Preuređuje se Gradska uprava, najnoviji Cinestarovi filmovi uskoro u Velikoj vijećnici

novilist.hr, 05. ožujka 2018.

Kako prolazi vrijeme unutar kojeg se u prizemlju zgrade sjedišta krčke Gradske uprave, točnije u Velikoj vijećnici, provodi njeno temeljito preuređenje i tehničko osuvremenjenje, sve je izvjesnije da će terminski planovi realizacije tog vrijednog projekta Grada Krka biti ispoštovani te da će Krčani u taj javni prostor useliti već za koji tjedan.

U drugoj polovini ožujka, sad je već moguće i službeno najaviti, naši će sugrađani u tom prostoru potpuno izmijenjenom u odnosu na njegov donedavni izgled, moći uživati u prvoj, premijernoj kinoprojekciji kakve će se odskora održavati na redovnoj, tjednoj osnovi.

U tijeku je završetak onih prljavijih zahvata čije će izvođače već za koji dan zamijeniti oni zaduženi za ponešto finije, interijerske radove poput postave tepisona i sjedalica unutar prostora koji će nam svima uvelike obogatiti kulturnu, odnosno društvenu svakodnevicu - prenio nam je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, napominjući da bi početkom ožujka na red za instalaciju napokon trebala doći i naručena sofisticirana digitalna audiovizualna oprema. A ona, tvrde u Gradu, kvalitetom nimalo ne zaostaje za onom kakva krasi najsuvremenije kinematografske dvorane.

 

Projekcije Vecli

 

Naša, nešto preko 3,2 milijuna kuna vrijedna investicija u prizemlju zgrade Grada polako ali i sigurno se oživotvoruje, i to u prostoru čije smo funkcioniranje, usporedno s građevinsko-instalaterskim radovima, sad zaokružili i u onom logističko-organizacijskom smislu - kaže gradonačelnik, objašnjavajući da je proteklih tjedana s vodstvom komunalnog društva Vecla postignut dogovor kojim se ta tvrtka obvezala osigurati kadar koji će biti zadužen za preuzimanje i projiciranje filmova u kojima će otočani u svom novom, na Krku nažalost desetljećima i nepostojećem kinu, moći početi uživati već za koji tjedan.

Moram naglasiti da smo u osmišljavanju načina dobave kvalitetnog filmskog repertoara već neko vrijeme u intenzivnim pregovorima s predstavnicima više distributerskih kompanija, a sad je već vrlo izvjesno da ćemo s Blitz Cinestarom, najvećim domaćim kinoprikazivačem, sklopiti ugovor koji će nam omogućiti da u polivalentnoj Velikoj vijećnici održavamo projekcije svih onih najaktualnijih filmskih naslova, uključujući i blockbustere koji će se ondje prikazivati istovremeno s projekcijama u svim ostalim hrvatskim kinima. Prema dogovoru s budućim partnerima, a koje sad još moramo finalizirati, ideja je da se u krčkom kinu projekcije odvijaju od četvrtka do subote.

 

Kongresi, predstave...

 

Jednom mjesečno, četvrtkom, ondje bi se u večernjim satima upriličavale premijere, dok bi svakog petka i subote na tapetu bile one redovne projekcije filmova s repertora kinematografa koje su Krčani dosad morali posjećivati s druge strane Krčkog mosta - prenosi nam Vasilić, dodajući da je plan da se filmske predstave namijenjene odraslom gledateljstvu organiziraju tijekom petka i subote u večernjim satima. Subotnje poslijepodne bilo bi pak rezervirano za dječje filmske projekcije tako da će u tom prostoru, čini mi se, uvijek biti živo, posebno uzmemo li u obzir i onu drugu njegovu svrhu, a koja je okrenuta ugošćavanju svih vrsta kongresnih, odnosno građanskih okupljanja, ali jednako tako i kazališnih i koncertnih zbivanja.

Dvorana koja sad dobiva blagoizdignuti parter bit će kapacitativno ograničena sa svojih 120 sjedalica pa ćemo, zbog uobičajeno velikog interesa otočana za kazališne programe poput onih u sklopu sad već tradicionalnog projekta Vama glumimo, predstve za koje se procijeni da će odziv publike biti veći, i nadalje upriličavati u našoj osnovnoškolskoj dvorani. Svi ostali skupovi održavat će se u Vijećnici koja, valja spomenuti i to, u sklopu radova koje ondje od konca prošle godine izvode djelatnici požeške tvrtke Projekt Inženjering dobiva i niz pratećih sadržaja poput novih sanitarija te višenamjenskog predvorja.

 

Do karata isključivo kartomatom

 

Osim o načinu logističkog, pa tako i kadrovskog »servisiranja« budućeg kina, s predstavnicima Komunalnog društva Grad se usuglasio i oko načina prodaje karata za kinopredstave, koja će, u cilju izbjegavanja stvaranja dodatnih kadrovskih troškova, funkcionirati isključivo posredstvom kartomata postavljenog u predvorju Vijećnice, odnosno na samom ulazu u kompleks sjedišta Gradske uprave.

Građani će samo ondje moći kupovati karte, a plan je i da se, posredstvom internetskih strnica Grada, omogući njihova rezervacija, objašanjava nam gradonačelnik napominjući da će takav način rada fizički angažman samih komunalca zaduženih za rad kina svesti na minimum, odnosno tek na zadaću preuzimanja dostavljenog hard diska s filmom, njegova preuzimanja na računalo, a potom i vrlo jednostavnog projiciranja posredstvom instalirane računalne opreme u jednoj od pokrajnjih prostorija. [Mladen Trinajstić]