajednici. Ovom su radionicom, pod vodstvom Sare Sušanj iz Udruge Delta, obuhvaćene teme vezane uz aktivno sudjelovanje mladih u društvu: što znači biti aktivni građanin na otoku, koje su mogućnosti sudjelovanja u lokalnoj zajednici, kako uspostaviti dijalog s donositeljima odluka...

 

Petak, subota i nedjelja, 28., 29. i 30. travnja, od 10.00 - 16.00 (izuzev 28. travnja, od 17.00 - 20.00)

Video radionice za mlade - video aktivizam na djelu: što je videoaktivizam, primjeri videoaktivizma, razrada scenarija, zvuk, kadriranje i montaža

Ova radionica temelji se na neformalnom druženju, učenju kroz puno praktičnih izazova te prilagođavanju potrebama i sposobnostima polaznika, uz uvažavanje lokalnih specifičnosti. Svaka radionica pruža osnovna znanja i vještine potrebne za izradu kratkog dokumentarnog, namjenskog i/ili eksperimentalnog videa, od ideje do realizacije. Edukacija se provodi u tri cjeline: (1) teorijski uvod u filmski jezik i filmska izražajna sredstva te upoznavanje s tehničkim mogućnostima, (2) pisanje mini scenarija i predprodukcijska priprema te (3) snimanje i montiranje video uratka. U prvom se dijelu isprepliću rad na kamerama i računalima te opći teorijski uvod u film. Kroz formu kratkih predavanja i razgovora polaznici će upoznati osnove filmskog jezika, a s prvim praktičnim samostalnim radom i radom u grupi steći će neophodna tehnička znanja. Drugi je dio koncentriran na aktivno građanstvo i probleme mladih te njihove interese i želje. Ovaj segment uključuje razgovore i tematski osmišljen timski rad kako bi se što kvalitetnije identificirali i artikulirali problemi iz okoline te izradio scenarij i plan snimanja. Naposljetku, treći je dio posvećen procesu produkcije i postprodukcije, odnosno praktičnom radu na realizaciji jednog ili više video radova. Ova završnica podrazumijeva izlazak na teren, snimanje u različitim uvjetima, prebacivanje materijala na računalo, pregledavanje i odabir kvalitetnog materijala i rad u programu za montažu. Vođenje radionica povjereno je redateljici Beli Bračko Milešević iz Udruge Filmaktiv.

 

 

Film
 

Projekcija filma Praznik rada, bosanskohercegovačkog redatelja Pjera Žalice, uz podršku Vecle d.o.o., održat će se u petak, 28. travnja, u Kinu Krk (Velikoj vijećnici Grada Krka), s početkom u 20.00 sati. U ovom regionalnom filmskom hitu glume: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić i Jasna Žalica. Cijena ulaznice iznosi 3,50 eura, a iste su dostupne putem online servisa kinokrk.mojekarte.hr, s time da se mogu nabaviti i na ulazu kino dvorane, neposredno pred početak projekcije.

 

 

Financijsku potporu festivalu Prvomajski inkubator pružili su: Grad Krk i Centar za kulturu Grada Krka.