Proljetne outdoor aktivnosti - storytelling šetnja, biciklijada, upoznavanje Camino Krk rute i međunarodna pustolovna utrka

Nakon što su događanja organizirana u vrijeme uskrsnih blagdana zabilježila izniman interes, Turistička zajednica Grada Krka nastavlja s promoviranjem proljetnih outdoor aktivnosti! Stoga, kraj travnja i početak svibnja provedite istražujući otočnu kulturu i prirodnu baštinu, i to zahvaljujući vođenoj šetnji krčkom starogradskom jezgrom, biciklističkom obilasku okolice grada Krka ili vođenim ekskurzijama Camino Krk rutom.

 

Od krša do zlata - skrivene priče o poznatim povijesnim lokalitetima
 

Drugo ovogodišnje storytelling događanje na redu je u utorak, 30. travnja. Ova inspirativna interpretacijska šetnja, koja će, s početkom u 18.30 sati, krenuti s Trga krčkih glagoljaša, predstavlja priliku da se krčka starogradska jezgra, vodeći se temom Od krša do zlata, doživi iz jedne svježije perspektive. Svi znamo koliko male stvari mogu biti bitne i vrijedne, a ovaj će susret sve okupljene povesti u neočekivanu potragu upravo za tim malim stvarima koje su, sitnim, ali presudnim koracima, tkale našu povijest i nasljeđe. Od romaničke Crkve Majke Božje od zdravlja i ljekovitog autohtonog bilja, preko arhitekturom suvremenog osnovnoškolskog kompleksa i dvoglasja tijesnih intervala, pa sve do Trga Kamplin i knezova Krčkih, upoznat ćete ne samo brojne povijesne lokalitete, već i priče koje ih čine toliko privlačnima. Sudjelovanje u ovoj besplatnoj interpretacijskoj šetnji potrebno je prethodno najaviti e-mailom na: tic@tz-krk.hr ili telefonom na: +385 (0)51 220 226.

 

 

Local Bike Sightseeing Tour - spoj rekreacije i uživanja u prirodi
 

Poviješću i tradicijom nisu inspirirane samo vođene šetnje, već i sportsko-rekreacijski sadržaji, što će dokazati jednodnevna manifestacija Local Bike Sightseeing Tour - proljetna biciklijada priređena s ciljem otkrivanja prirodnih, povijesnih i kulturnih ljepota šire okolice grada Krka. Na Praznik rada, 01. svibnja, svi zainteresirani rekreativci pozvani su na bicikliranje atraktivnim ambijentima zapadnog dijela otoka, počevši od krčke rive, preko plodnim poljima prošaranog predjela Kimpi, osamljenog, ali impozantnog Kaštela Salatići, naselja Lakmartin, Muraj i Kornić, pa sve do ponovnog povratka u Krk. Ovu biciklističku avanturu Turistička zajednica Grada Krka donosi u suradnji s Infinity sport - Bike centrom Krk. Svoje mjesto na biciklijadi, s obzirom na ograničen broj sudionika, možete osigurati prijavom na e-mail: tic@tz-krk.hr.

 

 

Tijek ture: Krk - Kimpi - Kaštel Salatić - Lakmartin - Muraj - Kornić - Krk

Okupljanje: kod Sunčanog sata (od 08.30 do 09.00 sati)

Start: gradska riva, u 09.00 sati

Duljina rute: 23 km

Uspon: 380 m

Trajanje: do dva sata lagane vožnje

 

Važno:

(1) Sudionici moraju imati ispravnu biciklu - mountain bike.

(2) Tura je prilagođena je svim uzrastima.

(3) Sudionici voze na vlastitu odgovornost uz obvezno nošenje zaštitne kacige.

(4) Djeca mlađa od 18 godina mogu sudjelovati isključivo uz pismenu privolu roditelja/skrbnika potpisanu prije same ture.

 

Camino Krk Story - organizirana vođenja Camino Krk rutom
 

Proljetni boravak na otvorenom nastavite istražujući blagodati Camina Krk, otočne kružne rute ukupno duge nešto više od 150 kilometara koja prati infrastrukturu postojećih pješačkih (i biciklističkih) staza. Njezina početna točka nalazi se u gradu Krku, a završna u naselju Kornić. Za što lakše snalaženje, Camino Krk obilježen je stotinama prepoznatljivih, plavo-žutih, oznaka, a pored signalizacije na raspolaganju je i karta. Tijekom pješačenja, prikupljaju se pečati ili vjerodajnice mjesta i znamenitosti kroz koja prolazi Camino ruta, a koji su, duž istu, postavljeni u prilagođenim ormarićima.

Za sve one koji nisu sigurni žele li iz prve prijeći svih 150 kilometara, Turistička zajednica Grada Krka uz potporu Turističke zajednice općine Baška, a u suradnji s agencijom Anajin, osmislila je projekt Camino Krk Story. On, 11. i 12. te 25. i 26. svibnja, donosi vikend programe koji uključuju stručno vođenje, organiziran prijevoz, okrjepu i vođene ture otočnim znamenitostima, interpretacijskim centrima i muzejima.

 

 

Prvi vikend, 11. i 12. svibnja 2024.
 

