Premijerno izdanje Camino tjedna na otoku Krku

Novi destinacijski proizvod Camino tjednu na otoku Krku, u zajedničkoj organizaciji Turističke zajednice Grada Krka i Bratovštine Sv. Jakova, odvijat će se između 30. rujna i 06. listopada 2019 godine.

Ovom šestodnevnom manifestacijom, slijedom srednjovjekovnih hodočasničkih staza otoka Krka, započinje obilježavanje službene hrvatske Camino rute koja će postati dijelom europske mreže hodočasničkih puteva sv. Jakova te tako stvoriti preduvjete za razvoj vjerskog, tj. hodočasničkog turizma. Camino Krk kružna je ruta, ukupne dužine 100 kilometara, koja prolazi otočnim pješačkim stazama. Njezina početna točka nalazi se u gradu Krku, a završna u naselju Kornić, ispred župne crkve posvećene upravo sv. Jakovu.

Dodajmo tome, kako Camino de Santiago iliti Put sv. Jakova predstavlja hodočasničku rutu dugu oko 800 kilometara, a koju godišnje propješači više od 320.000 hodočasnika. Vijeće Europe, 1987., dodijelilo joj je titulu Glavne ulice Europe, da bi UNESCO, 1993. godine, španjolski i francuski dio puta za Santiago de Compostelu unio na popis svjetske kulturne baštine. Mreža puteva sv. Jakova koji vode u jedan od vodećih svjetskih hodočasničkih centara prostire se diljem Europe. U Hrvatskoj, još od 1203., bratovštine sv. Jakova organizirano pomažu hodočasnicima na njihovom pješačkom pothvatu. Današnja Bratovština Sv. Jakova, sa sjedištem u Samoboru, naslijedila je tu vrijednu tradiciju, a članica je i istoimene Nadbratovštine iz Santiago de Compostela, središnje asocijacije koja okuplja udruge i bratovštine iz cijelog svijeta što nose Jakovljevo ime. Hrvatska Bratovština izdavač je hrvatske hodočasničke putovnice (Credential), a koja je službeno prihvaćena kao hodočasnička isprava s kojom se u Santiago de Composteli zaslužuje diploma o realiziranom hodočašću (Compostela).

Zadaća manifestacije Camino tjedan na otoku Krku prezentacija je novih turističkih potencijala. Program čine organizirana pješačenja i markiranje krčke rute za čime će u Velikoj (ili Malenoj) gradskoj vijećnici uslijediti prigodne izložbe, tribine, predavanja i filmske projekcije. U planu je da se ovo događanje u Krku organizira dvaput godišnje, u travnju i listopadu, s time da će, po predloženom itineraru, svi zainteresirani posjetitelji moći hodati i u vlastitom aranžmanu.

Sve ostale informacije vezane uz nadolazeći Camino tjedan na otoku Krku, zajedno s prijavnicom, dostupne su: ovdje.

 

Program Camino tjedna na otoku Krku:

 

1) Prikaz etapa markiranja krčke rute po danima:

 

► 01. listopada: Krk - Porat

► 02. listopada: Porat - Omišalj

► 03. listopada: Omišalj - Dobrinj

► 04. listopada: Dobrinj - Vrbnik

► 05. listopada: Vrbnik - Baška

► 06. listopada: Baška - Kornić

 

Pješačenje i markiranje svakog dana započinje najkasnije u 08.00 sati, a svaka od navedenih ruta duga je 20-ak kilometara.

 

2) Raspored događanja u Velikoj (ili Malenoj) gradskoj vijećnici:

 

► 30. rujna: Otvaranje multimedijalne izložbe Ivice Bote i Daniele Kontić

► 01. listopada: Tribina Bogatstvo sureta s drugim hodočasnicima na Caminu

► 02. listopada: Tribina Čarobni trenutci na Caminu de Santiago

► 03. listopada: Tribina Životne lekcije Camina de Santiago

► 04. listopada: Projekcija dokumentarca Walking the Camino - Six Ways To Santiago

► 05. listopada: Projekcija filma Od Lećevice do Santiaga i tribina s autorom Ivanom Kapetanovićem

► 06. listopada: Podjela službenih diploma

 

Sva popratna događanja započinju u 18.30, izuzev podjele diploma, posljednjeg dana, čiji je početak zakazan za 16.00 sati.