Preobrazba zapadne obale rješava problem manjka plaža

novilist.hr, 14. prosinca 2017.

 

Na koncu još jedne i više no uspješne sezone, godine u kojoj su na cijelom otoku, pa tako i u gradu Krku padali rekordi, u organizaciji TZ-a i Grada Krka jučer je upriličen još jedan, 11. po redu Dan turizma Grada Krka.

Tradicionalno godišnje okupljanje svih dionika krčke turističke ponude ovog je puta održano u hotelu Marina i to, kako nam je prenijela Nataša Jurina, direktorica TU-a TZG-a Krka, s ciljem osvrtanja na sve u proteklom razdoblju postignuto i učinjeno, sve što je moglo i trebalo biti napravljeno, a zbog nekog razloga možda nije, ali i s namjerom zajedničkog određivanja i kreiranje planova za iduću godinu.

Kao i na svim dosadašnjim Danima turizma koji su od svih sudionika redom ocjenjivani kao korisni i smisleni skupovi, i ovog smo puta okupljanjem svih koji na bilo koji način sudjeluju u stvaranju krčke turističke ponude nastojali pridonijeti bržem i ujednačenijem razvoju svih segmenata našeg destinacijskog proizvoda, i to kroz organizirano povezivanje predstavnika institucionalnog, gospodarskog, ali i građanskog sektora u jednom neformalnom ozračju, objasnila nam je čelnica krčkog TZ-a.

 

Zvučno zagađenje

 

Sudionici skupa koji je okupio predstavnike turističkih institucija, lokalne uprave i komunalnih tvrtki s jedne, te krčkih hotelijera, iznajmljivača, ugostitelja, trgovaca, vlasnika i voditelja turističkih agencija te brodara s druge strane, dvosatno su druženje iskoristili za pohvale za sve dobro učinjeno, ali i konstruktivno pretresanje manjkavosti i uočenih izazova koji bi mogli unazaditi dostignutu kvalitetu krčkog turističkog danas. Tako se, među raspravljenim temama, zanimljiva diskusija povela i o zvučnom zagađenju, odnosno potrebi iznalaženja učinkovitijeg modela upravljanja kakofonijom razglasa kojima se na nekim lokalitetima međusobno tuku ugostitelji te organizatori javnih, posebice glazbenih manifestacija.

Govora je bilo i o prometnim crnim točkama na račun kojih je, odgovarajući na zapažanja svojih sugrađana, gradonačelnik Vasilić najavio izgradnju dvaju novih rotora - onog kod ex Krkplastike (koji bi, nakon što je već ishođena lokacijska dozvola, po rješavanju imovinsko-pravnih pitanja mogao biti realiziran do sezone 2019.) te onog drugog, u blizini supermarketa Plodina, koji bi oživotvorenje mogao dočekati i nešto ranije.

Najavljena je i rekonstrukcija spoja ulica Narodnog preporoda i Krčkih iseljenika koji bi, na lokaciji gdje se prvospomenuta prometnica danas spaja s Lakmartinskom ulicom, uskoro trebale dobiti znatno kvalitetniju, protočniju i sigurniju poveznicu.

 

Uređenje Ribarskog gata

 

Gradonačelnik Vasilić i ravnatelj ŽLU-a Krk Goran Lajnert, u dijelu rasprava koje su se doticale krčke luke i obalnog pojasa, najavili su da bi već do ljeta trebalo biti realizirano 4 milijuna kuna vrijedno ulaganje u obnovu obalnog zida, ali i opločenje Ribarskog gata - lučkog objekta koji bi, ne bude li nekih nepredviđenih zastoja u natječajnim postupcima odabira izvođača, do iduće sezone trebao biti uljepšan na način kao što je to prethodno učinjeno sa Šetalištem sv. Bernardina.

Isto ipak nisu mogli reći i za projekt rekonstrukcije cjelokupne luke koji bi, zbog sporosti nadležnih državnih tijela u otvaranju natječaja iz kojih se Krčani nadaju namaknuti sredstva potrebna za realizaciju produljenja primarnog lukobrana i izgradnju ribarske luke (s njegove unutarnje strane), na žalost krčkih brodara i predstavnika lokalnih te lučkih vlasti, mogao ostati na čekanju još koju godinu.

Na primjedbe iznajmljivača koji su, sukladno vlastitim i iskustvima svojih gostiju, primijetili iz ljeta u ljeto sve izraženiji manjak kvalitetnog plažnog prostora, krčki gradonačelnik te ujedno i predsjednik TZ-a Grada Krka odgovorio je da se unutar gradskih razvojnih promišljanja rješenje tog problema nalazi u planovima uređenja i opremanja novog kupališnog poteza, u zoni između plaže Plav i Punte Črnika u blizini koje je nedavno izgrađen te s ostatkom grada cestovno povezan jedan važniji infrastrukturni objekt krčkih Ponikava. Na tom dijelu priobalja, otkrio je Vasilić, Grad razmatra načine uređenja plaža na kojima bi se, zaključuje, mjesta moglo naći za smještaj i više tisuća novih ručnika.

 

Nova ulaganja u hotele i kampove

 

Dan turizma i ovog su puta, za najavu i predstavljanje svojih investicijskih planova, iskoristili i predstavnici u Krku prisutnih hotelskih kompanija. Mile Pavlica iz Valamar Riviere tako je najavio nastavak ulaganja u obogaćivanje ponude krčkih kampova, posebice Ježevca koji bi do ljeta trebao dobiti mnoštvo novih sadržaja, među ostalim i bazene, kao i značajno kvalitetniju ugostiteljsku ponudu. Vrijedna ulaganja najavljuju i predstavnici kampa Glavotok, kao i kampa Bor koji bi, istaknuo je Boris Markovčić, u idućih nekoliko godina svojim trima trebao pridodati još jednu, četvrtu zvjezdicu.

Skup u hotelu Marina za svoje, ali i predstavljanje planova tvrtke Hoteli Krk (u čijem okrilju djeluje i taj luksuzni hotel smješten u krčkoj luci) iskoristio je i Ivan Lončar koji je, prije samo koji tjedan, zasjeo na mjesto direktora te turističke kompanije. [Mladen Trinajstić]