Predstavljene aktivnosti Knezova krčkih Frankopana

U Maloj vijećnici Grada Krka, 26. studenog 2014. godine, održana je redovna godišnja Skupština Udruge Knezovi krčki Frankopani koja se na tragu eksperimentalne arheologije bavi istraživanjem, ali i specifičnom interpretiranjem te prezentiranjem srednjovijekovne i ranorenesansne povijesti grada Krka.

Nakon što je skup otvorio predsjednik udruženja Petar Kopanica, izabrana su radna tijela Skupištine, a potom prihvaćeno Izvješće o radu za tekuću godinu, kao i ono Financijsko. Udruga je u 2014. godini raspolažući ukupnim budžetom od 26.000,00 kn realizirala čitav niz programa među kojima valja izdvojiti nekolicinu organiziranih tematskih radionica, tradicionalno sudjelovanje u trodnevnoj kulturno-povijesnoj priči Lovrečeve koja se svake odigrava podno zidina Frankopanskog kaštela, na Trgu Kampin, zatim realiziranu suradnju s Katerdrom Čakavskog sabora Kornić, točnije učešće u događanjima poput Dana od kuće ili predstavljanjima vrijednih publikacija, značajan doprinos u odvijanju programa Gradec na misečini te angažman vezan uz Dane smokava ili prijem europskih parlamentaraca upriličen u Kući Krčkog pršuta. 
Tijekom rasprave o planu rada za naredno razdoblje istaknuto je kako će udruga u slijedećoj godini nastojati okupiti što je više moguće Krčana sa zadaćom da svi zajedno ožive itekako zanimljivu gradsku povijest pridonoseći tako ukupnoj turističkoj ponudi destinacije, ali i buđenju svijesti građana o njihovom vlastitom nasljeđu. Početkom sljedeće godine prionuti će se uvježbavanju različitih uprizorenja kako bi se spremno dočekalo sazonu, a pored suradnje s sa krčkim odgojno-obrazovnim ustanovama, izdvojen je posjet udruženjima koji također njeguju tradiciju knezova Krčkih, podrška inicijativi objavljivanja novog izdanja knjige U potrazi za frankopanskim kaštelima Ingrid Žic, sudjelovanje na povijesnim festivalima u Šibeniku i Koprivnici te kao i ove godine, učešće u organizaciji Lovrečeve, Dana smokava, Gradeca na misečini te raznih programa Katedre Čakavskog sabora Kornić.  
Svi koji imaju interesa na bilo koji način uključiti se u rad Udruge Knezovi krčki Frankopani kontakt je sljedeći: petar.kopanica1@gmail.com.