Prigodnom izložbom Planinarsko društvo Obzova proslavilo svoj jubilej

Povodom 10. godišnjice djelovanja Planinarskog društva Obzova, u krčkoj Galeriji Decumanus, u suradnji s Centrom za kulturu Grada Krka, 22. veljače 2019. godine, pred u cijelosti popunjenim auditorijem, otvorena je prigodna dokumentarna izložba čiju koncepciju potpisuje dopredsjednik udruženja Dragan Nišler.

O izložbi na kojoj su predstavljene brojne fotografije iz povijesti Društva, njegov vizualni identitet, isječci iz tiskovina i elektronskih medija s naglaskom na najzanimljivije priloge publicirane u otočnom mjesečniku Krčki val, plakati kojima su najavljivane izletničke ture, statistički podaci te zahvalnice, priznanja i diplome što ih je zaslužilo Društvo ili njegovi pojedini članovi, pored Dragana Nišlera također su kazivali Zoran Sekovanić i Alen Čančarević, inače prvi i aktualni predsjednik Društva.

Moram se, najprije, zahvaliti krčkom Centru za kulturu na ustupljenom prostoru i terminu, uvodi Nišler, kako bismo zajednički obilježili ovaj za nas vrijedan jubilej, odnosno 10. godišnjicu rada Planinarskog društva Obzova. Tim povodom, danas otvaramo dokumentarnu izložba na kojoj dominira fotografska dokumentacija, a koja je poslužila kao izvrsna ilustracija pojedinih cjelina vezanih uz povijest Društva. One nas najprije odvode u osamdesete godine prošlog stoljeća kada je u sklopu DINA-Petrokemije Omišalj djelovala planinarska sekcija pridružena riječkom Planinarskom društvu Platak, a unatoč tome što, devedesetih, njezine aktivnosti zamiru, upravo se dio članova, 2008., našao među osnivačima Planinarskog društva Obzova. Nakon osnivačke Skupštine, priređene 09. travnja u Vijećnici Općine Omišalj, navodi Nišler, članovi Društva, pod vodstvom prvog predsjednika Zorana Sekovanića,  kreću na svoje prve pješačke i planinarske ture, s time da je prvi otočni izlet bio onaj na Obzovu, a izvan otoka na takozvane Grobničke Alpe. S takvim se aktivnostima nastavilo sve do danas. No pored redovnih planinarskih pothvata izložena dokumentacija, također, svjedoči o školovanju kadrova prema licenci Hrvatskog planinarskog saveza za vodiče - markaciste kao i stjecanju osnovnih znanja putem Opće planinarske škole, zatim održavanju i označavanju otočnih planinarskih staza i šetnica, eko-akcijama čišćenja pojedinih otočnih predjela, sudjelovanju u velikom broju manifestacijama te organiziranju planinarskih pohoda i izložbi putopisne fotografije, zaključuje svoje izlaganje Nišler.

Prvi korak vezan uz osnutak Planinarskog društva Obzova, ističe nadalje Sekovanić, bio je odlazak u Hrvatski planinarski savez i definiranje Statuta udruženja, a već dvije godine nakon formalnog osnutka, broj članova premašio je stotinu, i to najviše zato što se prilikom organiziranja prvih izleta pazilo da oni budu što atraktivniji i zanimljivi. Pored toga, pazilo se da članovi budu s područja čitavog otoka, a već nakon odrađene prve godine najaktivnijim planinarima, u okviru Društva, dodijeljene su i zaslužene funkcije. Upravo nam je to kasnije pomoglo pri uspostavljanju suradnje s otočnim turističkim zajednicama i jedinicama lokalne samouprave koje su s financijske strane podupirale i još uvijek podupiru sve naše aktivnosti. Kako je Društvo raslo, nastavlja Sekovanić, tako se i ljestvica sve više podizala, što znači da aktualno vodstvo ima zaista jako puno obveza, s obzirom na organizaciju velikog broja jednodnevnih ili višednevnih planinarskih pohoda, ali i brigu oko edukativnih programa. Unutar Društva, zanimljivo je spomenuti, s vremenom se profiliralo i nekoliko skupina vezanih uz različite afinitete članova, od fotografa - dokumentarista, preko alpinista, speleologa ili markacista, pa sve do skupljača ljekovitog bilja, drugim riječima Društvo je preraslo u stabilnu i dobro organiziranu platformu koja okuplja zaljubljenike u prirodu različitih generacija, zaključio je naposljetku Sekovanić.

Slavljenička izložba Planinarskog društva Obzova ostaje otvorena do 28. veljače, a svi zainteresirani posjetitelji mogu je razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu Centru za kulturu Grada Krka mailom na kultura@gradkrk.net ili telefonom na 051 220 041.

 

 Brojne aktivnosti PD Obzova pratite putem njihove Internet stranice i Facebook profila!