Subota, 11. svibnja

Dionica: Baška - Punat (18 km)

09.00

– polazak autobusom iz grada Krka (autobusni kolodvor)

– okrjepa prije polaska vođene dionice

– vođena dionica: Baška - Punat

– po dolasku u Milohniće slijedi okrjepa

17.00

– polazak autobusa iz Punta za grad Krk

 

Nedjelja, 12. svibnja

Dionica: Punat - Kornić - Krk (11,5 km)

08.30

– polazak autobusom iz grada Krka (autobusni kolodvor)

– okupljanje u Puntu i odlazak na otočić Košljun (nadoplata na licu mjesta)

– obilazak Košljuna (pečat)

11.00

– pješačenje prema Korniću, župna crkva sv. Jakova apostola

– pješačenje prema gradu Krku

– obilazak Interpretacijskog centra maritimne baštine otoka Krka

– po završetku slijedi okrjepa u Krku

 

Kotizacija: 40,00 eura po osobi/po vikendu

Prijava: www.anakin-adventures.com/camino-krk-story

Rok za prijavu: 06. svibanj 2024.

 

Drugi vikend, 25. i 26. svibnja 2024.
 

Subota, 25. svibnja

Dionica: Krk - Brzac - Milohnić (23 km)

09.00

– okupljanje na Veloj placi u Krku

– hodočasničke putovnice preuzet će se u Turističko-informativnom centru

– vođena dionica: Krk - Brzac - Milohnić

– po dolasku u Milohniće slijedi okrjepa

18.00

– polazak autobusa iz Milohnića za grad Krk

 

Nedjelja, 26. svibnja

Dionica: Milohnić - Malinska (23 km)

09.00

– polazak autobusom iz grada Krka (autobusni kolodvor)

09.30

– vođena dionica: Milohnić - Malinska

– po dolasku u slijedi slobodno vrijeme

18.00

– polazak autobusa iz Malinske (autobusni kolodvor) za grad Krk

 

Kotizacija: 40,00 eura po osobi/po vikendu

Prijava: www.anakin-adventures.com/camino-krk-story

Rok za prijavu: 20. svibnja 2024.

 

Napomena:

U tjednu prije polaska rezervacija mjesta neće biti moguća. Rok za otkazivanje i puni povrat kotizacije je minimalno pet dana prije početka ture - za prvi vikend rok je 29. travanj, a za drugi vikend 06. svibanj.

 

Dodatni troškovi:

(1) Prijevoz brodom na Košljun: 8,00 eura po osobi

(2) Ulaznica za muzej na Košljunu: 5,00 € po osobi

 

Važno:

(1) Svaki pojedinac na vlastitu odgovornost pristaje sudjelovati u pješačkom programu te prihvaća pridržavati se uputa i odluka vodiča koji ima pravo promijeniti itinerar ovisno o vremenskim uvjetima te fizičkoj spremi grupe.

(2) Program je predviđen za odrasle osobe, a sudionici starosne dobi od 16 - 18 godina mogu sudjelovati isključivo uz pismenu privolu roditelja ili skrbnika ispunjenu prije samog polaska.

 

Korisni savjeti:

(1) Odjeću prilagoditi godišnjem dobu.

(2) Odabrati čvrste i udobne cipele za duže pješačenje.

(3) Obavezno ponijeti zaštitu od sunca, kiše i vjetra: vjetrovku, pokrivalo za glavu (šešir ili kapu), sunčane naočale.

(4) Ponijeti najmanje 4l vode po dionici i nešto suhe hrane kao što su energetske pločice, čokoladice, suho voće ili slično.

(5) Ponijeti osobni identifikacijski dokument i zdravstvenu iskaznicu.

(6) Ponijeti mobitel, nož, mini set prve pomoći (flasteri), kartu (tiskanu ili preuzeti GPS datoteku sa stranice: www.caminokrk.com/karta).

(7) Važno je kretati se po stazama označenim Camino logom (plava podloga sa žutom strelicom), jer se na ruti nalaze i druge oznake.

(8) Vrata (zatoke ili lese) koja se nađu zatvorena potrebno je za sobom obvezno zatvoriti.

(9) U slučaju nesreće nazvati 112.

 

Adventure Race Croatia - peto izdanje međunarodne pustolovne utrke
 

Uz sve navedene aktivnosti, potrebno je istaknuti i kako će se od 13. do 18. svibnja na otoku Krku odvijati peto izdanje međunarodne pustolovne utrke Adventure Race Croatia! Čak 35 timova iz 20 zemalja svijeta uputit će se na pustolovinu dugu 500 km, a dio te pustolovine odvijat će se i u gradu Krku. Utrka će biti kružnog tipa, a njezina točna trasa ostaje tajna sve do samog starta, kada se natjecatelji prepuštaju snalaženju pomoću orijentacijskih karata i kompasa. Timovi će svoju snagu i izdrživost testirati u veslanju, biciklizmu, trail trčanju, orijentaciji i spuštanju užetom. Pustolovne utrke kontrolirana su simulacija preživljavanja u divljini, a zbog svojih zahtjevnih karakteristika spadaju među najzahtjevnije sportove na svijetu. Zadaća ove jedinstvene utrke koja okuplja timove iz cijeloga svijeta jest da natjecateljima omogući pustolovinu života koja će ih još godinama vraćati u Hrvatsku. Adventure Race Croatia dio je svjetske pustolovne serije Adventure Race World Series, a od 2019. i kvalifikacijska utrka za Svjetsko pustolovno prvenstvo!