Prigodna izložba u povodu jubileja Planinarskog društva Obzova

Povodom 10. godišnjice rada Planinarskog društva Obzova, u krčkoj Galeriji Decumanus, u suradnji s Centrom za kulturu Grada Krka, u petak 22. veljače 2019. godine, s početkom u 18.00 sati, otvara se prigodna dokumentarna izložba čiju koncepciju potpisuje dopredsjednik udruženja Dragan Nišler.

Zavirimo li u prošlost, sigurno malo ljudi zna kako je osamdesetih godina prošlog stoljeća u sklopu DINA-Petrokemije Omišalj djelovala planinarska sekcija pridružena riječkom Planinarskom društvu Platak! No, unatoč tome što, početkom devedesetih, njezine aktivnosti zamiru, upravo se dio njezinih članova, 2008., našao među osnivačima Planinarskog društva Obzova. Nakon osnivačke Skupštine, priređene 09. travnja, članovi Društva kreću na svoje prve pješačke i planinarske ture, nastavljajući s takvim aktivnostima sve do danas. Od samog osnutka Društva, krčki planinari predani su fotografskom dokumentiranju svojih izleta, no postavom će, pored bogatog fotografskog materijala, biti obuhvaćeni isječci iz tiskovina i elektronskih medija, plakati kojima su najavljivane izletničke ture, ali i najzanimljiviji prilozi publicirani u otočnom mjesečniku Krčki val.

No pored redovnih planinarskih i pješačkih pothvata dokumentacijom će se, također, progovoriti o školovanju kadrova prema licenci Hrvatskog planinarskog saveza za vodiče - markaciste kao i stjecanju osnovnih znanja putem Opće planinarske škole, zatim održavanju i označavanju otočnih planinarskih staza i šetnica, eko-akcijama čišćenja pojedinih otočnih predjela, sudjelovanju u velikom broju manifestacijama te organiziranju planinarskih pohoda i izložbi putopisne fotografije. Vezano uz potonje, posebna pozornost bit će posvećena fotografijama s dalekih putovanja pojedinih članova udruženja, i to ne samo Europom već i Azijom, Afrikom i Južnom Amerikom, a zanimljivi sigurno će biti i podsjetnici na neobična događanja poput proslave Nove godine na Obzovi ili noćnog uspona na taj najviši otočni vrh koji se tradicionalno organizira tijekom kolovoza.

Uz sve to, postavom će se prezentirati vizualni identitet Društva te statistički podaci o njegovom radu predstavljeni u formi grafova te, za kraj, zahvalnice, priznanja i diplome što ih je zaslužilo samo Društvo ili tek njegovi pojedini članovi.  

Prigodna izložba Planinarskog društva Obzova ostaje otvorena do 28. veljače, a svi zainteresirani posjetitelji moći će je razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu Centru za kulturu Grada Krka mailom na kultura@gradkrk.net ili telefonom na 051 220 041.

 

Brojne aktivnosti PD Obzova pratite putem njihove Internet stranice i Facebook profila!

Prilozi: