Projekt KrkBike: E-bicikle - doprinos brendiranju otoka kao eko destinacije

Za projekt KrkBike, koji se ponajviše ogleda u unaprjeđenju turističke i prometne infrastrukture otoka Krka, možemo kazati da pridonosi podizanju kvalitete života otočana, razvoju turističkog gospodarstva i brendiranju otoka kao eko destinacije. Realiziran je zahvaljujući ulaganjima svih sedam otočnih lokalnih samouprava, Komunalnog društva Ponikve eko otok Krk d.o.o. te potporama Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Posve u skladu sa Strategijom energetske održivosti otoka Krka te Interdisciplinarnom strategijom nulte emisije stakleničkih plinova za integrirani održivi razvoj otoka Krka, ovim se projektom pridonijelo razvoju otočnog cikloturizma, kao jedne od najperspektivnijih okosnica aktivnog turizma za kojim postoji sve veći interes kako među turistima, tako i među lokalnim stanovništvom.

U sklopu projekta, u gradu Krku i svim otočnim općinama, izgrađene su stanice za iznajmljivanje bicikala koje se sastoje od upravljačkog ormara, 10 postolja s e-biciklima i klupe za punjenje laptopa ili mobitela te popravak samih bicikala. Sustavi za iznajmljivanje e-bicikala svih lokalnih samouprava umreženi su tako da se e-bicikl može iznajmiti na jednoj, a vratiti na drugoj lokaciji. Prednost takvog koncepta povezivanje je čitavog otoka te umrežavanje svih općina i grada Krka u jednu cjelinu, baš kao što je to učinjeno i s projektom elektromobilnosti putem nabave električnih automobila.

 

Doprinos brendiranju otoka kao eko destinacije

 

Međutim, postavljanjem stanica za iznajmljivanje e-bicikala nije se krenulo utjecati samo na razvoj turizma i povećanje turističke ponude te podizanje kvalitete boravka turista na otoku, već i na podizanje razine životnog standarda lokalnog stanovništva. Također, ovim projektom osim što je povećana konkurentnost u turizmu, učinjen je i iskorak prema turističkom razvoju koji se zasniva na kvalitativnom unapređenju turističkog proizvoda, racionalnijem korištenju obalnog prostora te okolišno odgovornoj i sveukupno uravnoteženijoj turističkoj praksi. Provedba projekta, također, se pozitivno odrazila i na razvoj mobilnosti, što znači da je stanovnicima i posjetiteljima otoka omogućila korištenje bicikala kako za obavljanje pojedinih životnih potreba, tako i za uživanje u slobodnom vremenu.

 

Cikloturizam - perspektivan turističko-rekreativni proizvod

 

Dodajmo kako cikloturizam danas spada među globalno najpopularnije turističko-rekreativne proizvode. Prema procjenama UNWTO‐a (United Nations World Tourism Organization), u Europi trenutno postoji više od 60 milijuna aktivnih biciklista. U Strategiji razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine cikloturizam prepoznat je kao oblik ponude s najvećom perspektivom razvoja. S obzirom na te činjenice, na Krku je uspostavljen sustav e-bicikala koji, dugoročno, ima potencijal rezultirati produženjem turističke sezone, odnosno povećanjem broja turističkih dolazaka i noćenja, osobito u pred i posezoni, uz posebno osmišljene turističke pakete.

 

Sustav korištenja e-bicikala

 

E-bicikle mogu se iznajmiti uz naknadu od 20,00 kuna po satu, i to uplatom putem kreditne kartice. Sam proces iznajmljivanja jednostavan je i obavlja se uz pomoć mobilne aplikacije Go2Bike, a kojom se kontroliraju i pojedine funkcije električne bicikle, poput njezinog zaključavanja.

Registracija u sustav Go2Bike može se izvršiti prilikom preuzimanja bicikle sljedeći upute koje su postavljene na samim punionicama ili pak unaprijed. Kako biste se uspješno registrirali, nakon što otvorite aplikaciju, potrebno je najprije unijeti željeno korisničko ime, e-mail adresu i lozinku, zatim provjeriti e-mail pretinac i naposljetku potvrditi svoje podatke. Po prijavi u sustav, potrebno je izvršiti plaćanje, i to odabirom opcije Prepaid, nakon čega se otvara Prepaid račun i opcija Nadoplati. Odabirom potonjeg, otvaraju se rubrike za unos osobnih podataka, a proces se nastavlja unosom željenog iznosa i uobičajenim postupkom plaćanja kreditnom karticom. Po izvršenom plaćanju mijenja se stanje na prepaid računu, s time da minimalna uplata po najmu iznosi 40,00 kuna.

Na stanici, u slučaju unaprijed izvršene registracije, najam se vrši samo skeniranjem QR koda s bicikle. Nakon zvučnog signala bicikl je otključan i spreman za korištenje, a nakon vožnje i vraćanja na postolje, sa zvučnim signalom ponovo je zaključan. Također, svaki od bilo gdje na otoku unajmljenih bicikala po završetku njegovog korištenja može se vratiti na svoju, ali i bilo koju drugu punionicu uklopljenu u ovaj otočni projekt. Međutim, ako su sva postolja zauzeta, bicikl se može vratiti tako da se zaključa u neposrednoj blizini stanice.

U slučaju kvara na biciklu, nezgode ili tehničkih poteškoća potrebno je kontaktirati Ponikve eko otok Krk d.o.o., telefonom na +385 (0)51 654 600 ili e-mailom na ponikve@ponikve.hr, dok je u slučaju problema oko naplate ili kartičnog plaćanja potrebno kontaktirati tvrtku Go2Bike d.o.o., telefonom na +385 (0)52 385 358 ili e-mailom na krk@go2bike.hr.

 

Svi ostali podatci dostupni su: OVDJE.

 

Lokacije punionica:

 

 

Slikovne upite za registraciju:

 

ponikve-ebike-upute-1-registracija_0.png

 

Slikovne upute za plaćanje:

 

ponikve-ebike-upute-2-_nadoplata_0.png

ponikve-ebike-upute-3-nadoplata_0.png

 

Slikovne upute za najam e-bicikle:

 

ponikve-ebike-upute-4-preuzimanje_0.png

 

Slikovne upute za zaključavanje i otključavanje e-bicikle:

 

ponikve-ebike-upute-6-zakljucavanje.png

 

Slikovne upute za zaključavanje e-bicikle ako nema mjesta na postoljima:

 

ponikve-ebike-upute-zakljucavanje-krajnajma.png