Priznanje ravnatelju Malog Karteca: Mladenu Pokrajčiću nagrada za životno djelo

novilist.hr, 29. prosinca 2017.

 

Ravnatelju krčkog Doma za starije i nemoćne osobe Mali Kartec, prof. Mladenu Pokrajčiću, u sklopu prigodne svečane skupštine Hrvatskog saveza sportske rekreacije Sport za sve, dodijeljena je nagrada za životno djelo.

Vrijedno i prestižno životno priznanje nazvano po prof. dr. Mirku Relcu - doajenu hrvatske sportske rekreacije i dugogodišnjem predsjedniku te nacionalne organizacije, Pokrajčiću je na prigodnoj godišnjoj svečanosti te organizacije (održanoj u zagrebačkom Domu sportova) uručeno na račun njegova četiri desetljeća dugog sportskog rada na otoku Krku, a posebice zbog njegovih tijekom posljednjih dvadesetak godina ostvarenih postignuća na planu organiziranja i promoviranja sportske rekreacije osoba starije životne dobi.

Ravnatelj krčkog Malog Karteca, podsjetimo, jedan je od najzaslužnijih što je ta ustanova proteklih godina izrasla u referentnu točku takve vrste skrbi o psihofizičkom zdravlju starijih osoba, kako otočana, tako i svih ostalih korisnika usluga tog otočnog Doma. Ta je ustanova - što također potvrđuje kvalitetu rada i zalaganja na organiziranju i provedbi programa domske sportske rekreacije - u četiri navrata bila domaćin Hrvatskih festivala sportske rekreacije te u isto vrijeme postala i mjestom redovnih održavanja takvih županijskih festivala. Njih je u toj županijskoj ustanovi, dijelom i zbog njene izvanredno kvalitetne infrastrukture, dosad organizirano čak četrnaest.

 

Pokrenuo lavinu

 

Laureat, prof. Mladen Pokrajčić, još je 2008. godine izabran za predsjednika Saveza sportske rekracije Sport za sve Primorsko-goranske županije, a istu dužnost obnaša i danas. Kako doznajemo od priređivača svečanosti na kojoj mu je uručeno zasluženo priznanje, u prilog nagradi za životno djelo ide i podatak da je upravo zahvaljujući od njega iniciranom umrežavanju institucija, udruga, ustanova, tvrtki, ali i odgojno-obrazovnih institucija, suradnjom HSSR-a, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Olimpijske akademije, riječkog Medicinskog fakulteta i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, tijekom posljednjih godina pokrenut cijeli niz festivala, savjetovanja, okruglih stolova i programa edukacije kadra u sportskoj rekreaciji, kao i niz susreta i druženja umirovljenika.

Nije nebitna niti činjenica da je Međunarodni olimpijski komitet, preko Hrvatskog olimpijskog odbora, prije devet godina na inicijativu krčkog Malog Karteca i HSSR-a prihvatio pokroviteljstvo nad Festivalom sportske rekreacije osoba starije dobi, zbog čega se pred krčkim domom u takvim prigodama, s punim pravom, vijori i olimpijska zastava.

 

Zadovoljni penzići

 

Ovo je ogromno prizanje i meni osobno, ali još i više svima koji su uz mene i sa mnom tijekom niza godina, pa i desteljeća, radili na razvijanju i promoviranju organiziranog sportskog rekreiranja osoba starije životne dobi, kako u Malom Kartecu, tako i na području cijele naše županije - ustvrdio je prof. Pokrajčić. Ponosan sam na nagradu i zahvalan svima koji su sudjelovali u ostvarenjima kojima se ovdje danas dičimo, a koja se iznad svega ogledaju u zadovoljstvu naših penzića. Kroz bavljenje sportskom rekreacijom primjerenom životnoj dobi naših starijih sugrađana organizirano u Krku, ali i na području cijele naše županije, mnogi među njima počeli su zdravije, aktivnije, ali i sretnije živjeti - zaključio je Pokrajčić.

Također je napomenuo da su, uz brojne konkretne, mjerljive parametre koji govore u prilog sporta i rekreacije starijih osoba, njemu osobno ipak najvažniji i najvredniji oni nemjerljivi elementi, a koji se kod sudionika takvih aktivnosti mogu iščitati iz osmijeha na njihovim licima punim života. [Mladen Trinajstić]