Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre za tekući tjedan

Bayer donosi aktualnosti u zaštiti vinove loze, točnije podatke o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete. Ukoliko vam trebaju dodatne informacije vezane uz podregiju Hrvatsko primorje, možete se obratiti njihovom stručnjaku Deanu Crnošiji, i to telefonom na 098 419 229 ili mailom na dean.crnosija@bayer.com.

Iza nas je tjedan stabilnih vremenskih prilika koje su proizvođačima pružili prigodu za hvatanje zakašnjelih agrotehničkih zahvata, uključujući i zaštitu vinograda bilo da se radi o redovitoj planskoj zaštiti ili o kurativnom tretmanu za smanjenje, eventualno, štete nastale u cvatnji. Vremenska prognoza za tekući tjedan najavljuje stabilno vrijeme, ali s visokim temperaturama i visokom relativnom vlagom zraka. Uz maksimalne dnevne temperature i do 32 °C, relativna vlažnost zraka kretati će se od 89% do 93%., što je naznaka proizvođačima da uz probleme plamenjače, koji su još uvijek visoko rizični, imaju u vidu i zaštitu od pepelnice koja polako prelazi u glavni fokus pozornosti vinogradara, a ta će opasnost u navedenim vinogradarskim podregijama dominirati idućih mjesec dana. 
Kraj cvatnje je i trenutak kada se u plan zaštite mora obvezno uvrstiti i jedan proizvod iz grupe botricida, odnosno sredstva koje djeluju na sivu plijesan. Upravo je sada trenutak za prvi od tri obvezna tretmana. Botritis je u tzv. spavajućoj fazi, hrani se mrtvom organskom tvari i ako ne reagiramo sa zaštitom, gljiva botritisa ostaje u formiranom grozdiću i čeka povoljan trenutak za stvaranje štete u kasnijoj fazi razvoja grožđa.
Ovaj tjedan preporučuje se kombinacija tri visoko učinkovita pripravka iz palete Bayer programa zaštite u vinovoj lozi. Mikal Premium F (3 kg/ha) s tri djelatne tvari koje osiguravaju kontaktnu, sistemičnu, preventivnu i kurativnu zaštitu od plamenjače. Zatim Teldor SC 500 (1,5 l/ha) kao najsigurniji pripravak u zaštiti od sive plijesni te Nativo 75 WG (0,2 kg/ha) koji s dvije djelatne tvari u svom sastavu omogućuje sigurnu zaštitu od pepelnice i u uvjetima najvećeg pritiska bolesti koji se u ovim agroekološkim uvjetima sigurno može očekivati.
Početkom sljedećeg tjedna, prema vremenskoj prognozi postoji mogućnost oborina, što upućuje na potrebu redovite zaštite krajem ovog tjedna s odabirom visokokvalitenih sredstava za sve bolesti, jer će se uvjeti za infekcije nastaviti.